DETALII – Apelul primarului Cherecheș în procesul în care a fost condamnat pe fond la 5 ani de închisoare pentru luare de mită: vor fi reaudiați 7 martori și o judecătoare din complet vrea să plece (din nou)

2
1844
Ancuța Pura, Cătălin Cherecheș

PROCES DE LUARE DE MITĂ (2016-2023). Procesul de tip elastic în care primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită, început în urmă cu aproape 7 ani (în mai 2016) și aflat în faza de apel (care a început să fie judecat în urmă cu un an și al cărui final nu se întrevede curând, deși peste un an, în 26 aprilie 2024, faptele intră în prescripție – aveți detalii într-un articol 2mnews AICI) a intrat într-o nouă fază a prelungirilor. Această scriere vă oferă detalii din viitorul apropiat al acestui proces.

 

Data următoarelor două termene ale procesului

 

Următorul termen al apelului edilului Cherecheș, al 12-lea, a fost stabilit pentru 10 aprilie 2023. La cel termen urmează să fie (re)audiat inculpatul (Cherecheș). Este cunoscută și data următorului termen (încă nepublică): 24 aprilie 2023. Un termen apropiat de precedentul, la o distanță de doar două săptămâni.

 

De ce a fost fixat atât de apropiat? Nu pentru că instanța (completul de doi judecători ai Curții de Apel Cluj) ar urma să să pronunțe, ci pentru că a încuviințat reaudierea a 7 martori, toți propuși de avocații lui Cherecheș (Societatatea Civilă de Avocați Chiriță și Asociații – cea mai bună & scumpă din Cluj-Napoca, controlată de avocații Radu Chiriță și Ștefan Alexandru și formată din cinci avocați-parteneri şi mai mulţi avocaţi-colaboratori, în care activează peste 20 de avocați, colaboratori externi și experți).

 

Reaudierea a 7 martori

 

Cei 7 martori încuviințați pentru reaudiere sunt: Cristian Șpan (martorul denunțător – fost manager al FCM Baia Mare și proprietar scriptic al trustului de presă eMaramureș, cumpărat de Cherecheș prin interpuși, ambele enități în insolvență/faliment), Liviu Bala (prieten al primarului Cherecheș, manager echipa de handbal feminin Minaur Baia Mare), Mircea Tocaciu (prieten al primarului Cherecheș, om de afaceri), Radu Țolaș (prieten al primarului Cherecheș, jurnalist), Lia Mureșan (subalterna primarului Cherecheș, secretarul municipiului Baia Mare), Anamaria Somay (apropiată a primarului Cherecheș, jurnalist), Erika Gabriela Czigler (angajată la firma Vital, controlată de Primăria Baia Mare, fost agent publicitate/marketing la trustul de presă eMaramureș, cumpărat de Cherecheș prin interpuși).

 

La termenul din 24 aprilie 2023, au fost programați pentru reaudiere Cristian Șpan și Liviu Bala. Surse implicate susțin că în funcție de aceste trei declarații, programate în 10 și 24 aprilie 2023 (Cherecheș, Șpan, Bala), instanța va decide dacă e cazul să mai fie reaudiați și ceilalți 5 martori. Toți aceștia au dat declarații în timpul procesului de fond.

 

A treia încercare a judecătoarei Pura să plece de la CA Cluj

 

Apelul primarului Cherecheș este judecat de un complet de doi judecători (Completul Secției Penale nr. 5A al Curții de Apel Cluj), format din Georgiana Rodica Fărcaş-Hîngan și Ancuța Pura (ultima originară din Baia Mare). Ne vom referi în cele ce urmează doar la judecătoarea Pura.

 

Ancuța Pura, intrată în magistratură în funcția de procuror (la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca), profesie exercitată timp de 2 ani, este judecător din anul 2005 – a fost președinta Judecătoriei Cluj-Napoca, judecător la Tribunalul Sălaj, Curtea de Apel Alba Iulia (a fost președinta Secției Penale) și Curtea de Apel Cluj.

 

Înainte de începerea judecării apelului, Ancuța Pura a fost motivul cererii primarului Cherecheș către instanța supremă (Înalta Curte de Casație și Justiție) de a-i aproba strămutarea apelului la altă curte de apel, susținând că judecătoarea ar fi rudă cu el, respectiv verișoară de gradul II (a susținut că bunica sa din partea tatălui era sora bunicului judecătoarei), fapt infirmat în urma cercetării (judecătoarea Pura, originară din Baia Mare, a fost nevoită să-și facă arborele genealogic, prin care a demonstrat că nu este niciun fel de rudă cu Cherecheș).

 

Anul trecut, judecătoarea Pura a solicitat de două ori (prima dată în ianuarie 2022, înainte de repartizarea dosarului apelului lui Cherecheș, a doua oară în noiembrie 2022, după începerea judecării apelului) transferul de la Curtea de Apel Cluj la o instanță militară (Curtea Militară de Apel Bucureşti, Tribunalul Militar Bucureşti sau Tribunalul Militar Timișoara), însă Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins ambele solicitări.

 

În schimb acum, ea își va depune dosarul pentru ocuparea unui post de personal de instruire la Şcoala Naţională de Grefieri, iar CSM și-a exprimat acordul pentru o eventuală detașare. Acest aspect nu e similar (cel puțin nu în acest moment) cu detașarea judecătoarei de la Curtea de Apel Cluj la Școala Națională de Grefieri, acordul CSM fiind doar o piesă (obligatorie) la dosarul depus pentru ocuparea (temporară) a unui post de personal de instruire la respectiva instituție.

 

Dosarele magistraților depuse pentru ocuparea acestor posturi trec printr-o procedură de selecție, doar câteva fiind declarate promovate (în funcție de numărul posturilor disponibile la momentul selecției). Judecătoarea Pura își va depune dosarul pentru ocuparea unui post de personal de instruire la disciplina Procedură penală din cadrul Departamentului de formare profesională inițială al Şcolii Naţionale de Grefieri. De regulă, CSM își dă acordul de detașare pentru acest tip de solicitări, însă detașările se aplică (intră în vigoare) doar în cazul magistraților selectați de Școala Națională de Grefieri.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Ceva nu se leaga. Nume grele ale politicii au fost condamnate. Personaje pe care nimeni nu le vedea in puscarie au ajuns dupa gratii. Este clar ca se taraganeaza lucrurile pana cand cineva va decide daca e alba sau neagra indiferent de actele de la dosare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here