DEVINE LEGE – Brian Cristian, deputat USR PLUS: “Îi îndemn pe consilierii locali și județeni să încurajeze transparența prin transmiterea ședințelor!”

0
415

TRANSPARENȚĂ ÎN ADMINISTRAȚIE. Deputații USR PLUS au depus o propunere de modificare a Codului administrativ, prin care este facilitat accesul cetățenilor la ședințele consiliilor locale și județene. Brian Cristian, deputat USR PLUS de Maramureș, ne spune mai multe despre proiectul care permite consilierilor locali și județeni să transmită sau să înregistreze ședințele:

 

“Proiectul asigură oricărui cetățean acces ușor și transparent la ședințele din Consiliul Local, respectiv Consiliul Județean. Dacă vrem să câștigăm încrederea cetățenilor, transparența devine obligatorie. E normal ca oamenii interesați să poată vedea ședințele, ocazie în care observă cum se ajunge la anumite decizii cu impact în comunitate.”

 

În mod normal, ședințele de consiliu sunt publice. În realitate, accesul cetățenilor a fost refuzat sau limitat prin anumite metode care nu fac cinste unui stat democratic.

 

Proiectul depus de USR PLUS modifică OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, în sensul introducerii unui articol care prevede explicit posibilitatea consilierilor de a transmite sau înregistra şedinţele de consiliu şi de a le pune la dispoziţia cetăţenilor, pentru ca fiecare cetăţean interesat să aibă acces la lucrările şedinţei de consiliu.

 

Mai mult decât atât, Regulamentele de organizare din primării nu vor mai avea cadrul legal prin care se permite încălcarea şi limitarea caracterului public al şedinţelor.

 

Ca atare, modificarea Codului Administrativ propusă de USR PLUS vine la momentul potrivit: “Astfel de acțiuni nu trebuie să se repete, așa că USR PLUS a propus modificarea Codului Administrativ prin inițiativa legislativă care permite consilierilor să transmită în direct ședințele la care participă.

 

Odată cu adoptarea propunerii parlamentarilor USR PLUS, contribuabilii vor vedea cum decurg ședințele de consiliu și, sperăm noi, vor aprecia transparența care încurajează cetățenia activă.

 

Îi îndemn, de asemenea, pe consilierii locali și județeni USR PLUS din Maramureș să transmită ședințele sau să le înregistreze cu scopul de a le pune la dispoziția cetățenilor”, a completat deputatul Brian Cristian.

 

Biroul parlamentar Brian Cristian



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here