EVENIMENT – Academia Română, omagiu scriitorului băimărean Nicolae Breban, la 85 de ani

0
238
Nicolae Breban (Foto: contemporanul.ro)

ANIVERSARE. Vineri, 1 februarie 2019, de la ora 11, în Aula Academiei Române, Academia Română va organiza o sesiune aniversară omagială dedicată scriitorului băimărean Nicolae Breban, cu prilejul împlinirii vârstei de 85 de ani. În cadrul evenimentului, conducerea Academiei Române, va omagia personalitatea scriitorului Nicolae Breban, romancier, eseist, poet, dramaturg şi publicist cu o carieră literară de peste 60 de ani.

 

Nicolae Breban s-a născut în 1 februarie 1934, în Baia Mare, într-o familie de intelectuali, privită şi tratată ostil de către regimul comunist instaurat în România după 1944 (tatăl, Vasile Breban, era preot greco-catolic în comuna Recea, iaar mama, Olga Constanța Esthera Breban, născută Böhmler, provenea dintr-o familie de comercianți germani, emigrați din Alsacia).

 

Breban a deținut funcția de membru supleant al Comitetului Central al Partidului Comunist Român și în 2012, prin sentința Curții de Apel București, a fost declarat colaborator al Securității. Breban a contestat decizia și, în 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis irevocabil că Nicolae Breban nu a fost colaborator al Securității.

 

A debutat literar în 1957, în revista „Viața studențească”, cu schița „Doamna din vis”. Este autorul a numeroase romane premiate (încă de la debutul editorial cu romanul „Francisca” a fost distins cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române) și traduse în mai multe limbi. În 1967, Breban a fost numit „unul din cei mai importanți dintre romancierii noștri de după al doilea război mondial”.

 

În octombrie 1997 scriitorul Nicolae Breban a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar în 2009 membru titular.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here