DISTINCȚIE – Academicianul băimărean Nicolae Breban, propus pentru titlul de Cetăţean de Onoare al judeţului Maramureş

0
332
Nicolae Breban (sursa foto: „Contemporanul”)

PROPUNERE. Scriitorul băimărean Nicolae Alexandru Breban, membru titular al Academiei Române, a fost propus astăzi pentru decernarea titlului de Cetăţean de Onoare al judeţului Maramureş. Propunerea a venit din partea consilierului județean social-democrat Anton Rohian, fost prefect de Maramureș, și a fost susținută de alți doi consilieri județeni: directorul Bibiliotecii Județene, Teodor Ardelean (PSRO), și Gheorghe Bîrlea (PNL).

 

Conform regulamentului, urmează să fie înaintată o propunere oficială ce va fi analizată de o comisie a Consiliului Județean (CJ) Maramureș constituită în acest sens. În cazul în care această propunere va fi avizată pozitiv, ea urmează să fie supusă votului plenului CJ, cel mai probabil într-o ședință extraordinară ce va fi programată în preajma sărbătoririi Sfântului Nicolae.

 

Penultimul titlu de cetățean de onoare al județului a fost decernat în urmă cu trei ani, la 26 noiembrie 2014, președintelui Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, iar ultimul titlu, recent, antrenorului și cretaorului echipei de handbal Minaur Baia Mare, Lascăr Pană – a fost primul titlu oferit post-mortem. În cazul validării propunerii, Breban ar deveni cel de-al șaselea cetățean de onoare al Maramureșului.

 

Nicolae Breban (83 de ani) este un scriitor, romancier, eseist, dramaturg și om de cultură care s-a născut în Baia Mare, ca fiu al lui Vasile Breban, preot român unit (greco-catolic) în comuna Recea, și Olga Constanța Esthera Breban, născută Böhmler- mama sa provenea dintr-o familie de comercianți germani, emigrați din Alsacia. Bunicul său, Nicolae Breban, a fost protopop unit în comuna Cicârlău, iar unchiul și nașul său, canonicul Alexandru Breban, a fost senator al Partidului Național Țărănesc.

 

Breban a deținut funcția de membru supleant al Comitetului Central al Partidului Comunist Român și în 2012, prin sentința Curții de Apel București, a fost declarat colaborator al Securității. Breban a contestat decizia și, în 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis irevocabil că Nicolae Breban nu a fost colaborator al Securității.

 

A debutat literar în 1957, în revista „Viața studențească”, cu schița „Doamna din vis”. Este autorul a numeroase romane premiate (încă de la debutul editorial cu romanul „Francisca” a fost distins cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române) și traduse în mai multe limbi. În 1967, Breban a fost numit „unul din cei mai importanți dintre romancierii noștri de după al doilea război mondial”.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here