DISTINCȚIE – Arhitecții maramureșeni Ildiko Mitru și Ștefan Paskucz, premiați la Bienala Națională de Arhitectură pentru Colonia Pictorilor

0
2305
Ildiko Mitru și Ștefan Paskucz (foto: facutinmaramures.ro)

ARHITECTURĂ. Arhitecții maramureșeni Ildiko Mitru şi Ștefan Paskucz, de la 9Opțiune din Baia Mare, au fost distinși în cadrul Galei Bienalei Naționale de Arhitectură 2018 cu Premiul Preşedintelui Uniunii Arhitecților din România pentru proiectul „Restaurare şi reabilitare Colonia Pictorilor din Baia Mare”. Mitru și Paskucz sunt fondatorii, în 1998, ai firmei băimărene de arhitectură 9Opțiune, cea care a creat și proiectele de reabilitare ale Centrului Vechi al Băii Mari și Pieței Cetății.

 

Mitru este absolventă a Institutului de Arhitectură „Ion Mincu” Bucureşti (1981) și a cursurilor post-universitare și de specializare – de conservare a patrimoniului arhitectural şi urban (Universitatea Catolică din Leuven, Belgia), de restaurare a monumentelor istorice (Universitatea de Vară din Eger, Ungaria), de management al protejării monumentelor istorice (National Trust, Anglia). Paskucz este absolvent al Facultății de Arhitectură Cluj-Napoca (în 1997) și specializat (tot în Cluj, la Universitatea Babes-Bolyai, în restaurare arhitectură.

 

Proiectul de restaurare a Coloniei Pictorilor din Baia Mare – locul unde, la 1896, Hollosy Simon a înființat ceea ce ulterior avea să fie denumit Școala de Pictură de la Baia Mare – a început în 2013 (cu toate tatonările și contestațiile care stau în firea umană, mereu suspicioasă la transformări) și a fost finalizat după cinci ani, complexul fiind inaugurat în noiembrie 2017.

 

2mnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here