DISTRUGEREA UNUI MIT – Adevăruri despre pădurile Maramureșului: avem 3,9% din fondul forestier național și 2,8% din pădurile virgine și cvasivirgine

0
559

ANALIZĂ 2MNEWS. … această scriere face parte din registrul miturilor de sorginte comunistoid-naționalistă „Avem cea mai frumoasă țară din lume”, „Avem cea mai bogată țară din lume”, „Suntem grânarul Europei”, „Suntem buricul universalității” ș.a.m.d.

 

Cu regretul de a mai distruge un mit, cel privind pădurile Maramureșului – „Cea mai mare suprafață din țară”, „Cel mai bogat (calitativ) fond forestier național” ș.a.m.d. -, analiza de față stabilește adevărul, fără patimă, în baza datelor oficiale, considerând dăunătoare continuarea propagării mistificării unui fapt/unei situații în detrimentul adevărului, indiferent cum este perceput la nivelul populației un rezultat real.

 

Subliniere: TOATE datele (cifre, numere, procente, comparații) din această scriere sunt oficiale, conținute în documente ale instituțiilor abilitate ale statului român. Analiza 2mnews a fost făcută în baza acestor date.

 

Cum stăm cu pădurea

 

La finalul anului 2021, fondul forestier naţional al României ocupa mai puțin de o treime din suprafața țării (exact: 27,7%), respectiv o suprafaţă de 6,6 milioane de hectare (din care 6,45 milioane de hectare păduri) – o precizare: fondul forestier nu este similar cu suprafața pădurilor, ci cuprinde, pe lângă păduri, toate terenurile incluse în amenajamentele silvice (adică și cele destinate împăduririi, culturii, producţiei și administraţiei silvice, iazuri, albiile pâraielor, chiar și terenuri neproductive). În România, peste 70% din păduri sunt cu specii de foioase și aproape 30% cu specii de rășinoase. Din această pădure, doar 64,3% este pădurea statului, iar 35,7% aparține privaților.

 

Din întreaga proprietate de fond forestier din România, sub 4% (3,9%) se află localizată în județul Maramureș (circa 260.000 hectare, din care statul deține 137.000 hectare, iar UAT-urile și privații, restul). Din acest punct de vedere, al suprafeței de pădure aflată în județ, Maramureș se situează într-un clasament național pe locul 9. Aveți în continuare clasamentul național:

 

LOC JUDEȚ SUPRAFAȚĂ
1. Suceava 438.000 hectare
2. Caraș-Severin 434.000 hectare
3. Hunedoara 316.000 hectare
4. Argeș 277.000 hectare
5. Vâlcea 274.000 hectare
6. Bacău 273.000 hectare
7. Harghita 264.000 hectare
8. Neamț 262.000 hectare
9. Maramureș 260.000 hectare

Partea pozitivă este că (și) Maramureșul depășește media UE la suprafețe împădurite, având păduri pe mai mult de 41% din suprafața totală a județului. Cât de valoroasă este această pădure? Cele mai valoroase păduri sunt considerate pădurile virgine și cvasivirgine (adică acele păduri naturale – care s-au regenerat natural, cu specii locale, unde nu există semne vizibile ale intervenției umane și unde nu s-a intervenit semnificativ asupra proceselor ecologice -, primare sau seculare), acestea găzduind o biodiversitate unică, fiind un mare „captator” de carbon (plămân al pământului) și o sursă corectă pentru cercetări importante privind efectele schimbărilor climatice și a evoluției naturale a pădurii.

 

Conform Catalogului pădurilor virgine și cvasivirgine, în România sunt 70.069 hectare de păduri virgine și cvasivirgine. Din această suprafață, în Maramureș există 138 de porțiuni de pădure virgină și cvasivirgină, care totalizează aproape 2.000 hectare (exact: 1.988,02 hectare). Practic, doar 2,8% din această pădure valoroasă/seculară este localizată în Maramureș (în zonele Dragomirești, Groșii Țibleșului, Mara – în Dosul Gutinului -, Poieni – în Crasna, Lutoasa și Zăclean din Repedea – Târgu Lăpuș – Dealul Corbului – și în Vișeu).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here