DISTINCȚIE – În luna mai, taragotistul Dumitru Fărcaș, al 14-lea Cetățean de Onoare al Maramureșului

0
317
Dumitru Fărcaș

DECIZIE. Taragotistul Dumitru Fărcaș, care luna viitoare împlinește 80 de ani, își știe deja un cadou aniversar: titlul de Cetățean de Onoare al Maramureșului, distincție pe care o va primi din partea Consiliului Județean (CJ).

 

Fărcaș este cel de-al 14-lea Cetățean de Onoare al județului, titlurile anterioare fiindu-le acordate, în ordine, artistului Grigore Leșe, arhiepiscopului Maramureșului și Sătmarului Justinian Chira, artistului Nicolae Sabău, președintelui Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, celor cinci eroi martiri ai Revoluției Române din decembrie 1989 (Florian Antoniu Tiberiu, Mițiți Dan, Pricop Pavel, Horea Daniel și Motica Victor), lui Elie Wiesel (titlu acordat post-mortem), antrenorului de handbal Lascăr Pană (titlu acordat post-mortem), academicianului Nicolae Alexandru Breban și academicianului Victor Surdu.

 

Decizia a fost anunțată public, în ședința de ieri a CJ Maramureș, propunerea fiind făcută de fostul prefect Anton Rohian, iar președintele forului administrativ al județului, Gabriel Zetea (cel care a acordat în doar doi ani de mandat de patru ori mai multe titluri decât predecesorul său în întreg mandatul), a subliniat că distincția va fi acordată pe parcursul evenimentului „Zilele Maramureșului”, organizat în perioada 8-13 mai – în 12 mai, Dumitru Fărcaș împlinește 80 de ani.

 

Dumitru Fărcaș (născut la 12 mai 1938, în Groșii Băii Mari, Maramureș), absolvent în 1967 al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în cadrul Facultății de Interpretare, la clasa de oboi – a învățat singur să cânte la taragot, împrumutând unele tehnici specifice oboiului -, și-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului „Maramureșul” din Baia Mare. Este președinte de onoare al Congresului Internațional al Taragotiștilor și membru al Uniunii Artiștilor Muzicieni din Elveția „SUISSA” (din 1970). Este Cetățean de Onoare al Phenian (Coreea de Nord), Cluj-Napoca, București, Reșița și Baia Mare.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here