DIN PUȘCULIȚA ORAȘULUI – Hotelul Diafan, de vânzare cu 2 milioane de euro: primarul Cherecheș a zis că nu vrea să-l cumpere, dar apoi s-a răzgândit

0
3555

EXCLUSIV. Scrierea de față vă prezintă un exemplu elocvent despre modul haotic în care este condus administrativ municipiul Baia Mare și disprețul profund față de banii publici ai orașului. Un cunoscut al primarului Cătălin Cherecheș (a cărui firmă a avut contracte cu Primăria Baia Mare) vrea să vândă orașului hotelul pe care l-a construit/reabilitat în urmă cu 10 ani cu 2 milioane de euro + TVA. Nu mai merg afacerile… (decât cele cu instituțiile statului). Modul în care a fost gestionat acest business este unul halucinant. Să vedem…

 

Calendarul unei fapte

 

Iulie-August 2021. Firma Diafan SRL din Baia Mare depune la instituțiile statului cu drept de preemțiune (Direcția Județeană pentru Cultură; Consiliul Județean Maramureș; Primăria Baia Mare) o ofertă de vânzare a Hotelului Diafan, situat într-o clădire de secol XVI restaurată din Centrul Vechi al municipiului Baia Mare. Prețul: 2 milioane de euro + TVA. Statul (prin Direcția Județeană pentru Cultură) și județul (prin Consiliul Județean), resping oferta indiferent de preț. Explicațiile ar fi trei: 1) lipsa banilor și prețul; 2) lipsa din obiectul de activitate al activităților hoteliere; 3) clădirea nu este monument istoric de importanță, fiind inclusă în clasa B (importanță locală).

 

Septembrie 2021. Primăria Baia Mare face și ea documentația de respingere a ofertei (respectiv a exercitării dreptului de preemțiune). Motivația, așa cum a fost înscrisă aceasta de primarul Cătălin Cherecheș, inițiatorul proiectului de respingere: „Având în vedere prețul de vânzare din oferta depusă, de 2 milioane euro, achiziția acestui imobil nu ar justifica eforturile bugetare suplimentare, deoarece în bugetul local aprobat pe anul 2021 în Lista Obiectivelor de Investiții nu au fost cuprinse sume privind achiziționarea de imobile prin exercitarea preemțiunii conform Legii nr.422/2001” (semnează Dr. ec. Cătălin Cherecheș, Primarul municipiului Baia Mare).

 

8 septembrie 2021. Trei comisii ale Consiliului Local Baia Mare dezbat proiectul inițiat de primarul Cherecheș în care se propune respingerea (neexercitarea) dreptului de preemțiune în privința cumpărării cu 2 milioane de euro a Hotelului Diafan. Toate cele trei comisii (buget-finanțe, urbanism și juridică) avizează pozitiv și în unanimitate propunerea primarului (respectiv să respingă oferta de cumpărare).

 

9 septembrie 2021. Ora 14, ședința Consiliului Local Baia Mare. Înainte de votul asupra proiectului de neexercitare a dreptului de preemțiune, primarul Cherecheș cere cuvântul și face un amendament. Respectiv, le cere consilierilor să aprobe… exercitarea dreptului de preemțiune. Se supune la vot amendamentul primarului ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, deși acesta schimbă cu 90 de grade întreg proiectul și anulează în totalitate avizele comisiilor Consiliului Local (care au dezbătut și avizat neercitarea dreptului de preemțiune).

 

Din cei 20 de consilieri locali prezenți, 13 sunt de acord cu amendamentul primarului. Deci proiectul intră la vot cu amendamentul aprobat (adică se votează să se exercite dreptul de a cumpăra hotelul). Se votează.

 

Votează pentru (vot pozitiv) 14 consilieri locali (cei 7 de la Coaliția pentru Maramureș: Ionuț Pîrvu, Mihaela Câmpan, Ștefan Lupșa, Mariana Pop, Radu Ardelean, Ioan Doru Dăncuș, Gabriel Roman; cei doi de la UDMR: Pap Zsolt și Pinter Zsolt; 3 de la PNL: Gheorghe Bărbuș, Ovidiu Andrei Crăciun, Romeo Crișan; 2 de la PMP: Bogdănel Gavra și Cornel Varga) – s-au abținut (vot negativ): Bogdan Hodorogea, Leontin Pop, Claudiu Pop și Horia Buhan (toți 4 de la USR PLUS), Andreea Hordău (PNL) și Adrian Pop (PMP).

 

Proiectul este aprobat ca hotărâre cu 14 voturi pentru și 6 abțineri. Edilul Cherecheș poate demara negocierile pentru achiziția Hotelului Diafan, urmând ca suma finală să fie din nou supusă votului Consiliului Local Baia Mare.

 

Ce e cu Hotelul Diafan

 

Hotelul Diafan funcționează în Centrul Vechi din Baia Mare (str. Piața Libertății nr. 14). A fost inaugurat în urmă cu 10 ani, în 6 octombrie 2011. Clădirea a fost cumpărată prin 2003 de afaceristul local Vasile Zah, prin firma Diafan SRL (pe care Vasile Zah o controlează, având 90% din părțile sociale, asociat minoritar fiind Otniel Claudiu Zah, cu 10% din părțile sociale ale firmei).

 

Imobilul era de mult nefuncțional, după ce fusese sediul unei secții de croitorie. Reabilitarea a fost făcută după un proiect al arhitecților Ștefan Pășcuț și Ildiko Mitru (de la 9 Opțiune SRL), iar interioarele au fost decorate de designerul Marius Mureșan. Zah a reabilitat 7 ani la clădire și a susținut că și-a investit toți banii în acel proiect din care a rezultat un mic hotel de trei stele, cu 11 camere,

 

La inaugurare, Cherecheș, care era primar doar de câteva luni, i-a felicitat pe proprietari, “în special pe domnul Zah, pentru modul în care a reușit să facă această investiție (…) știu cât efort a depus, de dimineața devreme până noaptea târziu muncind aici”. Știind toate acestea, la câteva luni distanță de la inaugurarea hotelului, Cherecheș a semnat (din partea Primăriei și pe banii orașului) un contract cu Zah (în calitate de administrator al Diafan SRL).

 

Contractul a totalizat peste 350.000 lei (atunci, echivalentul a 78.000 de euro) pentru ca firma care deținea noul hotel să livreze niscaiva consumabile: bănci din lemn, coșuri de gunoi și jardiniere (la prețurile din 2012, o bancă a costat 650 lei + TVA, un coș de gunoi 265 lei + TVA, iar o jardinieră 170 lei + TVA – cu precizarea că pe atunci TVA-ul era 24%).

 

Bine, acum Zah vinde 257 mp de teren și o construcție cu subsol, parter, două etaje și mansardă cu 2 milioane de euro + TVA. S-ar putea s-o cumpere orașul, îndatorat la bănci, dar, în numele primarului Cherecheș, atent cu cei care “depun efort de dimineața devreme până noaptea târziu”. Și care nu se pricep atât de bine la industria ospitalității, dar care se pricep perfect la livrarea de consumabile pentru oraș.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here