DEVOALARE – Cine este procurorul de ședință al DNA Cluj în apelul primarului Cherecheș, condamnat pe fond la 5 ani de închisoare pentru luare de mită

1
1472

PROCES DE LUARE DE MITĂ, TĂRĂGĂNAT DIN 2016. Procurorul de ședință (reprezentantul) DNA Cluj în apelul primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, la procesul în care a fost condamnat pe fond la 5 ani de închisoare pentru luare de mită este Valentina Maria Gândilă. Această scriere abordează parcursul profesional al celei pe care DNA Cluj (condus de prim-procurorul Ionuț Vasile, chiar procurorul care a instrumentat/condus dosarele prin care primarul Cherecheș a fost trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție) a desemnat-o să susțină cauza.

 

Valentina Maria Gândilă este absolvent al Insitutului Național al magistraturii promoția 2006-2008, este procuror numit de 13 ani (decretul de numire în funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş a fost semnat în februarie 2010 – din august 2008 a fost procuror stagiar la același Parchet) și înainte de a activa la DNA Cluj a condus timp de 5 ani echipa procurorilor mureșeni, din postura de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş, în perioada 2016-2021.

 

În aprilie 2021, deși avea mandat (al doilea, prin reînvestire) de prim-procuror până în iulie 2022, Gândilă a acceptat transferul/delegarea din postul de conducere din Mureș într-o funcție de execuție la DNA – Serviciul Teritorial Cluj (după promovarea concursului, din octombrie 2021, activează la DNA Cluj prin numire).

 

La vremea detașării lui Gândilă de la Târgu Mureș la Cluj Napoca, în aprilie 2021, DNA Cluj era condus de Anca Gabriela Mărincean, aflată pe ultima sută de metri înaintea pensionării, iar DNA Cluj era reprezentată în procesul în care l-a inculpat pe primarul Cherecheș chiar de procurorul Ionuț Vasile, cel care a instrumentat dosarul în baza căruia l-a trimis în judecată pe edilul din Baia Mare (și pe care Cherecheș l-a acuzat public că e un procuror care comite abuz în funcție – fapt nedemonstrat de primar și infirmat în urma cercetării CSM – și l-a jignit public, continând să-l persifleze pe tot parcursul procesului-elastic: în iulie 2018 oferindu-i în timpul ședinței de judecată o pungă de popcorn, după ce DNA a acreditat ideea că primarul Băii Mari folosea pentru șpagă codul „popcorn”, conform înregistrărilor mergea des la firma drumarului Ioan Baltă, zis Oniza, pentru a fi alimentat cu popcorn, „că-i plăcea popcornu’”, a explicat Baltă).

 

Mărincean s-a pensionat în octombrie 2021, iar la șefia DNA Cluj a fost, întâi delegat, apoi numit (în urma promovării concursului pentru postul de prim-procuror) Ionuț Vasile. A urmat, procedural/firesc, înlocuirea sa din procuror de ședință cu Gândilă, un procuror venit din județul Mureș și care nu era familiarizată (cel puțin inițial) cu dosarul Cherecheș.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. De aceeia merge romania într-un haus total în ce privește aplicarea legilor , exemplu de procuror avem și la baia mare unde un polițist este bătut cu piciorul în gură și faptașului nu i se aplică legea infracțiuni de lovire și alte violențe ,pe lîngă ultraj , asta mulțumită procurorilor din baia mare ,care parerea mea ,cineva a luat ceva ,că altfel nu îmi explic cum un polițist al statului „de drept” este lăsat cu buza umflată la propriu !!!
    De aici văd că legea nu este la fel pentru toți !!!
    Eu unul nu mai cred în justiția din romania și din cauza acestui caz cu polițistul bătut, acum cel din DNA,doar DUMNEZEU FACE DREPTATE ,RESTUL CU LEGEA E LA FEL PENTRU TOȚI , E O VRĂJALĂ PENTRU PROȘTI!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here