DRAGOMIREȘTI – 187.000 de euro pentru construirea unui ansamblu format din replica unei biserici de secol XVIII și un grup de case țărănești

0
295

INVESTIȚIE. Administrația publică din Dragomirești vrea să construiască un ansamblu format din replica Bisericii din Dragomirești de la Muzeul Satului “Dimitrie Gusti” din București și un grup de case țărănești, forul deliberativ al singurului oraș-comună din lume aprobând deja indicatorii tehnico-economici ai studiului de fezabilitate. Conform acestora, investiția se ridică la 187.000 de euro (respectiv, 871.158,81 de lei), doar construcția și montajul fiind estimate la 816.183,81 de lei.

 

Ansamblul ar urma să fie edificat pe un teren în suprafață de peste 3.500 de metri pătrați, construcțiile urmând să ocupe aproximativ aproape 500 de metri pătrați.

 

Biserica din Dragomirești, construită din lemn de brad în 1722, după invazia tătară, astăzi punct magnetic al muzeului național, a fost descoperită de sociologul Dimitrie Gusti în anii ’20, într-o profundă stare de degradare. În 1936, biserica Dragomireşti, care are 35 de metri înălțime, a fost demontată, transportată în București și remontată în Parcul Herăstrău, acolo unde s-a edificat Muzeul Satului.

 

Biserica din Dragomirești, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, este acoperită cu șindrile maramureșene în „poală” dublă, cu pante abrupte. Pereții interiori sunt pictați de meșteri populari, atât cu canoane bisericești, cât și cu scene naive despre fericirea din rai şi chinurile din iad (zugrăvite în scena Judecăţii de Apoi), sau aspecte din viaţa socială şi politică a vremii.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here