DEVOALARE – Cum vor fi departajate companiile aeriene care vor primi subvenția de 1,2 milioane de euro pentru zboruri regulate externe de pe aeroportul din Maramureș

0
671

STRATEGIA DEPARTAJĂRII. Așa cum 2mnews a anunțat (detalii AICI), județul Maramureș a primit aprobarea Comisiei Europene de a acorda din pușculița publică a județului 1,2 milioane de euro cu titlul de ajutor de stat pentru cel puțin două companii aeriene care să opereze zboruri regulate externe de pe Aeroportul Internațional Maramureș din Tăuții Măgherăuș.

 

Conform schemei de ajutor, aeroportul din Maramureș poate acorda până la 800.000 de euro unei companii aeriene pentru a demara cel puțin două zboruri regulate internaționale, implicit există posibilitatea semnării până în 31 decembrie 2021 a cel puțin două contracte cu operatori aerieni. Conform surselor informate și implicate 2mnews, se încearcă atragerea a minimum 5 curse regulate externe din partea a doi operatori (unul dintre aceștia fiind compania aeriană irlandeză de tip low-cost Ryanair, cea mai mare din Europa).

 

Deocamdată, procedura este la nivelul de deschidere a apelului de solicitări, respectiv companiile aeriene doritoare să opereze de pe aeroportul din Maramureș curse regulate externe în schimbul acestui ajutor de stat trebuie să-și înregistreze documentația. Cum se va face departajarea (fiind vorba de un ajutor de stat, Comisia Europeană a reglementat extrem de strict acest fapt)?

 

Punctajul maxim pe care-l poate obține o companie aeriană este de 100 de puncte. Aceasta poate primi cel mult 50 de puncte pentru numărul de destinații propuse, 30 de puncte pentru frecvența de operare a acestor curse (respectiv numărul de curse/săptămână) și 20 de puncte pentru numărul de pasageri estimat într-un an de la primirea ajutorului de stat. Punctajele maxime se acordă companiei cu cea mai bună ofertă dintre cele înscrise.

 

Explicațiile, simplificat: sistemul favorizează companiile care propun cât mai multe curse regulate (acest factor de evaluare însemnând 50% din ponderea totală a punctajului), cu cât mai multe curse pe săptămână (30% din ponderea totală a punctajului) și cu un preț cât mai redus (pentru a atrage un număr cât mai mare de pasageri – 20% din ponderea punctajului total).

 

Ofertarea se încheie în 5 noiembrie, după care comisia de analiză a Aeroportului are termen 20 de zile pentru deliberări/verificări și anunțarea deciziei finale, însă surse 2mnews au precizat că acest termen va fi mult redus, probabil chiar la jumătate. Cert este că undeva la jumătatea lunii viitoare se vor cunoaște numele companiilor aeriene (minimum două) care vor opera zboruri regulate externe de pe Aeroportul Internațional Maramureș.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here