EDITORIAL – Trouble in Paradise: de ce Cătălin Cherecheş nu mai poate să controleze Coaliţia pentru Baia Mare

0
483

EŞEC. Dacă un pian „biciuit” în ritmul nebunesc impus de tobele lui Ron Grinel şi de chitara hawaiiană a rezervistului texan Al Perkins, dacă toate astea, cumulate, te pot determina să vizualizezi Baia Mare contemporană, atunci, deşi multe au fost deja pierdute, totul a rămas posibil. „There’s trouble in Paradise, you never turn out those lights! / You just can’t close your eyes in a solid gold room.” (traducere aproximativă pentru vorbitorii de rusă: „Sunt probleme în Paradis, nu stingeţi niciodată acele lumini! / Nu poţi dormi într-o cameră din aur masiv”).

 

Ascultând muzică, unii dansează. Eu scriu. E-un country rock cu vagi accente jazz din anii ’75: „Trouble in Paradise” al unei trupe nedrept uitate, The Souther Hillman Furay Band – poate sunt ignoraţi din cauza titulaturii la fel de kilometrice ca şi instituţiile publice unificate. E-aproape miez de noapte, dar zeul dobro-ului nu doarme nici el, cântă „Trouble in Paradise”. Probleme şi în Paradisul lui Cătălin Cherecheş, primar ales şi suspendat din cauza inculpării într-un dosar de luare de mită în formă continuată. Cu flagrant, zice DNA-ul, el zice că nu şi că nici măcar DNA-ul nu zice că a fost flagrant, dar zice – vezi comunicatul oficial.

 

După alegerile din primăvara anului trecut, Cherecheş a câştigat într-o manieră devastatoare politic. Şi nu pentru că a fost ales de atât de mulţi băimăreni (31.337 de electori – 70,14%), ci pentru că aceiaşi băimăreni i-au oferit controlul oraşului pe tavă, întronându-l şi oferindu-i alături 11 supuşi din cei 23 de consilieri municipali. Cu alianţă scurtă cu UDMR, care a primit în schimbul supunerii postul de viceprimar pentru preşedinta sa, majoritatea simplă a fost atinsă rapid. Un Paradis pus exclusiv la dispoziţia lui Cherecheş.

 

Ce s-a întâmplat ieri

 

Ieri a fost ales un nou consilier în funcţia de viceprimar – locul era vacantat după numirea, la ordinul şi din voinţa lui Cherecheş, viceprimarului Marinel Rob în funcţia de primar interimar. În contextul în care cei doi aleşi PMP au plecat în Parlament şi nu au fost încă validaţi următorii, acum, din 21 de consilieri valizi, 11 sunt ai Coaliţiei. Pentru alegerea viceprimarului e suficientă majoritatea simplă. Deci, n-ar fi trebuit să fie nicio emoţie în alegerea lui Ştefan Pop, care fusese deja nominalizat public de Cherecheş. Deşi la şedinţă s-au prezentat doar 20 din cei 21 (absenţa fiind… Dan Grumaz, de la Coaliţie), formaţiunea inventată şi propulsată de Cherecheş ar fi trebuit să-şi impună fără probleme viceprimarul.

 

Rezultatul final, îl ştim cu toţii: Coaliţia a înfrânt. A avut doar 9 voturi deşi 10 membri ai ei au intrat în cabina de vot. Noul viceprimar e fostul prieten, fostul duşman (acum numai el mai ştie ce e) al lui Cătălin Cherecheş, Cristian Niculescu Ţâgârlaş (PNL). „A trădat unul de la Coaliţie”, au scris colegi de breaslă. Nu e real, dar şi dac-ar fi, n-ar fi mai grav (pentru Cherecheş) decât este de fapt. Au „trădat” mai mulţi. Votul anulat (au fost 10 voturi pentru Niculescu Ţâgârlaş, 9 pentru Pop şi 1 anulat) a aparţinut unuia dintre cei trei consilieri PSD. De asemenea, unul a votat pentru Pop (PSD-iştilor nu li s-a impus cu cine să voteze, deci au votat care cum au crezut). Supoziţia aproape generală este că şi UDMR ar fi trimis măcar un vot către Pop, aşa că numărul „trădătorilor” e mai mare.

 

De ce cei din Coaliţie n-au mai ascultat orbeşte şi în totalitate ordinul lui Cherecheş? Îmi spunea odată un cioban că „în crăpatul zilei (dimineaţa devreme) şi oile se trezesc din buiăceală (buimăceală, somn) atunci când să dau cu capu’ de colţu’ saivanului (să iasă la păscut)”. Un partid politic este o dictatură în care componenţilor li se inoculează senzaţia de democraţie. O alianţă politică e tot aia, cu amendamentul că există mai mulţi dictatori. O alianţă politică cu un singur dictator se dizolvă în scurt timp după ce componenţii şi-au atins dezideratul şi decid să se dezică de dictator.

 

Oricum, sunt probleme în Paradis. Când vrei să dormi într-o cameră cu pereţi din aur masiv, simţindu-te Împărat fără să fii, nu poţi să pui geană pe geană…

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here