DEVOALARE – De unde împrumută Consiliul Județean Maramureș 60 de milioane de lei și pe ce cheltuie banii

0
650

ÎMPRUMUT BANCAR – MARAMUREȘ. În 30 iulie 2021, aleșii județeni din Maramureș au aprobat contractarea unui credit bancar de 60 de milioane de lei pentru realizarea unor investiții, din care au fost precizate reabilitări de drumuri județene, depozitul de deșeuri din satul Sârbi și centrul de terapii alternative din satul Lăpușel (în principal, hipoterapie – terapia cu ajutorul calului).

 

Scrierea de față vă spune de unde va împrumuta forul administrativ al județului, Consiliul Județean (CJ) Maramureș, banii, cu ce dobândă și destinația exactă a sumei, subliniind că mai toate proiectele nominalizate sunt finanțate în cea mai mare parte din fonduri externe și naționale nerambursabile, însă fie proiectul a fost greșit sau s-a făcut cu încălcarea legii și suplimentarea trebuie susținută din surse proprii (cum este cazul depozitului de deșeuri), fie a fost finanțarea externă nu acoperă decât o parte din proiect, pentru că aceia care s-au perindat la conducerea administrativă s-au întins mai mult decât era plapuma județului (și în acest caz, cheltuielile neeligibile trebuie suportate din pușculița publică a Maramureșului, cum e cazul centrului de plimbat cu calul de la Lăpușel).

 

And the winner is…

 

Creditul de 60 de milioane de lei va fi luat de CJ Maramureș de la Eximbank SA (banca de export-import a României), la o marjă de 1,5%. Creditul va fi tip revolving (adică orice sumă folosită poate fi rambursată și ulterior utilizată din nou, cu posibilitatea prelungirii scadenței – practic, este o linie de credit pentru care dobânda se calculează zilnic doar pentru suma utilizată/trasă).

 

Băncile au fost contactate de conducerea CJ Maramureș pentru a depune ofertele cu două săptămâni înainte ca aleșii locali să aprobe împrumutul. Prevăzători. S-au cerut oferte de la primele 10 bănci (de ex. BCR a depus o ofertă care nici nu îndeplinea condițiile viitorului creditor și a refuzat să participe la negocieri ulterioare, susține conducerea CJ Maramureș) – s-au luat în considerare băncile cu cotă de piață de peste 2,5% în anul 2020.

 

După ce s-a considerat că oferta Eximbank este cea mai favorabilă, după ce aleșii județeni au decis că e bine să ne împrumutăm cu 60 de milioane de lei, s-a cerut și autorizarea creditului de la instituția statului abilitată în acest sens (Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale). Aprobarea a venit în 16 septembrie 2021, iar acum se mai ridică o dată mâna (consilierii județenei), proiectul contractării creditului de la Eximbak devine hotărâre și va fi pus în practică.

 

Ce facem cu banii (defalcat)

 

Cei 60 de milioane de lei vor fi cheltuiți în acest mod:

• Depozitul de deșeuri de la Sârbi: 25,8 milioane de lei

• Reabilitare Drumul Nordului – etapa I: 9 milioane de lei

• Reabilitare DJ186 Bârsana (DJ185) – Strâmtura – Rozavlea – Șieu – Bogdan Vodă – Dragomirești – Săliștea de Sus – Săcel (DN 17C): 8,69 milioane de lei (lucrarea costă 102 milioane de lei + TVA)

• Reabilitare DJ187, Leordina (DN 18) – Ruscova – Repedea – Poienile de Sub Munte: 6,31 milioane de lei (lucrarea costă 54,8 milioane lei + TVA)

• Reabilitare DJ 109F, limită județ Sălaj – Târgu Lăpuș (DN 18B) – Dămăcușeni – Rogoz (DJ 171 – int. DJ 108E): 5,1 milioane de lei

• Centru de Terapii Alternative în Maramureș ALTHERA: 5 milioane de lei

• Reabilitare DJ 182B, sector Coaș (int.DJ 182C) – Remeți pe Someș (int.DJ 108E), tronsonul Șomcuta Mare (int. DN 1C) – Remeți pe Someș (int. DJ 108E): 100.000 lei.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here