DEZVĂLUIRI – Incredibilul tupeu: Zetea (PSD) îi dă lui Marinescu (PSD) 350.000 de euro din pușculița județului să cumpere utilaje la Drumuri și Poduri

1
1451
Gabriel Zetea și Emil Marinescu

SĂ-I PROSTIM PE PROȘTI. Anul trecut, 91,53% din veniturile firmei cu conducere politizată Drumuri și Poduri SA au fost virate din bugetul județului Maramureș, prin decidentul asupra pușculiței Consiliului Județean (CJ) Maramureș, pesedistul Gabriel Valer Zetea. Un amănunt: CJ Maramureș este unicul acționar al acestei firme.

 

Pentru statisticieni, în 2018, Drumuri și Poduri SA a avut o venituri de peste 27 de milioane de lei (exact: 27.131.766 lei, echivalentul a 5,8 milioane de euro). Bani mulți, o medie de aproape 500.000 de euro pe lună. Conform legii, firma e obligată să furnizeze o parte din profit stăpânului (care, observați, este de fapt și finanțatorul aproape exclusiv al acesteia). Adică, Consiliului Județean.

 

Numai că firma asta, căreia i se dă pe bandă rulantă lucrări de întreținere de drumuri, plombări, deszăpeziri etc. nu reușește și pace să facă profit. Cum ar fi ca dumneavoastră să aveți o firmă și cineva să vă dea în fiecare lună comenzi de 500.000 de euro și la finalul anului să spuneți că n-a prea fost rentabil, că n-a fost un an bun, că n-ați prea fost inspirat? Bine, nu? Normal că bine, pentru că bine i se pare și organului (numesc așa, generic, totate instuțiile abilitate în sensul controlului unor astfel de spețe).

 

Cum se joacă băieții cu banii voștri

 

Pentru a respecta adevărul financiar și istoric, Drumuri și Poduri a avut în 2018 totuși un profit net de 58.751 lei (!!!, la o cifră de afaceri de peste 27 de milioane de lei) și a dat dividende proprietarului (județul Maramureș)… 29.376 de lei. Adică, echivalentul a vreo 500 de euro pe lună.

 

Pentru cei din ultima bancă a finanțelor: Drumuri și Poduri SA Maramureș a lucrat în 2018 cu un profit de… 0,1%. Poftim? Ah, pesedistul Emil Marinescu, fost miner, este managerul strălucit al acestei firme care reușește să facă din 500.000 de euro doar 500 de euro în plus, deși prestează un serviciu de tip monopol (pentru că lucrările îi sunt asigurate de proprietarul și finanțatorul acesteia, care e o instituție publică) pe mare infrastructură într-un ditamai județul.

 

În acest an, Zetea (PSD), cel cu cheița pușculiței județului Maramureș în gâtul firav de neocomunist, a dispus să plătească către firma manageriată de subalternul său politic 39 de milioane de lei pentru întreținerea și reparația drumurilor județene (2mnews deține documente oficiale în acest sens), adică echivalentul a peste 8,25 milioane de euro, la cursul mediu (de până acum) al anului 2019. Adică, o medie de aproape 700.000 de euro pe lună. Lună de lună.

 

Pentru comparație: în 2015, același serviciu a fost executat cu o alocare de 21,5 milioane de lei. În 2016, după venirea pesedistului Zetea la butoanele puterii județene, fostul manager al firmei, Victor Marina, este înlocuit cu Gheorghe Popan Dorca. Aceste este numit în iunie 2016 ca manager pentru o perioadă de 4 ani (până în iunie 2020).

 

În 2017, același serviciu a fost plătit din bugetul județului cu 24 de milioane de lei. În martie 2018, Popan este debarcat din ordinul lui Zetea de la cârma firmei și în locul său este numit Emil Marinescu, un pesedist servil, în consecință serviciul a crescut la o alocare de 29 de milioane de lei, dar cu o suplimentare de încă 9,108 milioane de lei (“sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile județene”). E adevărat, pesedistul Marinescu i-a rambursat pesedistului Zetea, sub formă de dividende, miraculoasa sumă de 29.376 de lei. Totul în regulă, nu? „Organul” tot letargic, tot letargic? – apropos, la nuntă a fost frumos, nu?, trist, dar frumos… obligațiile, deh.

 

 Ce se întâmplă acum, totuși

 

Această poveste a unei relații nefirești, cu o infrastructură deja cimentată în axul drumului din urmă cu 9 ani – Drumuri și Poduri SA, firma cu capital 100% CJ Maramureș, exercită gestiunea serviciului de administrare a drumurilor judeţene din Maramureş încă din anul 2011 -, are și o pătrundere în actualitate cu tupeu tipic pesedist.

 

Deși pesedistul Zetea, care controlează CJ Maramureș prin PSD și prin alianțele cu care i-a făcut sclavi politici pe UNPR, PER, PNȚCD și PMP (votaci 100% a orice – absolut orice! – dispune Zetea), distribuie bani cu nemiliuita acestei firme conduse prin subalternul său politic și administrativ Emil Marinescu, acum a găsit o modalitate nouă de a suplimenta aceste mereu crescânde alocații financiare.

 

Găselnița este de a vira, atenție!, peste 350.000 de euro (exact: 1.668.360 lei) firmei Dumuri și Poduri Maramureș SA pentru… dotări cu utilaje și mijloace de transport. Cică astea-s necesare în activitatea de întreţinere şi reparaţii periodice  pe drumurile judeţenea, pentru că “parcul auto al societății este foarte învechit și insuficient, ceea ce duce la creșterea costurilor de producție”.

 

Performanțele manageriale, economico-financiare le-am descris deja, așa că nu revin asupra lor. Subliniez doar argumentul (motivația) pentru care sclavii săi politici – consilierii județeni de la UNPR, PER, PNȚCD, PMP și evident PSD, pe care i-a îndestulat cu funcții și servicii diverse – vor aproba această sumă.

 

Banii ar urma să fie asigurați din excedentul anual al bugetului local al CJ. Motivația pe care o să le-o prezinte Zetea (poate-l pune totuși pe Marinescu s-o facă, deși acesta buchisește mai greu, are totuși o vârstă) este că dacă nu se cumpără utilajele astea de 350.000 de euro firma condusă de strategul pesedist Marinescu nu are posibilitatea financiară de a se dezvolta și scade contravaloarea dividendelor în contul CJ Maramureș. Știu, e din filmul “Cum să-i prostim pe proști?” și la final avem răspunsul: „Cum vrem noi”.

 

Deci, ce zice tovarășul neocomunist Zetea? După ce se virează câte 700.000 de euro firmei conduse de mai vechiul comunist Marinescu și acesta nu e în stare să facă profit, să i se vireze încă 350.000 de euro să-și cumpere utilaje, că altfel nu mai poate vira dividende la pușculița județului? Păi despre ce dividende vorbim? V-am spus: 500 de euro pe lună.

 

În ritmul acesta, investiția în utilaje o să fie acoperită în aproape 59 de ani! Aveți ș-un economist pe la CJ Maramureș care să explice cum stă treaba cu strategia creării unui buget de investiții? Dacă da, folosiți-i cunoștințele, nu vă mai bateți joc de banii unui județ jefuit an de an. “Organul”, întrebam, tot letargic? Tot letargic?

 

GRUPUL de INVESTIGAȚII 2mnews

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here