DEZVĂLUIRE – Ce se întâmplă cu modernizarea Gării Baia Mare: în ce stadiu e proiectul și câți bani ne-a costat până acum

0
2842

GARA BAIA MARE. Contractul pentru studiul de fezabilitate privind modernizarea/reabilitarea stației de cale ferată Baia Mare a fost semnat de CFR în 17 octombrie 2019. Câștigătorul contractului a fost firma ieșeană 3D Arhigrup SRL (poate și pentru că îndeplinind cerințele și fiind unicul ofertant, n-a mai fost o deliberare dificilă) și, conform documentului, urma să primească 588.450 de lei pentru a finaliza SF-ul modernizării Gării Baia Mare în 23 de luni.

 

Știu, în timpul ăsta (aproape 2 ani) unii construiesc o piramidă (la propriu), dar astea au fost condițiile contractuale. Adevărul e că nu sunt bani pentru începerea efectivă a moderizărilor, așa că o lălăie cu desenele, pe principiul mioritic „Mircea, Mircea, fă-te că lucrezi!”.

 

Așadar, la 17 septembrie 2021, SF-ul (documentul de bază care stă la baza licitației pentru execuția efectivă a investiției) executat de biroul de arhitectură din Iași, controlat de Cristinel Constantin Slătineanu, este în vreun biblioraft la Ministerul Transporturilor. Bine, asta este informația. Ne ajută cu ceva? În mod direct, nu. E gata SF-ul pentru modernizarea rușinii de gară din Baia Mare, dar nimeni dintre decidenți nu vorbește și despre introducerea în licitație a lucrării.

 

Practic, acesta este motivul scrierii: în acest mandat, Maramureșul are și câțiva parlamentarii care citesc. Chiar dacă aceștia nu folosesc nici trenul, nici gara, poate că scriu vreo interpelare la ministrul Transporturilor (care o fi el când o să avem Guvern), să aflăm și noi motivarea oficială a tărăgănării proiectului privind Gara Baia Mare. Pentru că până acum acesta a fost: n-aveam studiu de fezabilitate. E, acum avem. Dacă ar fi și niște bani în pușculița statului, ar putea demara licitația pentru execuția lucrărilor de modernizare.

 

Clădirea Gării Baia Mare a fost proiectată de Valeriu Chiricuță și Virgil Fierbințeanu de la IPCF București și a fost inaugurată în 1968.

 

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here