DIN CULISE – Administrația Maramureșului, protocol cu CFR pentru dezvoltarea unui tren metropolitan pe ruta Baia Sprie – Baia Mare – Ulmeni – Seini

2
6406

INFRASTRUCTURĂ DE TRANSPORT. Consiliul Județean Maramureş se pregătește să încheie un parteneriat cu CFR pentru dezvoltarea unor proiecte strategice, care vizează dezvoltarea unui serviciu de tren metropolitan, precum și modernizarea infrastructurii feroviare considerate prioritare.

 

Conform protocolului sunt vizate reabilitările liniilor de cale ferate considerate strategice Dej – Baia Mare – Satu Mare (cuprinsă și în Programul Investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2021-2030) și Vișeu de Sus – Borșa (CF 410 – secundară), precum și proiecte locale de interes major pentru judeţ cu potenţial economic şi turistic considerabil, respectiv liniile secundare: linia CF 409 Salva – Vişeu de Sus – Valea Vișeului – Sighetu Marmației – Câmpulung la Tisa – frontiera cu Ucraina; linia CF 414 Ulmeni – Cehu Silvaniei; linia CF Valea Vişeului – frontiera cu Ucraina.

 

Cel mai interesant aspect al protocolului pregătit pentru semnare cu CFR prevede dezvoltarea serviciului de tren metropolitan pentru regiunea municipiului Baia Mare. Acesta, denumit Mara Tren/Mara Rail, ar urma să circule pe ruta Baia Sprie – Baia Mare – Ulmeni – Seini.

 

Deși proiectul realizării și punerii în funcțiune în Maramureș a unui tren metropolitan este în aparență fantasmagoric, legislația actuală permite implementarea proiectelor de tipul trenurilor urbane / metropolitane de către UAT-uri în parteneriat cu CFR, iar PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) prevede posibilitatea achiziţionării de trenuri electrice şi cu hidrogen, Baia Mare fiind inclusă în capitolul “Prioritizarea trenurilor metropolitane” din Programul Investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2021-2030. Sigur, asta nu înseamnă că proiectul va și fi implementat/realizat, dar scriptic/legal îndeplinește condițiile de a fi.

 

* Foto generică – tren cu hidrogen: @alstom.com

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Părerea mea este ca ar trebui sa se facă ceva sa avem legătură cu Sighet și borsa și sa și fie trenuri care merg pe ruta baia mare borsa Sighet dece trebuie noi sa parcurgem ruta Dej ca să ajungem la Sighet nu înțeleg noi avem ce alți visează cu respect

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here