DEZASTRU – Cu podul de la Ulmeni totul este bine: constructorul a intrat în insolvență raportând datorii de peste 1 milion de euro

1
5742

PODUL LUI MORAR. Totul este bine cu podul de la Ulmeni: constructorul, care trebuia să-l finalizeze de 3 ani și jumătate (în martie 2017!), a intrat în insolvență. La cerere. Tipic. În Maramureș s-au înregistrat prea multe precedente în care constructorii înhămați la lucrările mari au depășit termenele și apoi s-au cerut în insolvență, pentru scepticii extremiști doar câteva exemple de notorietate: drumul Baia Sprie – Bârsana, depozitul de deșeuri de la Fărcașa.

 

Datorii de peste 5,3 milioane de lei

 

Deci, Ioan Băbuț, constructorul podului de la Ulmeni, fără nicio experiență în lucrări de asemenea dimensiune, și-a băgat firma, Forstinger Com SRL Baia Mare, în insolvență. Bine, când vorbim despre investiția de la Ulmeni ca despre o lucrare de asemenea dimensiune, suntem, evident, ironici.

 

Asta pentru că podul de la Ulmeni este o glumă de pod, de 170 de metri din care 100 de metri trece peste Someș, care a fost început în istorica zi de 20 februarie 2015 și care trebuia finalizat în februarie 2017, dar nu e gata nici acum.

 

În acest timp, lucrarea s-a gonflat financiar ca bicepsul lui Făt-Frumos din Lacrimă, care “creștea într-o lună cât alții-ntr-un an” – respectiv, de la 8,6 de milioane de lei la 11 milioane de lei (pentru statisticieni, contabili și cei interesați de la 8.635.713,07 lei la 11.036.771,44 lei). Dar podul a rămas tot pe mal, acum semănând mai degrabă cu o trambulină… O trambulină, ca o rampă de lansare către insolvență, sau renunțare.

 

Cererea de insolvenţă a firmei care ar fi trebuit să construiască podul de la Ulmeni până în martie 2017 a fost aprobată de Tribunalul Maramureş în 9 octombrie 2020, iar administrator judiciar provizoriu a fost desemnar Mara Insolv IPURL, termenul pentru înscrierea creditorilor la masa credală fiind fixat până în 23 noiembrie 2020, prima Adunare a Creditorilor urmând să fie convocată în 21 decembrie 2020.

 

La finalul anului trecut, Forstinger Com SRL mai avea 20 de angajați și raporta pierderi financiare de 667.822 de lei dintr-o cifră de afaceri de 1,9 milioane de lei și, atenție, datorii de peste 5,3 milioane de lei.

 

Săptămâna viitoare, în 20 octombrie 2020 – e o zi de marți, cu 3 ceasuri rele -, Forstinger Com, firma băgată în insolvență de Băbuț, acest Apolodor din Ulmeni, se aniversează 68 luni de la începerea lucrărilor la Podul lui Morar, denumit așa după numele edilului micii urbe din Maramureș, care în martie 2015, în prezența a 7 preoți, 5 primari și numeroase oficialități, a anunțat că lucările vor fi finalizate în 2  ani. Asta s-a-ntâmplat la clasica agapă cu friptură de miel stropită cu șampanie, ca la țară (nu poți să-l acuzi pe Morar c-ar fi vreun stilat).

 

De atunci s-au plătit 2 milioane de euro, au trecut aproape 6 ani și în zonă unica soluție de trecere a râului a rămas arhaicul bac…

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here