DIN PUȘCULIȚA ORAȘULUI – 12,6 milioane de lei pentru reabilitarea și extinderea Primăriei Baia Mare: proiectarea a mai fost plătită o dată, dar nu-i bai

1
3361

CE NE MAI LIPSEA NOUĂ. N-avem și noi, ditamai Orașul Învingătorilor, o Primărie mai de Doamne-ajută! Tot clădirea aceea proletcultistă, ca un bloc de nefamiliști epuizați de dogme tovărășești… Vorba sergentului Șaptefrați (Valentin Urîtescu) din “Noi, cei din linia întâi” (1986): “Suntem de râsul universului cosmic!”. Da’ nu mai durează mult asta, decât vreo 2 ani și 12,6 milioane de lei. Pentru că Întâiul edil, Cătălin Cherecheș, a dispus să înceapă proiectarea și execuția reabilitării și extinderii clădirii Primăriei Baia Mare.

 

În primă fază, o licitație, că-i obligatoriu din păcate, iar după desemnarea fericitului câștigător, masa, darul (care e, spuneam, estimat la 12,6 milioane de lei, sumă care cuprinde și TVA) și jocul, adică proiectul tehnic de execuție, asistența tehnică și execuția lucrărilor propriu-zise pentru reabilitarea și extinderea imobilului de pe strada Gheorghe Șincai nr. 37.

 

Turcu’ plătește (orașul e Turcu’)

 

Ca orice oraș de bogați lipiți pământului, banii nu vor veni din vreun proiect cu finanțare nerambursabilă, ci cum e cel mai simplu: din bugetul local, adică din pușculița orașului. 12,6 milioane de lei (10.598.289,27 lei + TVA). Contractul va fi atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate-preț (unde prețul are o pondere de 80%, experiența arhitectului 10%, experiența proiectantului de instalații electrice 10%).

 

Ofertele se așteaptă doar până în 20 septembrie 2021, pentru că ne grăbim, iar lucrarea trebuie finalizată în 22 de luni. Practic, înainte de Revelionul din 2023 va fi gata. Și Primăria reabilitată și extinsă, și cei 12,6 milioane de lei. Știți și dumneavoastră, dai un ban, dar îl dai “având în vedere funcțiunea pe care o are în municipiul Baia Mare imobilul, ca obiectiv administrativ de prim rang, cu rol de reprezentativitate de maximum interes, model și reper pentru întreaga comunitate, arhitectura clădirii este deosebit de importantă”.

 

S-a-nțeles până în ultima bancă? “Ca urmare, remodelarea acesteia se impune cu prioritate” (în caz că se gândea altcineva la altceva). Pentru cei încă neconvinși, încă un argument: “La acest demers pledează și necesitatea definirii unui ansamblu coerent, cu destinatie administrativă, tratată plastic armonios și echilibrat”. Fantastic conceptul motivațional! Fan-tas-tic! De multe ori mă surprind întrebându-mă dacă cei care concep aceste texte de sorginte marxist-leninistă, foarte-foarte prost scrise, sunt plătiți din bani publici… Și tot de fiecare dată mă amăgesc că o fac pro-bono. Măcar atât.

 

Ce nu e bine, dar doar puțin nu-i bine

 

La final, să generăm măcar o tresărire a slujbașilor publici care sălășluiesc în clădirea de pe strada 1 Mai nr. 8/A din orașul în care “O mână spală pe alta / Aici trăim cu toții, împreună”. Măcar o tresărire, mai mult nu se poate, am observat deja. Proiectul pentru reabilitarea și extinderea sediului Primăriei Baia Mare, pentru care acum se estimează că se va plăti (în cadrul acestui contract introdus în licitație publică) suma de 157.300 lei + TVA (adică peste 187.000 lei) există deja.

 

Există pentru că a mai fost comandat și plătit din banii orașului, în urmă cu un an și jumătate. 2mnews deține contractul semnat de primarul Cherecheș în numele municipalității și firma locală 9 Opțiune SRL, la 1 noiembrie 2019. Proiectul de reabilitare și extindere al sediului Primăriei Baia Mare (+ documentația de avizare a lucrărilor de intervenții + studii preliminare) a fost contractat prin procedura de achiziție directă (în baza răspunsului la cererea de ofertă) și a fost plătit cu suma totală de 153.510 lei (la data semnării contractului, suma era echivalentă cu peste 32.000 de euro).

 

Conform contractului, lucrarea a fost executată până la sfârșitul lunii ianuarie 2020. Doar o tresărire voiam să generez, atât. Știu, mai mult nu se poate.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here