DUPĂ VÂNZARE – Ce se întâmplă cu fosta fabrică de mobilă Mobam SA Baia Mare și cine a încasat cei mai mulți bani după vânzarea platformei industriale

0
2092

EXCLUSIV 2MNEWS. De regulă, se spune că există viață după orice. Realiștii și scepticii susțin că doar după viață nu mai există viață. Însă în cazul economic prezentat în această scriere veți observa că, uneori, nu există viață (economică) nici după vânzare. Studiu de caz: Mobam, fabrica de mobilă din Baia Mare înființată în 1959.

 

După vânzarea în două etape a platformei industriale de 5,6 hectare, situată la intersecția Bulevardului Unirii cu strada Vasile Alecsandri, firma Mobam SA a intrat în procedură de dizolvare și radiere (fapt de care se ocupă un cabinet specializat din Cavnic, controlat de Ioan Sebastian Bindiu). Adică va dispărea și scriptic din peisajul economic maramureșean, la 62 de ani de la înființare.

 

Scurta cronologie a dispariției unei fabrici

 

Sfârșitul evident al fabricii băimărene Mobam SA (administrată de Gheorghe Jaklovszky, președintele CA fiind Petrică Vasvari) a fost declanșat încă din anul 2008, când acționarii semnificativi au decis în majoritatea lor reducerea capacității de producție prin vânzarea a 35% din capacitatea de producție totală. Respectiv, a 2 hectare de teren din platforma industrială.

 

În urma tranzacției fabrica de mobilă a câștigat un nou vecin, supermarketul Kaufland 2, și 4,5 milioane de euro, cu care se spera că se va reanima producția. Reanimarea prognozată s-a dovedit a fi doar temporară, așa că în urmă cu 2 ani (iunie 2019), producția a fost sistată definitiv. Motivațiile oficiale au fost acestea: reducerea cererii de mobilă din lemn masiv pe piața UE (exportau cu precădere în Germania, Olanda, Belgia), creșterea prețului la materia primă și a datoriilor către furnizori, salariați și bugetele de stat și local.

 

În 2020, s-a desăvârșit finalul, în urma vânzării a restului suprafeței plaformei industriale (3,6 hectare), unui dezvoltator-interfață al belgienilor de la Mitiska REIM care deja construiește un nou centru de retail Baia Mare Shopping Park (va fi finalizat și dat în exploatare spre finalul acestui an). În conturile firmei care controla fosta fabrică de mobilă au intrat încă 4,3 milioane de euro, bani folosiți pentru plata datoriilor.

 

De restul banilor, puțini rămași, s-au plătit (pentru prima dată după mulți ani) dividende. Ca un fel de colivă: dulce, dar care nu poate să-ți descătușeze dopamina. Cui? Să aflăm…

 

Cine a luat banii

 

Practic, s-au distribuit dividende totale de 1,7 milioane de lei (exact: 1.734.828,20 lei) – s-a livrat 0,70 lei/acțiune. Ce a însemnat asta?

 

Să aflăm cât au încasat cei mai semnificativi acționari. Patru dintre aceștia au încasat mai mult de jumătate din suma repartizată dividendelor (51,8%): omul de afaceri clujean Mihai Dan Pitic (care deține 15,93%) suma totală de 276.359 lei; Gheorghe Iaklovszky (care deține 14,21%) suma totală de 246.684 lei; Alexandru Pop (care deține 11,36%) suma totală de 197.157 lei; Gheorghe Puț-Cozma (care deține 10,28%) suma totală de 178.504 lei.

 

Ceilalți bani (836.123 lei) au mers către statul român (care deține prin AAAS 2,82% – 49.073 lei) și acționarii minoritari (787.050 lei – cu sublinierea că printre acești mici acționari, care dețin participațiuni de sub 5%, sunt și firme controlate de unii acționari semnificativi).

 

Concluzia semnificativă: previzibil, Mobam SA Baia Mare va fi dizolvată și radiată, după 62 de ani de activitate în economia maramureșeană (nu exista nicio altă strategie în momentul luării deciziei vânzării platformei industraile). Urbea are cu o fabrică mai puțin și cu un centru comercial mai mult. Consumerism.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here