DIN MARAMUREȘ – Parlamentarii PSD care au „trădat-o” pe Dăncilă, semnând moțiunea de cenzură, sunt oamenii lui Zetea

0
954
Ioan Iustin Talpoș și Sorin Bota

POPCORN POLITIC. Gata, s-a depus și moțiunea de cenzură împotriva Guvernului PSD condus de Viorica Vasilica Dăncilă (ceea ce nu înseamnă și că Guvernul a căzut – măcar, nu încă). Pe canale politice suntem informați oficial cine-s „eroii” impuși, respectiv că „moțiunea e semnată de 237 de parlamentari, adică toți de la PNL, USR, PMP, ALDE, Pro România și UDMR, doi de la minorități, unul independent și patru ai PSD”. Să vedem care e adevărul, de fapt.

 

Consultând lista semnatarilor, descoperim că din cei “patru de la PSD”, doar unul e pesedist (sigur, încă puțin timp), ceilalți trei fiind foști pesediști, care au demisionat din partid, unul chiar din urmă cu o jumătate de an. Din cei trei demisionari, care nu mai sunt pesediști, unul a fost păstrat ca afiliat la grupul parlamentar PSD.

 

Pentru poezia situației încrâncenate cu trandafiri, să admitem că sunt doi “trădători”, cum i-a numit Dăncilă. Ambii sunt din PSD Maramureș, controlat de Gabriel Valer Zetea, el înusuși un trădător de profesie (dar unul oportunist, „doar” al președinților partidului). Să-i cunoaștem, sau să ni-i reamintim.

 

Înainte de asta, o sublinirere: așa cum Gabriel Valer Zetea și-a trădat nașul din prima căsătorie, pe Victor Ponta, deși acesta i-a dat și filiala județeană Maramureș s-o conducă, funcție care l-a propulsat și la conducerea Consiliului Județean Maramureș, tânărul neocomunist originar din fostul cătun Viile Apei n-a ezitat s-o trădeze și pe Viorica Vasilica Dăncilă.

 

Trei foști și un (încă) pesedist

 

Demisionarii recenți sunt Mihăiță Găină (de la Ialomița, care a demisionat miercurea trecută (în 25 septembrie), trecând în grupul deputaților neafiliați) și Emanoil Savin (de la Prahova, care a demisionat tot miercurea trecută, trecând în grupul senatorilor independenți). Cel mai probabil aceștia se vor regăsi la parlamentarele viitoare pe listele partidului lui Victor Ponta (Pro România).

 

De asemenea, mai există un semnatar asimilat ca fiind pesedist, senatorul de Maramureș Ioan Iustin Talpoș (zis Profesorul), numai că acesta și-a anunțat demisia din PSD în martie 2019, fiind anunțat deja ca vicepreședinte la nivel național al UNPR-ului reactivat de Gabriel Oprea.

 

Totuși, din considerente neștiute, Talpoș a rămas afiliat grupului PSD. “Profesorul” este un trădător ciclic, el fiind ales pe listele PMP (la mustață, prin redistribuire), care atât a criticat PSD-ul până președintele PSD Maramureș, Gabriel Valer Zetea, l-a înregimentat în PSD.

 

În iunie 2018, la migrarea lui Talpoș din PMP în PSD (care a cauzat desființarea grupului PMP), “Profesorul” trădător scria pe pagina sa de Facebook (ulterior desființată în urma reacțiilor maramureșenilor): „Am făcut-o cu gândul la viitor, la viitorul tuturor!”. Sigur, a făcut-o cu gândul exclusiv la viitorul său, dar minciuna, ca și traseismul nu mai sunt considerate defecta eîn actuala politică românească. Traian Băsescu l-a catalogat sec: “Un lingău!”. PSD a fost, însă, o sarcină grea pentru Talpoș, pentru că după 9 luni a născut o nouă trădare a “Profesorului”, de această dată în partidul militarizat UNPR.

 

Singurul (încă) pesedist care a semnat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă este alt parlamentar de Maramureș, Marius Sorin Bota. Acesta este deja cu un pas în Pro România, unde i se oferă un loc eligibil pe lista de candidați din 2020, el fiind cel care în urmă cu doar două zile emitea (cu o sinceritate premeditate, studiată), într-o scrisorică publică adresată șefei de partid, Viorica Dăncilă, nemuritorul edict: “Mi-e rușine de ceea ce am promis românilor că facem și ceea ce am făcut în realitate”.

 

Marius Sorin Ovidiu Bota (50 de ani), băimărean de origine, clujean de domiciliu, reașezat la filiala PSD Maramureș pentru că aici i s-a oferit mereu un loc eligibil pe listele parlamentare, a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor (ianuarie 2001 – ianuarie 2005) și și-a dorit mereu postul de ministru al Transporturilor. În acest mandat i s-a oferit, însă, în compensație, doar postul de vicepreşedinte al Comisiei de Transporturi şi Infrastructură a Camerei Deputaţilor. În acest an a demisionat din funcția de vicepreședinte al PSD Maramureș. Este parlamentar PSD din 2008.

 

Considerați de Dăncilă „trădători”, pesediștii care au semnat moțiunea și care, de fapt, e un singur pesedist, “vor fi excluși din partid”: „Cei care vor vota moțiunea de cenzură înseamnă că trădează PSD, eforturile tuturor colegilor din partid (…) și eu cred că acest lucru nu poate fi trecut cu vederea”.

 

Ce urmează

 

Moţiunea de cenzură trebuie iniţiată de cel puţin un sfert din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, este prezentată birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.

 

Apoi, moţiunea este prezentată în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

 

Guvernul este demis dacă moțiunea de cenzură este adoptată prin votul a jumătate plus unu din numărul total al deputaților și senatorilor, respectiv 233 de parlamentari. Moțiunea aceasta a fost semnată de 237 de parlamentari.

 

De teama ca pesediștii nemulțumiți de actuala conducere să nu cauzeze surprize, PSD a decis ca la votul moțiunii în plen să se prezinte doar o parte dintre parlamentarii săi, pentru a asigura cvorumul, dar niciunul dintre aceștia să nu voteze.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here