ELOCVENT – În România, câștigi mai mult (și mai ușor) din vânzare decât din producție: studiu de caz, producătorul de medicamente AC Helcor Baia Mare

0
1086
Dr. Coriolan Pop

RENTABILITATE ECONOMICĂ – STUDIU DE CAZ. Ce este mai rentabil să faci în economia românească: producție, comerț sau analiză/consultanță? Pentru acest studiu de caz am ales analiza Afacerii Helcor (controlată acum de medicul chirurg Coriolan Pop și inițiată în 1992 împreună cu soția sa, farmacistul Elena Pop), pentru că aceasta cuprinde toate cele trei componente, având incluse următoarele domenii: producția de medicamente, comerțul produselor farmaceutice și activități de asistență medicală generală (care, în principal, cuprinde un laborator de analize medicale).

 

Fabrica de medicamente, inaugurată în 1993, a fost prima unitate privată din România dedicată formelor farmaceutice solide și prima care a produs comprimate filmate (acoperite) și comprimate ambalate în blistere (în 1996).

Cele trei domenii fiind structurate pe firme distincte, analiza este simplificată și elcoventă.
Producția de medicamente este apanajul firmei AC Helcor SRL. Firma are în portofoliu peste 110 produse (60 fiind medicamente generice, iar 50 suplimente alimentare – mai exact, produse naturale sub brandul BioSunLine, cele mai multe dintre acestea fiind premiere pe piața autohtonă). În 2020, firma a raportat o cifră de afaceri de 19,54 de milioane de lei (record în istoria economică a societății) și un profit net de 3,25 de milioane de lei, realizat cu 74 de angajați.

 

Comercializarea produselor farmaceutice (care se face atât în farmacia proprie, Helena – prima farmacie privată de pe piața din Baia Mare, inaugurată în 1992 -, cât și prin farmacii-partenere) se face prin firma AC Helcor Pharma SRL. În 2020, firma a raportat o cifră de afaceri de 27,94 de milioane de lei și un profit net de 3,78 milioane de lei (ambii indicatori fiind record în istoria economică a societății), realizat cu 41 de angajați.

 

Activitatea de asistență medicală generală (care include laboratorul de analize medicale) se face prin firma Helcor-Med SRL. În 2020, firma a raportat o cifră de afaceri de 838.494 lei și un profit net de 8.589 lei, realizat cu 13 angajați.

 

Raportând atât cifra de afaceri, cât mai ales profitul net obținut de cele trei firme, aveți argumentul titlului (un argument trist, pentru că logica și știința spun că eficiența economică mai mare trebuie să fie apanajul creatorului/producătorului, pentru că progresul economic nu poate fi realizat fără producție, considerată pilonul principal al economiei – eficienţa unei activităţii economice este raportul dintre efortul economic depus şi rezultatele obţinute de agentul economic).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here