DEZVĂLUIRI – Cu cine s-a asociat fiul antreprenorului maramureșean Ioan Filip în prima fabrică de textile medicale cu capital românesc, investiție de 25 de milioane de euro

0
5727
Mihai Filip (acționar majoritar Techtex) și asociații săi - Dan Pascariu (medalion stânga sus) și Bogdan Mircea Man (medalion dreapta sus)

EXCLUSIV 2MNEWS. Prima fabrică de textile medicale cu capital românesc, Techtex Cicârlău, realizată în urma unei investiții de circa 25 de milioane de euro (17 milioane de euro din finanțare fiind obținută printr-un credit bancar asigurat de EximBank și garantat de statul român, care trebuie rambursat în 7 ani) manageriată de antreprenorul maramureșean Mihai Filip (34 de ani) – fiul lui Ioan Filip, cel care controlează Grupul de firme Taparo din care face parte și Techtex – a fost finalizată în mai puțin de 10 luni și și-a început procesul de producție în martie 2021.

 

Localizată pe strada Vasile Lucaciu nr. 2, în comuna maramureșeană Cicârlău, noua unitate de producție a Techtex are 19.000 mp (suprafață care cuantifică zona de producție și zona de depozitare) și a fost edificată în perioada iunie 2020 – martie 2021 de firma băimăreană Taffo SRL – partea structurală a fost realizată de firma clujeană ASA Cons România (firma din Turda a concernului finlandez Consolis, lider european în domeniul prefabricatelor pentru construcții).

 

Fabrica Techtex de la Cicârlău a fost concepută să producă inclusiv materialul textil pentru uz medical. În acest moment, prima fabrică de textile medicale cu capital românesc are 310 angajați (din cauza crizei de pe piața muncii, personalul a fost recrutat din zonele Cicârlău, Seini, Baia Mare, Șomcuta Mare și Târgu Lăpuș), dar Mihai Filip, CEO Techtex și asociat majoritar, a declarat pentru 2mnews că până la finalul acestui an vizează recrutarea a încă 120 de persoane, acest personal fiind necesar pornirii capacității de producție a mănușilor de nitril.

 

Strategia Techtex este ca până la finalul anului 2022 să finalizeze instalarea tuturor echipamentelor din proiectul de la Cicârlău și fabrica să lucreze la capacitate maximă.

 

Cine sunt asociații lui Filip

 

Antreprenorul lăpușan Ioan Filip a păstrat în familie, prin fiul său Mihai Filip (foto mare sus), participația majoritară în firma Techtex, parte din Grupul de firme Taparo, respectiv 82%. Să vedem cine sunt asociații secundari ai primei fabrici de textile medicale cu capital autohton din România. Bogdan Mircea Man (15%) și Corneliu Dan Pascariu (3%).

 

Bogdan Mircea Man (33 de ani, foto mic dreapta) este fiul fostului cvintuplu deputat de Maramureș Mircea Man (fost președinte al Consiliului Județean Maramureș și al PDL, acum în PNL – actualmente vicepreședinte ANRE). Bogdan Man, care a activat în PDL, a fost angajat la vârsta de 22 de ani ca asistent personal al ministrului Transporturilor Anca Boagiu (PDL), iar apoi ca și consilier personal al ministrului Transporturilor Alexandru Nazare, precum și consilier al europarlamentarului clujean Daniel Buda. Deține 15% din firma Techtex și se ocupă de biroul deschis de companie la București.

 

Dan Pascariu (71 de ani, foto mic dreapta) are o experiență de 47 de ani în domeniul bancar (după ’90, a înființat Asociația Română a Băncilor și a fost co-fondator al Institutului Bancar Român). Născut la Baia Mare, Pascariu este absolvent al Facultății de Comerț Exterior de pe lângă ASE București (1973) și după 1990 a fost președinte în 12 companii de stat și private (Unicredit Bank România, TAROM, NEPI Rockcastle etc.). În prezent, este Președintele ANA Hotels și administrator neexecutiv la Transfond, Azomureș și MAS Real Estate. Deține 3% din Techtex.

 

Ioan Filip l-a numit pe Pascariu și președinte al Consiliului de Administrație (din care mai fac parte doar două persoane: medicul Herman Berkovits (originar din Târgu Lăpuș, medicul personal al premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, și proprietar al unei clinici de medicină pediatrică și generală în Ierusalim) și chiar Ioan Filip (originar din Târgu Lăpuș, fondatorul companiei Taparo, doctor în științe economice, autor și co-autor al mai multor brevete de invenție).

 

Techtex, acum

 

În anul pandemic 2020, cifra de afaceri a producătorului de măști și echipamente sanitare de protecție Techtex a explodat, crescând de peste 4 ori și ajungând la peste 109 milioane de lei, cu un profit net de peste 25 de milioane de lei, realizat cu 214 angajați. În acest an este previzionată o cifră de afaceri de peste 200 de milioane de lei, firma deschizând două birouri de reprezentare, la București și Budapesta (Ungaria) și având în planul strategic deschiderea a încă unui birou, în vestul Europei.

 

În acest moment, Techtex, care este unicul producător de material filtrant și de material nețesut din polipropilenă din România, are cea mai mare capacitate de producție de măști și echipamente de protecție din sud-estul Europei. Din producția totală a firmei, 75% merge la export (în Germania, Franța, Israel, Austria, Marea Britanie etc.). Produsele sunt branduite sub marca Dr. Albert și vizează penetrarea pieței din SUA, unde au obținut deja acreditarea FDA.

 

Capacitatea de producție acum
600 milioane bucăți/an măști chirurgicale, măști Ffp2, măști Ffp3
6 milioane bucăți/an halate și combinezoane de unică folosință
30 milioane bucăți/an capeline și botoșei
7 milioane bucăți/an lenjerii de pat de unică folosință
145 milioane bucăți/an mănuși chirugicale și examinare din nitril

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here