EVENIMENT – Artistul maramureşean Dumitru Gorzo din Ieud deschide ARCUB 2017 cu un solo show: expoziţia „Contagiune”

0
901
Dumitru Gorzo

ARTĂ. Programul Expozițional ARCUB 2017 debutează marţi, 14 februarie, de la ora 19, cu un solo show al reputatului artist maramureşean Dumitru Gorzo. Organizatorii (ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti) susţin că expoziţia „Contagiune” este „o declaraţie vizuală a ideii că nimic și nimeni nu există autonom şi idependent faţă de context. Fiecare insulă social-culturală este conectată/contaminată cu ideile, senzaţiile şi experienţele din proximitate. În această cheie, auto-conştientizarea devine un act de conciliere între părţi, care îşi pierd singularitatea dată de o ipotetică autonomie față de întreg”.

 

Dumitru Gorzo (41 de ani) s-a născut în comuna Ieud (Maramureş) şi este unul dintre cei mai importanţi artişti vizuali contemporani români. Absolvent ale Universităţii de Arte Bucureşti, este unul dintre fondatorii grupului „Rostopasca”. În 2008, Gorzo se mută în New York unde activează şi în prezent. Este reprezentat de galeria SLAG Contemporary New York. În ultima perioadă a expus în SUA, Irlanda, Germania, Elveţia, Austria, Turcia şi România.

 

Piesa principală a expoziţiei „Contagiune” se numeşte „Maramu MM table” şi e un proiect pe care l-am realizat, cu 10 ani în urmă, acasă, în Ieud. Lucrarea reprezintă niște trafoare metalice (sunt crengi de răchită despicate, lăsate în pământ, pe care a pus siluetele de tablă – acum, siluetele par crescute în interiorul răchitelor).

 

Multe dintre lucrările lui Gorzo fac aluzie la evenimente din societatea românească, artistul declarându-se împotriva izolării de viața reală prin intermediul artei. Viziunea parodică l-a transformat într-un artist controversat, chiar el declarându-se „un promotor al artei erotice” (n.red., el o numește „pornografică”), motivându-şi aflierea prin nevoia de a parcurge un capitol al istoriei artei până de curând neglijat în România.

 

ARCUB este unul dintre cele mai importante spații expoziționale de artă contemporană și recentă din România, anvergura și diversitatea evenimentelor organizate atrăgând un număr impresionant de vizitatori (câteva mii de persoane la fiecare expoziție).

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here