EȘEC – Pentru că nici Zetea n-a fost în stare să finalizeze SMID, CJ Maramureș a dispus construirea unei noi platforme temporare pentru deşeuri în Lăpușel

1
1450
Gabriel Zetea

EȘECUL UNOR INCOMPETENȚI. Anul de grație 2020. Se împlinesc 10 ani de când Consiliul Județean (CJ) Maramureș a plătit din banii maramureșenilor aproximativ 650.000 de euro (2,6 milioane de lei) pentru un teren de 20 de hectare situat în satul Lăpușel, la intrarea în comuna Recea, pentru a construi acolo unitatea centrală (CMID) a Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor.

 

Au plătit celor pe care i-au expropriat (că era musai, interes public), adică Composesoratului Lăpușel, și apoi… n-au mai făcut NIMIC. Au lăsat terenul pârloagă și, de 10 ani!, plătesc impozit comunei Recea pentru acel teren pe care au cheltuit o grămadă de bani pentru a nu face NIMIC. Oamenii ăștia, care au decis să cheltuie 650.000 de euro din pușculița Maramureșului fără să facă NIMIC sunt în libertate.

 

Ce-i cu noua platformă de deșeuri

 

De ce vă reamintesc de povestea asta tristă în care niște inși pe care i-am ales să ne reprezinte ne-au băgat mâna-n buzunar ca-n autobuzul aglomerat? Pentru că acum, din cauza faptului că nici noii aleși nu sunt capabili să finalizeze SMID-ul (mai exact CMID Sârbi), s-au gândit să aloce o bucată din acel teren (cam 10%, circa 2 hectare) pentru a se construi acolo o platformă temporară pentru deșeuri.

 

Aceasta este a doua platformă temporară pe care operatorul delegat al CMID (Drusal) va fi obligat să o construiască pentru că inșii care conduc administrația județului (acum controlată de pesedistul Zetea Gabriel Valer) sunt incapabili să finalizeze un proiect început în urmă cu… 13 ani, Costurile acestui proiect au fost majorate în permanență din cauza incompetenței lor și a celor pe care i-au plătit să lucreze. Până la cât au fost majorate aceste costuri? Până la peste 70 de milioane de euro, mare parte fiind scoși din pușculița județului.

 

Așadar, se construiește o nouă platformă temporară de deșeuri în satul Lăpușel, o platformă care se va întinde pe 2 hectare și care va avea 5 metri sub pământ și Dumnezeu mai știe la câți metri se va înălța gunoiul, pentru că NIMENI nu are habar dacă se va finaliza vreodată CMID Sârbi, cu atât mai puțin când…

 

Până și CJ Maramureș susține, fără să ofere nicio dată calendaristică, faptul că “stocarea temporară va înceta la finalizarea lucrărilor şi operaţionalizarea activităţii de tratare mecano-biologică şi depozitare a deşeurilor pe platforma CMID Sârbi”. Deci, cândva. Nu se știe când.

 

Cât costă și cine plătește

 

Amenajarea noii platforme de gunoi din satul Lăpușel (comuna Recea), care va fi de peste două ori mai mare decât cea edificată în Satu Nou de Jos (comuna Groși) după închiderea vechii gropi de gunoi (care, de fapt, era un munte de gunoi, nu o groapă), costă bani. Câți bani? Între 2 și 2,5 milioane de lei.

 

Apoi alți bani costă energia electrică, paza, transportul și neutralizarea levigatului. La finalul notei de plată sunt transportul deșeurilor care se depozitează la CMID Sârbi și ecologizarea zonei, conform normelor europene.

 

2mnews a calculat că în următorii 2 ani, din cauza incomepteneței administrației conduse de pesedistul Zetea, care nici ea n-a fost capabilă să finalizeze proiectul, se cheltuie cu această nouă platformă temporară peste 1 milion de euro.

 

Acești bani se recuperează fie din tariful pe care-l plătește populația, fie (dacă pesedistul Zetea o să ia o decizie electorală, ca și prietenul său “de peste drum”, edilul Cătălin Cherecheș) din scăderea redevenței pe care trebuie să o plătească județului operatorul CMID (Drusal), cel care face investiția obligat de incapacitatea/incompetența șefilor din CJ Maramureș. Adică tot din banii maramureșenilor.

 

Bine, când demarează acțiunea nu se spune (oficial), așa că vă spunem noi. Pe platforma temporară din Satu Nou de Jos se mai pot depune gunoaie încă vreo 4 luni. Apoi, dacă nu se edifică nimic (respectiv o nouă platformă temporară), rămânem cu gunoiul la ușă, ca-n Napoli, pentru că, vă repet o evidență: și actuala administrație publică a județului Maramureș, controlată de pesedistul Zetea Gabriel Valer, este INCAPABILĂ să finalizeze un proiect început în urmă cu 13 ani. Știm, unii au construit orașe în mai puțin timp…

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here