DIAMANTELE GENERALULUI – Moș Crăciun vine în Baia Mare cu autobuzul, iar decontul biletului este de 20.000 de lei

0
1548
Cătălin Cherecheș și Ion Pop „Rapidu'”

BANII PUBLICI. Bambi, bird, butterfly… A venit iarna, încă nu edificator (adică, deocamdată a venit frigul, nu și zăpada), dar, din punct de vedere administrativ, calendarul e suficient pentru a se propaga clasica lambadă cu magia sărbătorilor și, implicit, pentru a se dezgheța cepul de la butoiul cu bani publici. Așadar, e momentul acela din an în care sunt reactivați abonații la pușculițele publice, cotizanții de partid din perioadelel electorale, bunii platnici ai dreptului (sau „cinșpelasutarii”), deszăpezitorii fără zăpezi care decontează mii de tone de sare pentru combaterea poleiului și distrugerea catastrofică a asfaltului pe care tot ei l-au turnat… e magie, am spus.

 

Kitschurile noastre cele de toate zilele denumite în deconturile publice “decorațiuni”, sclipiciurile și luminițele, artificiile cu nemiluita, nelipsitele și extrem de costisitoarele spectacole “gratuite” pentru electoratul inert și injectat neuronal cu false reduceri și gratuități, patinoarele închiriate cu banii cu care orice administrator cu toate țiglele pe acoperiș le-ar achiziționa amortizându-le după o iarnă, moși cărora le crește vată pe față, vată pe băț fără băț, cadouri cumpărate prin interpuși, la a șaptea mână, pentru a cuprinde în acțiunea de risipire haotică a banilor publici cât mai mulți abonați cinșpelasutari… Magie, am spus.

 

Uite, Rudolf a fost tras de ceva vreme pe linie moartă, pensionat în adăpostul de reni scoși din uz de prin ținutul Savukoski, pentru că, în lipsa zăpezii (dar plata serviciului de deszăpezire), Moș Crăciun nu mai vine cu sania trasă de reni, ci cu autobuzul. Pe stil nou e o găselniță administrativă de a pompa bani din bugetul local în cel al firmei dezastruos condusă spre faliment de generalul în rezervă Ion “Rapidu” Pop.

 

În acest an, acțiunea „Autobuzul lui Moş Crăciun” va fi finanțată cu 20.000 de lei din bugetul orașului. Nu par bani mulți, la cât se risipește în timpul magiei iernii e chiar nesemnificativ. Vă spun doar că acțiunea (așa cum e numită oficial) durează două săptămâni. Adică, în perioada 10-24 decembrie 2018, pentru Autobuzul moșului din muntele Korvatunturi (muntele Ureche) se plătește din banii orașului 1.428 de lei pe zi. Nu vă supărați, domnule primar doctor în economie, autobuzul ăsta circulă cu kerosen tratat cu diamante van Berken? Sau la banii ăștia, un mizilic, n-ar trebui să băgăm în seamă? Doar e magia, am spus.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here