DISTINCȚII – Noi titluri de Cetățean de Onoare al municipiului Baia Mare pentru sportiva Anca Pătrășcoiu și profesoara Rodica Silvia Pop

0
1217
Anca Pătrășcoiu și Rodica Silvia Pop

CETĂȚENI DE ONOARE – BAIA MARE. Marea înotătoare băimăreancă Aneta „Anca” Pătrășcoiu (55 de ani), sportiva care a cucerit prima medalie olimpică din istoria natației românești – la doar 16 ani a câștigat medalia de bronz în proba de 200 m spate de la Jocurile Olimpice din 1984, organizate în Los Angeles (SUA) -, va deveni Cetățean de Onoare al Municipiului Baia Mare, o propunere în acest sens urmând să fie aprobată de forul deliberativ al orașului luni, 31 octombrie 2022.

 

De asemenea, un alt titlu de Cetățean de Onoare al Municipiului Baia Mare îi va fi decernat dr. Rodica Silvia Pop (68 de ani), profesoară la Școala „Nicolae Iorga” timp de patru decenii, implicată în proiecte educaționale, culturale și ale copiilor cu cerințe educative speciale, proveniți din medii sociale defavorizate și etnii minoritare.

 

Aneta Pătrășcoiu a început înotul la vârsta de 9 ani, la Clubul Municipal Baia Mare, sub îndrumarea antrenorului emerit Gheorghe Demeca. A câștigat primul titlu național la 14 ani, iar la vârsta de 16 ani, la prima participare la Jocurile Olimpice, a obținut locul 5 în finala probei 100 m spate și locul 3 în proba de 200 m spate (probă la care s-a calificat în finală cu al 7-lea timp, penultimul calificant, generând una dintre marile surprize ale probelor de natație și obținând prima medalie olimpică pentru natația românească). S-a retras din activitatea sportivă în 1990 și a devenit antrenor de înot. Este Maestru Emerit al Sportului.
Rodica Silvia Pop, originară din Seini, doctor în Științe umaniste (este primul doctor în educație/pedagogie muzeală), președinta Fundației Fundației Copiii pentru Copii – Copiii Păcii, vicepreședinte al Asociației Naționale de Turism Rural Ecologic și Cultural – ANTREC Maramureș. Conform CV-ului său, este cetățean de onoare al orașelor Dallas, Manila și Seini, premiată la ICOM International Committee for Education and Cultural Action CECA – 2013, Biju Patnaik International Peace Award – 2022.

Până acum, municipiul Baia Mare a oferit 156 de titluri de cetățeni de onoare ai municipiului (acestea vor fi titlurile cu numerele 157 și 158).

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here