ELITĂ – Un băimărean, președinte al unității de motoare auxiliare a liderului mondial din industria aeronautică

0
1875

MODELUL RZESZOW. Trei reprezentanți ai relativ recent createi Asociații a Întreprinzătorilor Maramureș (AIM) – entitate a cărei scop declarat este de a contribui la dezvoltarea economică a județului – au vizitat, la jumătatea lunii noiembrie, o asociație similară și unități economice din orașul Rzeszow (Polonia).

 

Până la Raoul Popescu, despre Rezow

 

În principal, vizita a fost generată de similarități, respectiv în orașul polonez există o asociație non-profit similară AIM (Aviation Valley Association), iar destinul urbei seamănă cu cel al Băii Mari – până în urmă cu 16 ani era un oraș cu o populație de circa 130.000 de locuitori și o universitate tehnică cu 6.000 de studenți, economia locală bazându-se pe fabrica de motoare pentru aeronave.

 

La fel ca în Baia Mare, primii ani ai capitalismului au adus și regresul economic, fabrica reducându-și până spre închidere activitatea. Numai că polonezii n-au stat în lotus, plângându-și de milă. În 2002, fabrica a fost privatizată, fiind preluată de americanii de la Pratt & Whitney (P&W), cel mai mare producător mondial de motoare pentru industria aeronautică civilă și militară (avioane, elicoptere, drone).

 

În paralel, s-a înființat Aviation Valley Association, argumentul fiind ca din acest “mariaj” al concernului P&W cu Rzeszow să profite cât mai mult ambele părți implicate: atât comunitatea locală, cât și concernul american (care avea nevoie să-și asigure forța de muncă și furnizorii locali).

 

Astăzi, Rzeszow este orașul cu cel mai ridicat ritm de dezvoltare din Polonia, concentrează cele mai multe companii care activează în industria aeronautică din estul continentului, populația a crescut până la 180.000 de locuitori, universitatea are 60.000 de studenți, aeroportul are trei curse zilnice către capitală, mai multe curse săptămânale către destinații europene, dar și către New York.

 

Mica delegație maramureșeană a avut ocazia să vadă pe viu și impactul unuia dintre evenimentele de anvergură pe care le găzduiește Rzeszow: forumul internațional al investițiilor de tip start-up, cu peste 4.800 de participanți care au ocupat toate locurile de cazare din oraș și pe o rază de 35 de km în jurul acestuia (în localitate și zona adiacentă existând numeroase facilități de cazare importante realizate în ultimii 15 ani de investitori privați locali) – la eveniment au participat inclusiv președintele Poloniei și cel al Băncii Naționale a Poloniei.

 

Și acum, la Raoul Popescu

 

Cel care a inițiat deplasarea maramureșenilor în Rzeszow a fost… un băimărean: Raoul Popescu (foto), președintele unității de motoare auxiliare de avion și elicopter din Rzeszow, singura a unitate a liderilor mondiali din domeniu, americanii de la Pratt@Whitney (P&W), localizată în afara Americii de Nord.

 

Unitatea din Rzeszow pe care o conduce Raoul Popescu este cea mai modernă a grupului (principalii clienți P&W sunt Airbus, Boeing, Lockheed Martin, Bombardier) – aproape firesc să fie așa după o investiție de… jumătate de miliard de euro. Sigur, orașul polonez are un parc industrial unde sunt dezvoltate aceste tehnologii avansate.

 

Președintele băimărean al celei mai moderne unități economice a liderului mondial din industria aeronautică i-a invitat pe cei de acasă pentru a le arăta „pe viu” modul în care a fost dezvoltată o zonă care se pregătea să moară.

 

Ce au reținut cei de la AIM: “Desigur că modelul Rzeszow nu poate fi replicat integral – nu toate orașele pot beneficia de mari investiții în industria aero… Dar ce ni s-a spus la Rzeszow este că, pentru dezvoltarea durabilă a unei zone la un nivel de prosperitate confortabil, sunt obligatorii investițiile (de preferat în industrii cu valoare adăugată mare, care dau și un ritm foarte bun), efortul trebuie să fie comun (indiferent de sursa inițiativelor), consistent, persistent (lucrurile nu se mișcă repede inițial) și cu o mare doză de altruism inclusiv din partea mediului privat. Sperăm ca noi, AIM, să putem contribui la dezvoltarea Maramureșului, alături de toți cei care se pot implica. Concluzia care ne va ghida inițiativele viitoare este că se poate!”.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here