DEZVĂLUIRE – Deși Maramureșul are 4 laboratoare pentru diagnosticarea COVID-19 din care funcționează doar unul, își mai face unul: află motivația

2
4633

ANALIZA UNUI RAȚIONAMENT. … urmează analiza unei strategii și câteva interesante dezvăluiri din culisele electoral-epidemiologice ale Maramureșului… În România, pe fondul pandemiei de COVID-19, până acum au fost acreditate pentru testări prin tehnica Real Time-PCR pentru determinarea prezenței virusului SARS-CoV-2 117 laboaratoare.

 

Să vorbim despre bani…

 

În Maramureș, la mult timp după declararea pandemiei de noul coronavirus, respectiv de la sfârșitul lunii martie 2020, administrația județeană controlată de pesedistul Gabriel Valer Zetea a alocat 1,4 milioane de lei pentru achiziția aparaturilor medicale necesare în vederea diagnosticării cu COVID-19 și constituirea a 4 laboratoare.

 

Primul laborator acreditat (din 15 aprilie 2020) pentru testare a fost cel de la Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatre Baia Mare. E primul și… ultimul, acesta fiind în acest moment singurul laborator funcțional acreditat în Maramureș. Așadar, din cele 117 laboratoare acreditate în România pentru depistarea COVID-19, în județul Maramureș există unul singur. Bani s-au alocat pentru 4, iar al cincilea laborator a fost amplasat la Spitalul de Pneumoftiziologie “Dr. Nicolae Rușdea” din Baia Mare, aparatura fiind împrumutată de la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș. Însă, în afara celui de la Infecțioase, niciunul n-a mai fost acreditat.

 

Laboratoarele neacreditate sunt la Spitalul Orășenesc Vișeu de Sus, Spitalul Municipal Sighetu Marmației și, cum precizam, Spitalul de Pneumoftiziologie “Dr. N. Rușdea” Baia Mare (fostul TBC), pentru fiecare laborator (mai puțin pentru cel de la fostul TBC, din motivele deja menționate) s-au alocat în urmă cu 4 (!!!) luni, câte 450.000 de lei din pușculița județului, cu mențiunea că pentru laboratorul acreditat, șeful Direcției de Sănătate Publică Maramureș, dr. Rareș Pop a rezolvat ca Ministerul Sănătății să ramburseze județului 405.000 de lei.

 

Rezultatele investiției

 

Deci, până acum s-au virat doar pentru constituirea celor 3 laboratoare 945.000 de lei, sumă la care se adaugă cheltuielile cu consumabilele și cele de funcționare. De testat, însă, se testează într-unul singur, la Baia Mare. În primele două luni de la începerea testării în Maramureș s-au finalizat 3.727 de teste, adică o medie de 75 de teste/zi, deși Zetea susține că laboratorul are capacitatea de 300 de teste pe zi (practic, s-a testat vreo 0,3% din populația județului, insignifiant, adică unicul laborator acreditat a funcționat la 25% din capacitate).

 

De ce vă scriu asta? Pentru că exact în acest moment în care lecturați scrierea, Maramureșul a anunțat că vrea să mai amenajeze încă o platformă de biologie moleculară dotată cu aparatura necesară diagnosticării cu COVID-19, pe care să o amplaseze la cel mai mare spital din județ, respectiv la Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare.

 

Spitalul Județean a introdus în licitație publică achiziția și este pregătit să plătească 373.000 de lei + TVA pentru aparatura necesară viitorului laborator de testare pentru noul coronavirus, adică: echipament automat pentru extracția acizilor nucleici; sistem de Real-Time PCR; accesorii (set de pipete automate și carusel pentru pipete); centrifugă minispin cu rotor inclus (2 bucăți), suport pentru tuburi de 1,5/2 ml; vortex (3 bucăți); rackuri cu răcire (2 bucăți), hotă PCR; reactivi pentru testare.

 

Ofertele sunt așteptate până în 27 iulie. Managerul-interimar al Spitalului Județean de Urgență, dr. Vasile Pop, a explicat (la numirea directorului medical interimar) de ce își face și cel mai mare spital din județ laborator COVID-19 în contextul în care mai sunt încă 3 nefuncționale: „Am fost prinși de Consiliul Județean în parteneriatul privind proiectul de testare în masă la nivelul județului”.

 

Scopul achizițiilor masive și a testării insignifiante

 

Pentru cei care n-au fost pe Planetă în ultima lună, o lămurire: umplut de ridicol după 1.500 de teste pe lună, pesedistul care controlează administrația județului Maramureș, Zetea, împreună cu partenerul său electoral, pesedistul în crez și simțiri Cătălin Cherecheș, primarul Băii Mari, au anunțat demararea (cu alți bani din bugetele pe care le controlează) a proiectului „Testăm pentru sănătatea maramureșenilor”, prin care se dorește testarea în masă, gratuită, a 50.000 de maramureșeni.

 

Înainte de a aplauda ca pinguinii electorali și ascultători măreața promisiune, să vorbim puțin despre bani. Ce înseamnă, financiar, testarea a 50.000 de oameni? Observați, ignorăm că nu suntem capabili să facem nici 200 de teste pe zi, ceea ce ar însemna că 50.000 de teste vor putea fi realizate în… 250 de zile, adică în vreo 9 luni, cât o sarcină. Adică, Pesediștii Zetea & Cherecheș vor reuși să testeze ultimul din cei 50.000 de maramureșeni promiși la sfârșitul lunii aprilie 2021.

 

Deci, banii… În urma analizei prețurilor de pe piață, 2mnews a stabilit că prețul minim al “materialului” pentru un test COVID-19 (62 de lei) + costurile de personal + alte cheltuieli/consumabile este de 124 de lei. Adică, testarea unui om costă 124 de lei (nu putem explica de ce la unicul laborator acreditat, al Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatre din Baia Mare, prețul unui test la cerere este de 290 de lei, în contextul în care tot acel laborator a fost achiziționat din pușculița județului, la care contribuie toți maramureșenii).

 

Extinzând calculul, pentru testarea “gratuită” a 50.000 de maramureșeni, pesediștii Zetea & Cherecheș ar urma să cheltuie din banii acelorași maramureșeni… 6,2 milioane de lei. Echivalentul a aproape 1,3 milioane de euro. Pentru testarea (în 9 luni!) a sub 10% din populația județului.

 

Pentru a face această strategie cu asemenea rezultate, trebuie să fii doctor în economie, specialist în epidemiologie și strateg electoral în manipularea maselor de votanți.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Metoda de testare utilizata in cadrul proiectului nu este una individuala ci este metoda”pooling”, informatie care nu este mentionata nicaieri in anunturile privind implementarea acestui proiect in Maramures.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here