DOVEZILE TRĂDĂRII – Gabriel Zetea este plătit din Satu Mare şi boicotează operarea unei firme low-cost pe Aeroportul din Maramureş

16
9143
Gabriel Zetea

EDITORIAL. „Follow the money and you will understand” („Urmăreşte circuitul banilor şi vei înţelege”). Asta-i baza/principiul investigaţiei. Totul se învârte în jurul banilor, a factorului suprem în acţiunile de acaparare a puterii decizionale. Aşa cum noi cumpărăm biscuiţi, de exemplu, alţii cumpără influenţă pentru ca apoi să-şi dezvolte o fabrică de biscuiţi, iar apoi un imperiu. În universul celor care decid, această goană nebună după bani este motivată sec: „Aşa e clădită lumea. Unii sus, alţii jos”. Iar ei sunt mereu sus.

 

Gabriel Valer Zetea. Un băiat originar din satul Viile Apei, fost cătun al localităţii Apa, ajuns în al 12-lea an consecutiv actant în principalul for administrativ, este preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş. Anul trecut, 25 din cei 32 de consilieri judeţeni au decis să-i acorde, pe criterii eminamente politice, această funcţie. Părea bine. Tânăr, neras şi cu cearcăne, dând senzaţia celui care e mereu obosit pentru că munceşte la o strategie care va scoate judeţul din mocirla în care tot ei, politicienii decidenţi, l-au scufundat. Numai că vidanja s-a stricat.

 

Derapajul nocturn

 

În virutea interesului public, ieri după-amiază am publicat un articol ce relata fapte extrem de grave generate de deciziile lui Zetea şi care se repercutau direct asupra economiei judeţului care îi plăteşte leafa dublată. E vorba de Gabriel Zetea, preşedintele CJ Maramureş: „Nu plătesc firmei Strabag lucrările la Aeroport! Nu mă interesează, n-am bani! (click pentru a accesa articolul).

 

În loc să revină asupra declaraţiei iresponsabile (de aia a trebuit să refacă CJ, de cinci ori!, licitaţia pentru sistemul de management al deşeurilor, pentru că judeţul a fost şi este condus de tot felul de inconştienţi rău-planici şi ni s-a dus buhul în toată ţară că nu plătim firmele care ne realizează lucrări şi nu mai vrea nimeni să vină să lucreze în Maramureş), reacţia supăratului Zetea a venit noaptea, pe facebook.

 

N-am pagină de facebook, dar prietenii lui, chiar şi subordonaţii săi politici care îi dau like şi-l linguşesc în faţă pentru a-şi păstra posturile de bugetari, mi-au făcut un print screen şi mi l-au trimis, aşa cum mi-au mai trimis şi poze cu Zetea în diferite ipostaze mai puţin demne, în speranţa că le voi publica pentru amplificarea scandalului în care acest individ s-a băgat singur din preaplinul de care suferă acut. Nu voi publica pozele, însă e necesar să corectez, cu dovezi, minciunile pe care le-a propagat în spaţiul public.

 

Zetea nu contrazice şi nu retractează nimic din articol, dar sugerează două minciuni: că n-am înţeles procedurile administrative şi că sunt plătit de cineva din Satu Mare (el nu dă nume, pentru că-i lipseşte curajul, şi vorbeşte la plural, deşi subiectul a apărut doar pe 2mnews, fiind unul exclusiv). Redăm zicerea, aşa cum a scris-o. „Am avut in ultimii ani foarte multi adversari politici care au incercat prin declaratii sa faca rau proiectului de reabilitare a pistei Aeroportului si din pacate vad azi ziaristi care incearca sa faca rau. Sper macar sa fie de vina lipsa lor de intelegere a procedurilor administrative. Sper ca in spatele lor sa nu fie concurentii nostri de prin judetele vecine care ar ave…a tot interesul ca maramuresenii sa zboare din Cluj sau Satu Mare. Ar fi pacat ca maramureseni sa lucreze in folosul altora”.

 

Apoi scrie sus partidul, ca un mic Ceauşescu ce este, ca un băiat care şi-a postat 200 de fotografii cu el pe pagina oficială a Consiliului Judeţean pe care a transformat-o în blogul său personal, dintr-un cult al personalităţii de sorginte comunistă, ca şi partidul din care face parte. „O sa demonstrez cu fapte, cu realizari in folosul nostru al tuturor maramuresenilor ca rautatile pe care unii le arunca azi in massmedia locala sunt doar simple rautati…barfe fara substanta si interese personale financiare”.

 

Clar, nu? Un mare pshiolog în desluşirea limbajului codat din Viile Apei mi-a decriptat sugestia „ave…a”: e o referire la firma AveImpex, un producător de carne de pui din judeţul Satu Mare (care e legătura dintre pui şi aeroport, doar Zetea poate să-şi explice fantasma). Ştiu, e nedemn să replici la un derapaj de natură psihiatrică, dar să lămurim lucrurile pe repede înainte şi să trecem la subiectul scrierii: n-am fost în Satu Mare de 14 ani, când documentam pentru Gazeta de Maramureş o investigaţie jurnalistică, n-am nicio legătură de niciun fel cu nimeni din Satu Mare sau Cluj, judeţe în care cunosc doar jurnalişti.

 

Problema nu e că Zetea minte, ci că utilizează o tehnică de manipulare grosolană, cu priză la persoanele cu vulnerabilităţi intelectuale. În fapt, a acţionat pe principiul „Petrică şi lupul”, clamând că aş fi plătit de sătmăreni (tot mă gândesc, cu îngrijorare reală, dacă nu cumva are nevoie de un consult de specialitate, pentru că omul ăsta chiar decide soarta judeţului): Zetea chiar este plătit din banii sătmărenilor şi poate ăsta este motivul pentru care boicotează Aeroportul din Maramureş (pentru că nesemnarea unui contract cu o firmă low-cost înseamnă obligarea maramureşenilor din diaspora să utilizeze aeroporturile din Satu Mare sau Cluj, după ce judeţul a dezvoltat o investiţie de 14 milioane de euro ce se dovedeşte inutilă).

 

Spre deosebire de Zetea, lipsit de curaj, argumente şi dovezi în susţinerea propriilor minciuni, vă prezint strategia lui şi dovezile mele.

 

Principiul „Petrică şi lupul”

 

Declaratie de avere Gabriel Zetea 2005 (click pentru pdf)

În urmă cu 12 ani, în 2005, când a devenit consilier judeţean, tânărul Gabriel Valer Zetea n-avea nimic. Era lipit pământului (vezi declaraţia sa de avere din 2005, toate rubricile fiind completate cu o linie). Avea însă o firmă SC Vavir Zetea Trans SRL, de unde-şi lua o leafă.

 

Ce face firma asta? Gestionează un soi de butic în metropola Seini – la ţară se numeşte „bold” -, unde vinde de-ale gurii (biscuiţi, eugenii etc.). Micul comerţ de tip rural în care cumperi cu 1 leu şi vinzi cu 2. Firma a fost înfiinţată chiar de viitorul mare economist Gabriel Valer Zetea, zis „Îngerul”, însă acesta a fost nevoit să se retragă din firmă chiar la începuturile sale de viitor mare politician, pentru a aplana un scandal cu iz de incompatibilitate (pe care îl reneagă azi, ataşând o decizie ANI), el fiind consilier judeţean şi având un contract cu o instituţie din subordinea CJ, respectiv cu Direcţia pentru Protecţia Copilului Maramureş.

 

În ultimii 10 ani, firma de familie a preşedintelui CJ Maramureş şi-a dublat cifra de afaceri, ajungând la 2 milioane de euro, însă mai că merită să lăcrimăm împreună pentru că aproape că lucrează în pierdere, declarând un profit doar de vreo 3.000 de euro, zbătându-se cu disperare politică să supravieţuiască în hăţişul din jungla economiei româneşti.

 

Declarație de interese 2016 (click pentru pdf)
Declarație de interese 2015 (click pentru pdf)

În fine, de 12 ani în CJ Maramureş, actualul preşedinte Zetea a avansat ierarhic în mandatul trecut (2012-2016) când a fost vicepreşedinte. Firma sa, în care mai deţine 50% din spaţiul comercial de unde încasează chirie, a avut, doar în perioada 2014-2016, 8 contracte cu instituţii ale statului din judeţul Satu Mare, care au adus firmei 723.357 lei + TVA. Contractele sunt de furnizare a unor produse alimentare şi produse de curăţenie şi sunt semnate cu Direcţia pentru Protecţia Copilului Satu Mare şi cu Spitalul Municipal Carei (vezi declaraţiile de interese din 2015 şi 2016).

 

 

Declarație de avere Gabriel Zetea 2016 (click pentru pdf)

Din banii aceştia, o parte se reîntorc la Zetea sub forma unor împrumuturi date de tatăl său, administratorul firmei (vezi declaraţia de avere din 2016). Şi aşa se închide cercul. Demonstraţia fiind făcută, pun punct aici, dar subiectul va fi dezvoltat într-un viitor articol de investigaţie, pentru că n-a inventat acest băiat nebărbierit din Viile Apei nici administraţia, nici gaura de la covrig, şi pentru că m-am săturat ca toţi hoţii să strige „Hoţii!”, arătându-ne cu degetul mânjit de banii publici.

 

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

16 COMENTARII

  1. După ministrul „Genunche”, cu care PSD sidereaza învățământul și educația, „incubatorul de Maramu” il arunca-n piata pe „moțul” asta, mult mai dezacsat decât „Genunche” si mult mai tupeist. Nu e de mirare ca in aceasta faza locul Bucovinei este luat de Maramures, de aceea si „tante Veorica” bate din ce in ce mai des zona in scopul de a-si gasi sprijinitori în campania disperării.
    Si uite asa, avem mărturia clară ca mama prostilor „lucreaza”, producând în serie „minuni”.

  2. Zetea e doar încă un băiat supraevaluat, cu posibilităţi sub ceea ce vrea să inducă publicului, dar cu ambiţii care-i depăşesc propriile capabilităţi.

  3. „Parinti pe linie ascendenta” – scrie Zetea in declaratia de avere, despre parintii lui.
    Eu nu stiam ca pot exista parinti si pe linie descendenta, sau chiar parinti pe linie de colaterala cu declarantul.
    Asta ar trebui condamnat pentru port ilegal de creier !

  4. ,,Vulpea cand nu ajunge la struguri zice ca sunt acrii”.Asa se traduc aceste comentarii !!!Lasati omul sa-si termine mandatul si dupa aceea analizati ce a facut pt judet.In privinta familiei nu conteaza de unde pornesti conteaza ce realizezi in viata !!!Sa stiti ca Viile -Apei este un sat cu oameni minunati unde multi si-ar dorii sa traiasca .

  5. D-le Vischi, la fel de mult cum mă îngrijorează ce scrieţi că face dl. Zetea, mă îngrijorează un fapt pe care nu l-aţi subliniat şi care este la fel de grav – sau nu aţi dorit sau nu l-aţi observat sau aţi fost blând deşi nu este cazul. Dl. Zetea pare, din scrierea dânsului,, un semianalfabet! A făcut două greşeli gramaticale şi multiple greşeli de punctuaţie în doar cinci rânduri. Regret să vă semnalez acest aspect, pentru că mă simt jenat de faptul că avem în fruntea judeţului un tânăr semianalfabet.

  6. In fapt aveti dreptate.Zetea este genetic predispus la tradare .Conform titlului.
    Sa ne amintim ca atunci cand era puritan, s-a casatorit cu una din cele mai frumoase femei din Baia Mare.
    Fata fostului colonel de securitate Pop Viorel.
    Nasul de cununie a fost cel mai bun prim ministru al Romaniei post revolutionare, Victor Ponta.
    Asa a ajuns Zetea presedinte de partid.Dupa divort, Ponta a avut o pozitie corecta fata de Zetea si cu toata opozitia PSD MM l-a mentinut pe acesta in functie.De Presedinte.
    Cand Ponta a fost executat, Zetea a ,,uitat,, cine l-a hranit si a jurat credinta noului lider Dragnea, ca si cum Ponta ar fi fost doar un personaj din Fratia Inelului.A acceptat toate umilintele lui Calin Matei, i-a finantat neconditionat clubul ,a angajat in posturi cheie fotomodele intetinute de colegii influenti in partid, respecta in totalitate ,,testamentul ,,politic al lui Zamfir Ciceu, este membru de onoare in clubul lui Vaida, delatorul arhitectului sef al Baii Mari,si stie ca Dumuta are facturi de la Vavir Zetea Trans SRL. de cand Zetea era consilier judetean.
    Incompatibilitate totala !
    In adn-ul acestui om politic ,fiu de ,,blener,, zeciuiala e o conditie genetica existentiala.
    P.S. Stiti ca fostul director de la Aeroport ,Mihai Patrascu era verisor de un anumit rang cu …Zetea.
    Mazilirea lui Patrascu de catre Zetea a fost facuta cand parintii lui Mihai erau grav bolnavi.
    Patrascu intelegea pericolul de la Satu Mare.
    Cred in titlul DVS. Zetea este intr-o suveica bolnava care ridica prin efect giroscopic judetul vecin si arunca in neant Maramuresul.

    • Mai are un plan secret prin care o sa aduca si reteaua de drumuri sub nivelul celei din Satu Mare. Tot mostenire de la Ciceu, prin testamentul amintit.

  7. Apropo, sistemul de management al deşeurilor, proiectul care da functii si pita gunoaielor din CJ, da cu groapa aia inceputa pe langa Farcasa ce facem ? cine plateste ? Propun sa facem din ea un mausoleu sefului de proiect pe care sa-l ducem pana acolo cu picioare in cur.

  8. V-am trimis si noi un mail cu niste increngaturi ale lui Zetea cu institutii din Satu Mare din subordinea Consiliului Judetean, sper sa va foloseasca la viitoarea investigatie. Licitatii in care a participat o singura firma, dar banuiesc ca stiti cum functioneaza sistemul. Relatia dureaza de mult, de cand a intrat el in consiliu la Maramures. A livrat orice, miere, chipsuri, arahide, ciocolata, mirodenii, conserve de peste, apa minerala (va dati seama, e mai „ieftin” sa aduci apa minerala din Maramures, decat sa o iei din Satu Mare!!!)… Viata, frate!

  9. acest Gabriel Valer Zetea daca se face vinovat de asa ceva, nu poate fi destituit din functie ? Doar postul lui nu este batut in cuie la CJ Maramures

  10. Domnule Viski,
    Daca ceea ce scrieti Dvs. in acest material e adevarat si dupa documente asa este, va spun cu respect ca ati uitat spuneti ca DGASPC Satu Mare e in subordinea Consiliului Judetean Satu Mare, in subordinea caruia e Aeroportul Satu Mare!.Ma tot mir cum doi pensionari din Seini castiga licitatii de anvergura in Satu Mare si noi satmareni cu depozite de alimente si detergenti nu ne putem apropia de Directia Copilului Satu Mare?
    Acum am inteles.
    Dezastrul e un cuvant bland pentru ceea ce se intampla.
    Mi-e….scarba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here