EȘEC – Cum a ratat primarul Cherecheș conferirea titlului de „Cetățean de onoare” trimisului papei în România și Republica Moldova

1
776
Miguel Maury Buendía, Cătălin Cherecheș

CETĂȚENI DE ONOARE. Titlurile de „Cetăţean de onoare” ale municipiului Baia Mare și județului Maramureș au început să fie, de ceva vreme – mai exact din timpul în care instituțiile administrative sunt conduse de pesediștii Cătălin Cherecheș și Gabriel Zetea -, demonetizate.

 

Sunt dezbrăcate de valoarea pe care ar trebui să o aibă, pentru că sunt oferite de-a valma, aproape oricărui trăitor pe planetă care a ajuns într-o înaltă funcție de vizibilitate publică, indiferent dacă acesta a făcut sau nu ceva concret și edificator pentru municipiu, pentru județ.

 

În acest campionat local de livrare a titlurilor de cetățeni de onoare, chiar acum se dispută faza pe luna septembrie, Zetea pregătindu-se să-i confere, astăzi, titlul de Cetățean de onoare al județului Maramureș preşedintelui filialei Cluj a Academiei Române, Emil Burzo (mai sunt câțiva academicieni, nu mulți, care încă n-au fost făcuți cetățeni de onoare ai Maramureșului), iar Cherecheș tocmai a intenționat să concretizeze ieri, conferindu-i titlul de Cetățean de onoare al Băii Mari trimisului Papei Francisc în România și Republica Moldova, nunțiul apostolic Miguel Maury Buendía (63 de ani), venit în Baia Mare cu ocazia Conferinței Episcopilor Catolici din România, găzduită în Baia Mare de Eparhia Greco-Catolică de Maramureș – mă mir cum a ratat pesedistul Zetea ocazia, atât.

 

Oricum, tentativa lui Cherecheș a fost una eșuată, din cauza absenței mai multor consilieri locali din comisia Juridică, care n-au înțeles care e urgența (primarul a convocat o ședință extraordinară în acest sens) pentru a conferi cuiva (oricui) un titlu. Ideea e că din lipsa avizului Comisiei Juridice a Consiliului Local, primarul n-a putut să-și arate influența de Întâistătător și în fața trimisului papei – ceea ce nu-nseamnă că nu se va concretiza pohta ce-a pohtit.

 

Să vedem ce mult bine a făcut Buendía orașului Baia Mare. Arhiepiscop catolic (din 2008), născut în Madrid (Spania), doctor în drept canonic și diplomat al Sfântului Scaun, a fost nunțiu apostolic în Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan (2008-2015) și în România (din decembrie 2015) și Republica Moldova (din ianuarie 2016).

 

De-a lungul carierei sale diplomatice în slujba Vaticanului, spaniolul Buendía a obținut mai multe distincții – printre care Ordinul Isabel la Católica al Regatului Spaniei, Medalia cu placă a Ordinului ecvestru al Sfântului Mormânt din Ierusalim al Vaticanului și Medalia Ordinului Milostivirii al Republicii Kazahstan -, deci titlul pe care se pregătește să i-l confere primarul Cherecheș e un fel de Cupa României faza pe județe. Dar, chiar dacă n-a făcut nimic pentru Baia Mare, un titlu în plus nu strică la CV, așa că… Să fie primit!

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. NU SE POATE!!! Marele om a fost sfidat de consilierii „nesimtiti”?! Dupa primarul palyboy din Monaco dadea bine si o fatza apostolica, in pleiada de guristi, folcloristi, foste catane, miliardari de carton, fufe si alte specii! OMUL ASTA TREBUIE SA PLECE!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here