ENERGIE REGENERABILĂ – Operatorul de apă-canal Vital SA va instala la Stația de Epurare Baia Mare o centrală fotovoltaică

0
714
Stația de epurare a apelor uzate Baia Mare

INVESTIȚIE. Operatorul de apă-canal Vital SA, firmă aflată sub controlul Primăriei Baia Mare (acționar majoritar cu 87,76%) va instala la Stația de Epurare Baia Mare o instalație centrală fotovoltaică. Investiția vizează două obiective: creșterea eficienței energetice și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru funcționarea stației de epurare din municipiul reședință de județ. Proiectul investițional are deja emisă autorizația de urbanism.

 

Stația de epurare din Baia Mare este amplasată la limita de vest a orașului, pe malul stâng al râului Săsar, fiind localizată pe strada Iazului nr. 2. Este o stație mecano-biologică (tratarea biologică avansată a azotului şi carbonului, precum şi tratarea chimică a fosforului), fiind proiectată pentru o capacitate de 163.300 l.e. și asigură epurarea apelor uzate colectate din aglomerarea Baia Mare.
Construcția stației de epurare a început în anul 1965, fiind dimensionată la o capacitate de 600 l/s (avea doar treapta mecanică). În 1980, Stația de Epurare din Baia Mare a fost extinsă, treapta mecanică fiind majorată la 1900 l/s și a fost executată și treapta biologică, cu o capacitate de 1350 l/s. În perioada 2008-2010, Stația de Epurare a fost reabilitată și redimensionată la o capacitate de 1450 l/s și includerea treptei biologice secundare. Apoi, în 2011-2015, a fost realizată treapta terţiară de tratare a apelor uzate și capaciatatea de tratare a fost semnificativ majorată. Stația deține un laborator pentru monitorizarea indicatorilor de calitate din apa uzată epurată descărcată în râul Săsar.

Vital SA este o firmă care prestează servicii de tip monopol, având în aria de delegare a serviciilor de alimentare cu apă și canalizare 10 localități urbane (Baia Mare, Vișeu de Sus, Sighetu Marmației, Baia Sprie, Cavnic, Seini, Tăuții Măgherăuș, Târgu Lăpuș, Ulmeni, Șomcuta Mare) și 10 comune (Recea, Groși, Dumbrăvița, Copalnic Mănăștur, Coaș, Săcălășeni, Coltău, Mireșu Mare, Satulung si Bocicoiu Mare).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here