DETALII: CONTRACT DE 33,7 MILIOANE DE LEI – Firma primarului din Oncești va construi noul corp al Penitenciarului Baia Mare, în asociere cu o firmă care la finalul anului trecut n-avea angajați

0
1925
Ioan Matei Godja și Ovidiu Vermeșan

BANI LA ÎNCHISOARE. Sereleul Electro Mat Prompt, specializat în lucrări de instalații electrice și înființat de actualul primar al comunei Oncești, Matei Godja – din 2016, când a fost ales primar, controlul scriptic a fost delegat fiului său, Ioan Matei Godja -, va construi noul complex corecțional al Penitenciarului Baia Mare în asociere cu firma Grandov Evocons SRL din Sadova (jud. Suceava), înființată în urmă cu un an și care în 2021 a declarat că nu are niciun angajat.

 

Contractul a fost atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate – preț, unde prețul a avut o pondere procentuală în decizia finală de 80% (20% fiind reprezentă de factorul tehnic). Contractul a fost semnat în 12 decembrie 2022 la valoarea de 33,75 milioane de lei (exact: 33.751.074,16 lei, sumă care include TVA) și trebuie finalizat/recepționat în 22 de luni de la începerea lucrărilor.

 

La solicitarea 2mnews, responsabilii Penitenciarului Baia Mare au precizat că estimează că ordinul de începere se va emite înaintea Crăciunului, cu data de 30 decembrie 2022, ceea ce înseamnă că lucrările trebuie finalizate și recepționate până în 30 octombrie 2024. Această scriere vă oferă detalii despre firmele implicate în realizarea noului Complex Corecțional al Penitenciarului Baia Mare (cele două aflate în asociere și firma desemnată “terț susținător pentru capacitate tehnică și profesională”).

 

Firmele

 

La o primă vedere, conform datelor înregistrate la finalul anului trecut, se observă o capacitate redusă de personal, cele trei firme însumând doar 75 de angajați, în condițiile în care au și alte contracte în derulare (cel mai probabil aceasta a fost/va fi suplimentată prin noi angajări, lucrarea fiind una de anvergură – aveți detalii despre aceasta la finalul scrierii).

 

1) Electro Mat Prompt SRL Oncești (Maramureș) este liderul de asociere, cu o pondere contractuală de 80% (însă împreună cu asociatul secundar a decis să execute în comun lucrările de arhitectură). Firma a fost fondată în 2007 de Matei Godja (53 de ani), actualul primar al comunei maramureșene Oncești (care deține împreună cu familia sa și Casa De Petrecere a Moroşenilor și Pensiunea Sub Cetate La Matei), și este specializată în… lucrări de instalații electrice.

 

Până când Godja a devenit primar (independent, susținut de PSD), firma avea o cifră de afaceri maximă de circa 5,8 milioane de lei și 50 de angajați. În 2016, după ce Matei Godja a devenit primar al comunei Oncești, acesta a ieșit (scriptic) din firmă, pe care i-a predat-o fiului său, Ioan Matei Godja, iar cifra de afaceri a firmei a crescut de aproape 4 ori, până la 21,8 milioane de lei (2021), deși a păstrat același număr de angajați (49, la finalul anului trecut).

 

2) Grandov Evocons SRL din Sadova (jud. Suceava) este asociatul secundar, cu o pondere contractuală de 20% (așa cum e precizat mai sus, va executa lucrările de construire efectivă a noului corp de clădire al Penitenciarului împreună cu firma specializată pe instalații electrice). Firma a fost înființată la 25 noiembrie 2021 și este controlată de Ovidiu Vermeșan, care se prezintă ca “inginer constructor cu experiență în proiecte de construcții de amploare pentru instituții publice (spitale, laboratoare de medicină nucleară, școli, grădinițe etc.)”, deși lucrează doar din mai 2017.

 

Firma este specializată pe activități de inginerie și consultanță tehnică și  anul trecut a declarat o cifră de afaceri de 2.350 lei, realizată cu 0 angajați. Vermeșan este, din 2018, și directorul tehnic al firmei desemnate ca terț susținător.

 

3) Antramicons SRL din Pojorâta (jud. Suceava) este firma terț susținător pentru capacitate tehnică și profesională. Firma, specializată în construirea drumurilor, este înființată în 2013 și este controlată scriptic de Liliana Angelica Crăciunaș, patroana unei mici pensiuni (Perla Rarăului) din satul sucevean Pojorâta. Anul trecut a declarat o cifră de afaceri de 16,7 milioane de lei și un profit de 31.131 lei obținut cu 36 de angajați.

 

În 2019, când firma din satul Pojorâta a primit, prin procedura simplificată, un contract de 8,3 milioane de lei pentru amenajarea Laboratorului de Medicină Nucleară al Spitalului Județean Suceava, patroana Crăciunaș a recunoscut că de firma abonată la contracte ale CJ Suceava se ocupă, de fapt, Mugurel Munteanu, de profesie silvicultor, fost angajat la Direcția Silvică (Ocolul Silvic Vama), Garda Forestieră, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților (ca șef serviciu al Direcției Fondului Forestier Bisericesc, Baza Didactică de Cercetare și Activități Aplicative din Frasin.

 

Munteanu, care este doctor în gestionarea fondului cinegetic din județul Suceava (titlu obținut în 2010, la Universitatea de Ştiințe Agricole și Medicină Veterinară Iași) și șef de lucrări la Universitatea de Agronomie și Ştiințe Veterinare din Iași (universitatea la care a obținut titlul de doctor), a avut o reacție suburbană atunci când a fost contactat de Libertatea pentru a explica în 2019 cine se ocupă, de fapt, de această firmă abonată la contracte publice (Munteanu, doctor în gestionarea fondului cinegetic: „Înțelegeți o m*ie. M*ie!”).

 

Proiectul
Proiectul care se va derula pe strada Forestierului nr. 217 din Tăuții de Sus prevede construirea unui Complex Corecțional în care pot fi cazați 420 de deținuți și care va cuprinde o unitate de detenție cu un centru pilot de auto-gospodărire și un pavilion multifuncțional pentru desfășurarea activităților de reintegrare socială (pe două niveluri, cu o suprafață totală de 300 mp).
Practic, este vizată creșterea calității condiților de cazare și crearea unui mediu sigur și dotat corespunzător pentru activități de reintegrare socială, noua unitate de detenție fiind concepută pentru a asigura infrastructura necesară activităților de autogospodărire și de creștere a nivelului de responsabilitate și decizie a persoanelor custodiate, precum și pregătirea acestora pentru dobândirea autonomiei și rezilienței necesare la liberarea din penitenciar.
Acesta este un principiu denumit „seamless”, care a fost implementat cu succes de sistemul corecțional norvegian și care este finanțat de Regatul Norvegiei prin Granturile Norvegiene pentru a îmbunătăți capacitatea sistemelor corecționale (penitenciar și probațiune) și a asigura servicii de reintegrare persoanelor condamnate (deținuți, foști deținuți și persoane aflate sub supravegherea serviciilor de probațiune).

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here