DUPĂ 15 ANI DE ÎNCĂLCARE A LEGII – Ministrul Tanczos Barna: În iunie 2023, pentru prima dată statul va plăti despăgubiri proprietarilor de păduri din ariile protejate Natura 2000

6
17344

PROMISIUNE MINISTERIALĂ. Siturile Natura 2000 au fost desemnate pentru a proteja zonele esențiale pentru o subserie de specii sau tipuri de habitate. Acestea sunt considerate a fi de importanță europeană deoarece sunt amenințate, vulnerabile, rare, endemice sau prezintă exemple remarcabile de caracteristici specifice uneia sau mai multora dintre cele nouă regiuni biogeografice din Europa. În total, în UE există aproximativ 2.000 de specii și 230 de tipuri de habitate pentru care este necesar ca siturile respective să fie desemnate situri Natura 2000.

 

O treime din Maramureș este inclusă în Natura 2000

 

În judeţul Maramureş sunt 9 situri Natura 2000, respectiv 8 Situri de Importanţă Comunitară (care vor deveni arii speciale de conservare, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România) și unul dintre acestea (Munții Rodnei) fiind și Arie de Protecţie Specială Avifaunistică. Acestea totalizează 190.944 de hectare.

 

Iată care sunt acestea:

 

  1. Arboretele de castan comestibil de la Baia Mare (suprafaţă de 1.897 ha, pe teritoriul administrativ al municipiului Baia Mare);
  2. Defileul Lăpuşului (suprafaţă de 1.487 ha, pe teritoriul administrativ al localităţilor: Boiu Mare, Coaş, Copalnic-Mănăştur, Remetea Chioarului, Şomcuta Mare, Târgu Lăpuş, Vima Mică);
  3. Gutâi – Creasta Cocoşului (suprafaţă de 693 ha, pe teritoriul administrativ al localităţilor Budeşti, Cavnic, Deseşti, Ocna Şugatag, Şişeşti);
  4. Platoul Igniş (suprafaţă de 19.602 ha, pe teritoriul administrativ al localităţilor Baia Mare, Câmpulung la Tisa, Deseşti, Giuleşti, Ocna Şugatag, Săpânţa, Sarasău, Sighetu Marmaţiei);
  5. Munţii Maramureşului (suprafaţă de 103.391 ha, pe teritoriul administrativ al localităţilor Bistra, Borşa, Leordina, Moisei, Petrova, Poienile de Sub Munte, Repedea, Ruscova, Vişeu de Jos, Vişeu de Sus);
  6. Munţii Rodnei (suprafaţă de 47.965 ha din care 9.798 ha pe teritoriul jud. Maramureş, pe teritoriul administrativ al localităţilor Borşa, Moisei, Săcel) – acest sit este și Arie de Protecţie Specială Avifaunistică;
  7. Tisa Superioară (suprafaţă de 6.392 ha, pe teritoriul administrativ al localităţilor Bârsana, Bistra, Bocicoiu Mare, Câmpulung la Tisa, Remeţi, Rona de Jos, Rona de Sus, Săpânţa, Sarasău, Sighetu Marmaţiei);
  8. Valea Izei şi Dealul Solovan (suprafaţă de 47.684 ha, pe teritoriul administrativ al localităţilor Băiuţ, Bârsana, Bogdan Vodă, Botiza, Budeşti, Călineşti, Dragomireşti, Groşii Ţibleşului, Ieud, Lăpuş, Moisei, Onceşti, Poienile Izei, Rozavlea, Săcel, Săliştea de Sus, Şieu, Sighetu Marmaţiei, Strâmtura, Vadu Izei).

Practic, din suprafața totală a județului (630.400 ha) aproape o treime (30,29%) este inclusă în sistemul european de protecție. Printre altele, proprietarii terenurilor (în special pădurilor) incluse în Natura 2000 au anumite restricții. Pentru aceasta, legea prevede că vor fi despăgubiți.

 

S-au hotărât să respecte legea după ce au încălcat-o 15 ani

 

Numai că în România statul nu respectă legea. Pentru că poate, pentru că nimeni nu-i spune nimic, pentru că motivează că nu are bani și alte asemenea motivații. Așa că proprietarii pădurilor din Natura 2000 nu au voie să-și exploateze proprietățile, dar nici nu primesc nicio compensație financiară de la stat, așa cum prevede legea.

 

Acum, după aprobarea bugetului pe 2023, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a subliniat, ușurat, că, pentru prima oară statul va respecta legea, bugetul ministerului având alocate resursele financiare și pentru acordarea de compensații financiare proprietarilor de păduri care sunt impactaţi de deciziile europene în ceea ce priveşte zonele protejate.

 

Sigur, nu vă gândiți că guvernanții au descoperit lampa lui Aladin, o freacă și scot bani. Nu, n-au bani, dar s-a aprobat ca Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, pe lângă bugetul de 3,85 miliarde de lei, să poată să acceseze credite de angajament (împrumuturi) în cuantum de aproape 23 de miliarde de lei (cu o treime mai mult decât în acest an).

 

Cu acești bani împrumutați, ministrul Tanczos a promis că din iunie 2023 va plăti compensații pentru proprietarii de păduri incluse în Natura 2000. Și a recunoscut că statul încalcă legea de 15 ani! Și n-am auzit de niciun procuror să se fi sesizat la această evidență.

 

“Conform bugetului votat în Parlament, am grupat sumele de bani în 2023 în aşa fel încât să putem continua programele pe care le-am început, dar am stabilit şi obiective noi care nu au fost implementate de cel puţin 15 ani, în ciuda obligaţiilor legale. Cel mai mare pas înainte în bugetul pe 2023 este plata despăgubirilor pentru restricţiile forestiere asupra ariilor protejate Natura 2000, ceea ce nu s-a făcut niciodată în ţară până acum, în ciuda obligaţiilor legale. Am inclus acest lucru sub forma creditelor de angajament, astfel încât plăţile pot începe după luna iunie a anului viitor„, a declarat ministrul Tanczos.

 

E o veste bună pentru proprietarii de păduri din siturile Natura 2000 (și proastă pentru țară/cetățeni, pentru că vedem de unde cheltuim: din împrumuturi bancare, ca orice inabil/inconștient/sărac incapabil să-și gestioneze resursele).

 

* Foto: @greenclub-bm

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

6 COMENTARII

  1. Pentru râuri , lacuri sau Ferme
    piscicole care sunt cuprinse în arii protejate și care se confruntă cu mari pierderi cauzate de Cormorani și alte păsări protejate nu se vor da compensații ? Specific faptul că ne este impus să nu folosim nici un mijloc acustic , fonic care să sperie aceste specii care se hrănesc cu peștele crescut cu cheltuieli foarte mari !

  2. Da ursul ? Cu ursul împușcat de austriac, cu complicitatea mafioților de pădurari, cum a rămas ? Putem fi în ue, nato, să ne căcăm pe unde vrem prin spațiul shengen, tot stat mafiot bananier, populat cu idioți suntem. Cu greu mai putem devenii oameni. Doar un cataclism la nivel global poate să ne mai salveze ca specie umana. Mai puțină populație. Suntem mulți și proști. Geaba un deștept înconjurat de 10.000 de proști. Nu ai cum.
    Sănătate și sărbători fericite, nație română.

  3. Problema cu caii inaintea căruţei: cum au ajuns zone protejate în proprietate privată? In SUA parcul Yellowstone aparține statului. Azi mâine vom afla că şi delta Dunării are proprietar, şi nu mai poate bracona, să îl dedpagubim.

  4. In Austria s-a interzis tăierea pădurilor, s-au teleportat in România SI tăie tot. Parcă era o lege prin care se interzice exportul masei lemnoase bușteni ( neprelucrat)????

  5. Dacă dorea să facă ceva pentru pădurile României,guvernul dădea o ordonanță prin care confisca toată masa lemnoasă de la firmele austriece și interzicea exportul . Atunci firmele românești nu mai aveau de ce să taie păduri in prostie si cui să vândă lemn. Așa aveau și românii lemn de foc la preț decent . Dar UDMR visează la imperii.

  6. Nu o sa respecte nimic ! Se taie in judetele Cv.Hg.Ms non stop.padurile .nu am citit articolul ca imi crestea tensiunea .Intrebere de ce la.mediu mereu UDMR .cei mai inversunati dusmani ai naturii .( paduri.ape.fauna )??

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here