DEVOALARE – Cine este fabricantul motorului electric al noului autobuz românesc produs în Baia Mare de firma ATP: detalii tehnice despre UpCity

1
4003

AUTOBUZ ELECTRIC. Noul autobuz românesc 100% electric ATP Bus e-UpCity, produs de ATP Trucks Automobile, firmă băimăreană din holdingul ATP Exodus Group (controlat de antreprenorul Mircea Cirț), care în 2019 a produs și camionul românesc Truston, este un vehicul conceput ca un puzzle din componente fabricate de firme de prestigiu în domeniile lor din China, Franța, Germania și SUA.

 

Astfel, motorul electric este produs de Dana TM4, o societate mixtă formată din Dana Incorporated și Hydro-Québec (sunt cei mai mari producători de energie electrică din Canada și unul dintre cei mai mari producători de energie hidroelectrică din lume), care a preluat în totalitate compania chineză Dana Electric Motor Co. Ltd (firmă denumită anterior Prestolite E-Propulsion Systems – PEPS, producător de sisteme de propulsie electrică, în special pentru autobuze și camioane). Motorul care va echipa autobuzul românesc e-UpCity este un motor sincron cu magnet permanent.

 

Caseta/sistemul de direcție al autobuzului electric UpCity este marca Bosch/ZF, produsă de holdingul german Robert Bosch GmbH (înființat în 1886 la Stuttgart și care acum are peste 300 de filiale și companii regionale în peste 60 de țări), iar sistemul de frânare este produs de firma americană Wabco (Westinghouse Air Brake Company), o companie înființată în 1869 și care produce sisteme de automatizare electronică de frânare, stabilitate, suspensie și transmisie pentru vehicule comerciale grele, preluată din acest an de germanii de la ZF Fridrichshafen AG (ATP Group este, din 1998, partener ZF pentru toate produsele: cutii de viteze, axe, casete de direcție).

 

De asemenea, sistemul de climatizare al noului autobuz electric românesc este produs de compania franceză Valeo, iar bateriile sunt marca CATL (Contemporary Amperex Technology Co. Limited), producător chinez, unul dintre cei mai mari producători mondiali, companie specializată în fabricarea de baterii pentru vehicule electrice, sisteme de stocare a energiei și de gestionare a bateriilor.

 

Autobuzul electric UpCity este prevăzut cu podea și intrări joase, pentru un acces facil, are o capacitate de 26 de locuri, trei uși și o autonomie minimă de 200 de kilometri (poate fi extinsă până la 360 de kilometri, printr-un plus de baterii care pot fi montate deasupra tavanului). Proprietarul ATP Group, Mircea Cirț, a menționat că autobuzul UpCity va fi prezentat public în luna mai 2021 și va fi omologat UE, putând fi oferit spre cumpărare autorităților publice din orice țară europeană.

 

ATP Exodus Group reuneşte patru firme: ATP Automotive (producţie şi distribuţie piese auto), ATP Motors (dealer și service auto), ATP Transit (transport rutier) și ATP Trucks Automobile (producător auto – prin care a fost dezvoltat noul proiect al autobuzului electric).

 

DATE TEHNICE Autobuz electric ATP BUS e-UPCITY
Motor electric DANA TM-4
Sistem direcție Bosch/ZF
Sistem climatizare Valeo
Sistem frânare
Wabco (Westinghouse Air Brake Company)
Baterii CATL
Capacitate
26 locuri
Autonomie
200 km (360 km cu surplus de baterii)

 

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here