EVENIMENT – Ceremonia dezvelirii bustului sculptorului băimărean Vida Gheza

0
333

BUST. Sâmbătă, 12 mai, la ora 15, în parcul de lângă Catedrala Ortodoxă din Baia Mare, are loc dezvelirea bustului lui Gheza Vida. Lucrarea de artă a fost realizată în anul 2017 de sculptorul maramureșean Ioan Marchiș, la comanda familiei artistului (fiica Zoe Vida Porumb și soțul acesteia, academicianul Marius Porumb) și, înțelegem, „cu sprijinul municipalității”, dar a așteptat până acum să primească un loc de amplasare.

 

Ceremonia dezvelirii bustului marelui sculptor, în orașul său natal, la 105 ani de la nașterea sa, are loc cu participarea Coralei „Voci Transilvane” a Casei Municipale de Cultură din Cluj-Napoca. De asemenea, sunt anunțați ca participanți la ceremonie Andrei, arhiepiscop și mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, Iustin, episcop al Maramureșului și Sătmarului, academicianul Emil Burzo, președintele Filialei Academiei Române din Cluj-Napoca, academicieni, oameni de cultură, artiști plastici.

 

Vida Gheza s-a născut la 23 februarie 1913, în Baia Mare. A fost membru corespondent al Academiei Române (din 1974), vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici (în 1968, reales în 1973) și președinte al Comitetului regional de Cultură și Artă Maramureș (din 1963). Cel pe care l-a considerat ca singurul său maestru este pictorul Alexandru Ziffer.

 

2mnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here