DEZASTRU – Ridicarea gunoiului, din nou oprită în Maramureșul istoric, după ce Consiliul Județean spunea că s-a rezolvat ca Herodot să ducă deșeurile la Oradea

0
2298

PROBLEMĂ DE MEDIU. Se complică situația în Maramureșul istoric în privința colectării deșeurilor menajere de la populație, firme și instituții, după ce sereleul sightean Herodot Grup, cel mai mare operator de salubritate din jumătatea nordică a județului, a anunțat că sistează serviciul de ridicare, transport și depozitare al deșeurilor începând de sâmbătă, 2 ianuarie 2021.

 

Decizia îi afectează direct nu doar pe clienții firmei, ci și pe ai celorlalți operatori de salubritate din Maramureșul istoric (firme private, sau deținute de administrații publice locale) care aveau contract cu Herodot Grup de depozitare a deșeurilor menajere în depozitul de la Teplița (Sighetu Marmației), închis printr-o sentință a instanței de judecată, pentru că funcționa ilegal, fără aviz de mediu (doar în baza unei hotărâri ilegale și abuzive a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș încă nesancționate de nimeni).

 

Compromisul de… două zile

 

De-a lungul timpului, Herodot a mai sistat, din motive diferite, serviciul contractat cu municipiul Sighetu Marmației (din anul 2003, când a preluat activitatea prestată până atunci de Serviciul de Utilitate Publică al Primăriei) și cele 18 comunități din mediul rural din zonă (de exemplu, în iunie 2017, când nu a obținut avizul de mediu pentru noul depozit temporar de la Teplița), dar situația s-a acutizat în ultima lună a anului 2020, când având interdicție de a mai depozita deșeurile pe rampa de la Teplița a apelat la soluții de compromis (transportul deșeurilor la depozitul temporar de la Groși, administrat de Drusal SA Baia Mare, care funcționează la fel de ilegal ca și cel de la Teplița).

 

Cea mai recentă soluție de compromis a fost prezentată în 29 decembrie 2020 de președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Ionel Bogdan (PNL), forul administrativ care gestionează problema salubrizării în județ. Atunci, administrația județeană a precizat că a rezolvat situația, președintele CJ Maramureș obținând acordul similarilor săi din Bihor și Sălaj ca deșeurile menajere colectate de Herodot să fie depozitate la Oradea, respectiv Zalău. Lumea s-a liniștit, problema era rezolvată. Ce nu s-a spus public, pentru că s-a servit o minciună prin omisiune, a fost că situația a fost rezolvată pentru… două zile, adică doar până în 30 decembrie 2020.

 

Numai că timpul nu stă pe loc, așa că în prima zi a anului, Nicolae Ghirasin (foto mic dreapta), din postură de director general al Herodot Grup, a anunțat că începând cu 2 ianuarie 2021 se suspendă colectarea deșeurilor (la blocuri, case și societății comerciale), contractul de depozitare la Oradea fiind valabil doar până în 30 decembrie 2020 și nu a fost prelungit (pentru acest lucru fiind necesar acordul Primăriei Oradea, respectiv o hotărâre a Consiliului Local din municipiul bihorean).

 

Logic, neavând unde să depună gunoiul, Herodot nici nu-l mai ridică, subliniind că asigurarea depozitului intră în sarcina beneficiarului (în cazul de față, Consiliul Județean).

 

Cum s-a ajuns aici

 

Vă reamintim că în 5 august 2020, APM Maramureș a decis, din cauza depășirii cantităților de deșeuri înscrise în autorizare, suspendarea activității de depozitare a deșeurilor pe cele două platforme temporare din județ (localizate în Teplița – Sighetu Marmației și Satu Nou de Jos – Groși și operate de firmele Herodot Grup, respectiv Drusal SA), însă CJSU Maramureș a hotărât în 6 august 2020, fără nicio explicație legală, că firmele pot opera respectivele platforme până la expirarea termenelor din autorizațiile de mediu inițiale (respectiv până în 10 octombrie 2020 – Drusal și până în 15 februarie 2021 – Herodot; în cazul Drusal a fost prelungit termenul, tot de CJSU, tot ilegal, printr-un abuz în funcție al CJSU, decizie care poate fi anulată simplu de administrația din Groși, în instanță, având la bază precedentul Teplița).

 

Cine este și cât câștigă Herodot Grup
În 2019, Herodot Grup, deținut de Nicolae Ghirasin și Ernst Anton (fiecare cu participațiuni egale, 50-50%), a raportat o cifră de afaceri de 10,4 milioane de lei (creștere de circa 20% față de anul precedent și cea mai mare din istoria economică a firmei) și un profit net de 2,16 milioane de lei (cu o creștere de o jumătate de milion de lei față de 2018 și cel mai mare profit din istoria firmei), realizat cu o medie de 100 de angajați.

 

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here