DEVOALARE – S-a eliberat autorizația de construire pentru un nou teren de fotbal cu teren sintetic și nocturnă din Baia Mare: cine și cu cât face lucrarea

0
2033

UN NOU SINTETIC”. Noul teren de fotbal cu teren sintetic, instalație de nocturnă și tribune pentru 500 de spectatori de la Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” din Baia Mare (situat pe strada Dr. Victor Babeș nr. 64 și constituit prin unificarea fostele licee industriale nr. 7 și nr. 2 din perioada comunistă) a primit autorizația de construire. Investiția va fi realizată de Compania Națională de Investiții SA, firmă din subordinea administrativă a Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, iar municipalitatea are obligația de a plăti cheltuielile pentru racordul la utilități, de a păstra funcțiunea investiției și de a o întreține timp de cel puțin 15 ani.

 

Lucrarea va fi realizată de asocierea care a câștigat licitația (la final de februarie 2021) oferind cel mai mic preț, o asociere formată din 4 sereleuri: Structo Trading SRL Bozânta Mare (firmă cu lucrări serioase – noua fabrică UACE; Carrefour-ul din Value Center; o extensie Eaton -, controlată de Andrei Ionuț Pop, fost inginer proiectant / structurist la CEPRONEF), Laurențiu H SRL Negrești Oaș (firmă specializată în construcții civile și edilitare, cu o cifră de afaceri anuală medie de 9-10 milioane de euro, controlată faptic de Laurențiu Huja și scriptic de Grigore Huja, tatăl său), Tematic Edif SRL Săsar (a intrat în afaceri anul trecut, cu 4 angajați, și în octombrie-decembrie 2020 a făcut parcul tematic de la Planetariul din Baia Mare și a reabilitat o structură metalică tot acolo, încasând peste 400.000 lei) și Kubo Investments SRL Groși (firmă de arhitectură, controlată de Horațiu Săsăran).

 

Terenul de fotbal al va fi “reabilitat” prin înlocuirea gazonului natural cu gazon sintetic, care va fi împrejmuit, se va construi clădirea de vestiare și o gradenă acoperită și se va amenaja o parcare. Lucrarea a fost introdusă în licitație la suma de aproape 9,9 milioane de lei + TVA, iar asocierea câștigătoare a zis că o face cu 9 milioane de lei + TVA (exact: 9.039.684,05 lei + TVA).

 

Terenul de fotbal va avea dimensiuni omologate UEFA și FRF (105m x 68m), nocturnă și tribune pentru 500 de spectatori, iar lângă acesta va fi și un teren sportiv mic (20m x 40m), tușat pentru minifotbal, handbal, baschet, tenis. Contractul are termen de finalizare un an.

 

La eliberarea autorizației de construire, care are ca beneficiar municipiul Baia Mare, municipalitatea a comis o ilegalitate deja clasică în lumea contructorilor agreați, pentru ca taxele inițiale să fie achitate la o sumă cu 50% mai mici decât cele reală. Explicație (pentru necunoscători): taxele pentru eliberarea unei autorizații de construire sunt stabilite pe baza valorii lucrărilor de construcție declarate de solicitant și se plătește înainte de emiterea acesteia.

 

În consecință, deși se cunoaște exact valoarea reală a lucrării (10.757.224,02 lei – sumă care conține TVA), a fost declarată o valoare cu peste 50% mai mică (respectiv de 4.614.530,58 lei). În acest fel, taxa pentru eliberarea autorizației de construire s-a achitat la valoarea redusă “din burtă”, urmând ca restul taxei reale datorate municipalității să fie plătită după finalizarea lucrărilor (adică peste un an).

 

Repet, este o ilegalitate clasică și pepetuată, făcută cu complicitatea responsabililor din autoritatea publică, niciodată sancționată în vreun fel (pentru că Baia Mare este orașul în care “O mână spală pe alta / Toți trăim aici, împreună”), subliniată pentru că în acest caz valoarea nu este una estimată, ci fixă și cunoscută exact la momentul solicitării autorizației de construire. Practic, în acest caz, cel care plătește are dispensă de 50% timp de un an (după care va achita și restul taxei, dar e mai bine să plătești peste un an decât acum. Și “mai” ilegal, dar asta nu prea contează în Baia Mare).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here