E BUN ȘI KÜRTŐSKÁLACS-UL, TOTUȘI – Primarul Cherecheș pregătește resubjugarea reprezentanților comunității maghiare în Consiliul Local: îi va reda atribuțiile viceprimarului Pap

2
2326
Pap Zsolt István și Cătălin Cherecheș

TROC: ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ A INTERESELOR. Tensiunile dintre primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, și UDMR, cauzate de scandalul kürtőskalács vs. tricolorul românesc au fost stinse și public după doar două luni: edilul Băii Mari îi va resubjuga pe reprezentanții comunității maghiare din municipiul reședință de județ, reprimindu-i pe cei doi UDMR-iști din Consiliul Local (Pap Zsolt István și Pintér Zsolt István) în oastea votanților pe care-i controlează în totalitate, promițând public, voalat (bine, nu foarte voalat, aproape direct), că îi va reda atribuțiile viceprimarului UDMR Pap Zsolt.

 

Marți, 6 decembrie 2022, în ziua cu trei ceasuri rele, Cherecheș, din postura de mic dumnezeu al administrației locale, a prezidat cea mai recentă ședință a Consiliului Local Baia Mare, desfășurată din biroul de pe strada Gheorghe Șincai nr. 37, unde, ca un adevărat stăpân, le-a permis să-i respire aerul și celor doi viceprimari: Doru Dăncuș și Pap Zsolt.

 

Pentru a explica prezența ultimului, edilul a glăsuit așa: “Îmi doresc o perioadă de analiză, să îl reașezăm pe domnul viceprimar Pap Zsolt într-o formulă a hărniciei care-l caracterizează, mai ales după ce ne-a flatat comunitatea și de Ziua Națională a României au colorat kürtőskalács-ul în tricolorul românesc. A fost foarte gustos și vă invităm și de acum încolo să faceți același lucru. Așadar, trecând peste orice chestiuni exploatate în mod fals de către unii (n.red., deși chiar el a spus că Pap e Man in Black și trebuie mazilit, luând singur această decizie), să intrăm într-o zonă a normalității și a eficienței pentru municipiul Baia Mare, așa cum se orientează ca și valoare primordială, care e, bineînțeles, diversitatea”.

 

Deocamdată nu s-a antamat și scriptic această pace de pe Șincai nr. 37 (un soi de remake al Păcii de la Smârdan), așa că, deși nu mai e război, e un soi de armistițiu între Cherecheș și UDMR. Dar va fi asumată și scriptic (“să îl reașezăm pe domnul viceprimar Pap Zsolt într-o formulă a hărniciei”), pentru că primarul a simțit cum pierde proiectele financiare în care este direct interesat. Însă și cu UDMR (care are semnat din 2020 un protocol cu Coaliția pentru Maramureș) și cu cele două voturi ale PMP rezolvate prin spețe economice (respective ale lui Cornel Varga și Adrian Pop), primarul Cherecheș tot nu strânge majoritatea simplă (12 voturi), lipsindu-i un vot. Periodic (nu mereu), îl rezolvă. Poate că nici nu-l mai interesează “pe termen lung”, pentru că aceasta este o sintagmă care pare a nu i se mai putea aplica.

 

Însă indiferent de decizia post-kürtőskalács și de această tentativă de a drege busuiocul, Cherecheș a pierdut electoral, iar liderii UDMR, care par a fi câștigat (electoral) din acest conflict, deși administrativ au fost sancționați, sunt pe cale să piardă din această pacificare forțată de interese de culise.

 

Remember piedica-n calea uitării”

 

Vă reamintesc că în 26 septembrie 2022, primarul Chertecheș a semnat decizia de retragere a tuturor atribuțiilor conferite viceprimarului UDMR din Baia Mare, Pap Zsolt István, pe considerent că acesta “a dat jos steagul României” (drapeluri puse la ordinul lui Cherercheș exclusiv pe tarabele comercianților de etnie maghiară prezenți la Sărbătoarea Castanelor). În timpul scandalului kürtőskalács vs. tricolorul românesc, primarul Cherecheș l-a jignit public pe viceprimarul Pap, în tentativa de a-l minimiza numindu-l “un delegat de-al meu, maghiar, aparent viceprimar al municipiului Baia Mare”.

 

Reacția edilului Băii Mari a avut loc chiar în ziua premergătoare Sărbătorii Castanelor, în 22 septembrie, când a dispus, “în urma unui control pe teren”, ca toți comercianții de kürtőskalács (cozonacul secuiesc, marcă înregistrată la nivel european) să posteze denumirea produsului în limba română și să arboreze steagul României pe standul lor.

 

Viceprimarul UDMR Pap Zsolt István a precizat la acel moment, pentru 2mnews, că în 23 septembrie a răspuns la solicitările comercianților maghiari, care au reclamat faptul că decizia primarului îi face să se simtă ca niște cetățeni de mâna a doua în condițiile în care doar ei au fost obligați să arboreze steagul românesc, nu și comercianții români. Pap a dispus ca aceștia să scoată de pe standuri steagurile naționale atâta timp cât decizia nu este una unitară (adică una care să oblige toți comercianții să arboreze drapelul național).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Cei doi fără coloana vertebrală de la udmr secția chereches fac mult rău udmr-lui! Foarte mulți maghiari nu vor mai vota cu udmr,scârbiți de asemenea lighene,slujitori,lingăi ai lui chereches!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here