DEZVOLTARE – Aramis vrea să edifice încă o fabrică, sub administrarea unei noi firme, dar depinde de un ajutor de stat de aproape 28 de milioane de lei

0
4584

DETALIILE UNEI INVESTIȚII. La 19 iulie 2022, fondatorii Grupului de firme Aramis (Vladimir Mihai Iacob și Marius Șelescu) împreună cu Rodica Angelica Bâlc (asociată cu fiica lui Vladimir Iacob, Natalia Iacob, în Stonevault, fabrica de arcuri de pe platforma Aramis) au înființat o nouă companie, Aramis Components SRL, pe care au alimentat-o cu un capital social de peste o jumătate milion de lei.

 

Prin noua firmă, antreprenorii de la Aramis vizează obținerea unui ajutor de stat de 27,86 milioane de lei în baza căruia să edifice o nouă fabrică de tapițerii de mobilă. Investiția totală în această fabrică este estimată de antreprenori la 57,24 milioane de lei, restul finanțării (aproape 30 de milioane de lei) urmând să fie suportată de proprietarii firmei. Conform proiectului, noua fabrică ar genera în faza incipientă circa 100 de noi locuri de muncă.

 

Administratorul noii firme este Vladimir Mihai Iacob, iar prima cerere pentru obținerea ajutorului de stat pentru construirea fabricii a fost depusă la puține zile după înființarea firmei, însă în sesiunea (procesul de selecție) din această vară suma alocată la nivel național a fost redusă (doar 700 de milioane de lei) și s-au aprobat doar 4 solicitări (care au totalizat 682,76 milioane de lei).

 

Proiectul lui Iacob & Șelescu & Bâlc s-a clasat pe locul 64 din 193 de cereri, fiind declarat conform, dar neîncadrându-se în limita bugetului sesiunii. În sume exacte, investiția în noua fabrică Aramis se ridică la 57.246.800 lei, iar ajutorul de stat solicitat a fost de 27.866.800 lei. Suma solicitată nu este exagerată, ajutoarele aprobate fiind între 90 de milioane de lei și peste 222 de milioane de lei, însă punctajul obținut de proiectul Aramis a fost foarte mic (172,22 puncte în contextul în care proiectele aprobate au întrunit peste 1.100 de puncte). Oricum, proiectul poate fi redepus (modificat, sau în aceeași formă) la următoarea sesiune de acordare a finanțării de tip ajutor de stat.

 

Conform legii, aceste ajutoare de stat se acordă pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie (practic, statul suportă o parte din investiția inițială a antreprenorului care crează locuri de muncă semnificative și, prin producția dezvoltată, are un impact mare economic).

 

Producătorul de mobilă din Baia Mare, este cel mai mare angajator din județul Maramureș, cu circa 5.000 de angajați doar la firma Aramis Invest, cel mai mare exportator cu acționariat românesc din țară (din 2018), cel mai mare producător de mobilă din România, singurul producător de spume vâscoelastice la nivel național şi printre cei mai importanți producători de spume poliuretanice din sud-estul continentului, firma cu cea mai mare cifră de afaceri din județ și cel mai semnificativ partener al gigantul suedez IKEA (cel mai mare retailer de mobilă din lume).

 

Una dintre strategiile grupului de firme controlat de Iacob constă în reducerea permanentă a costurilor operaționale, realizabilă și prin reducerea dependenței de importuri (materiale și componente necesare producției finite realizată de firmele Aramis). De aceea, Aramis și-a făcut propria unitate de producție a spumelor speciale (utilizate în fabricarea saltelelor, șezuturilor mobilierului etc.), iar apoi, în 2018, o fabrică de arcuri și casetoane de arcuri (ultima, investiție de circa 4 milioane de euro din care un ajutor de stat de aproape 2 milioane de euro, gestionată prin Stonevault, firmă controlată de fiica lui Vladimir Iacob, Natalia Iacob – 60%, și ajunsă în 3 ani la o cifră de afaceri de peste 61 de milioane de lei).

 

* Foto: @Aramis Group

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here