DESZĂPEZIRE ȘI ASFALTARE SIMULTANĂ – Când zăpada era „cât casa” în Baia Mare s-au realimentat cu 1,5 milioane de lei conturile… asfaltatorilor

0
1599

DESECRETIZAREA. În 9 ianuarie 2019, oamenii, meteorologii, Moș Vreme, Baba Vanga și, în general, toate persoanele care au viețuit în acea perioadă în municipiul reședință al Maramureșului susțin că a nins, c-au fost zăpezile cât casa – chiar primarul Cătălin Cherecheș a recitat patriotic, în fața nemulțumirii masive a celor încă nelobotomizați, că e mulțumit de modul în care s-a efectuat deszăpezirea în condițiile fenomenelor extreme.

 

Bine, Cherecheș nici n-avea cum să fie nemulțumit, în condițiile în care operațiunea “Deszăpezirea 2019” a fost încredințată cuplului de aur al drumarilor locali Zoicaș&Baltă, printr-un contract semnat în 4 decembrie 2018 și cifrat la aproape 16 milioane de lei – pentru statisticieni, contabili și organele abilitate, suma exactă: 15.935.290 lei, sumă care conține TVA, adică 3,4 milioane de euro, adică de două ori mai mult decât în iarna precedentă.

 

Practic, în 84 de zile, în perioada 7 decembrie 2018 – 28 februarie 2019, asocierea de firme Construrom SA & Nord Vest Infrastructură și Servicii va încasa aproape 190.000 de lei pe zi, adică peste 40.000 de euro pentru fiecare 24 de ore care se scurg, impasibil, ireversibil, dar nu inutil, pentru că în conturile abonaților se pompează 1.700 de euro pe oră, în fiecare oră, timp de 84 de zile.

 

Deci, în plină și abundentă ninsoare, în 9 ianuarie 2019, depă ce-au venit de la lopătat zăpada, cuplul de aur al drumarilor locali Zoicaș & Baltă, lipiți ca marca de scrisoare de ARL Cluj (lider de asociere), au mai semnat o “adițională” de 1,5 milioane de lei la contractul-cadru de… modernizare, reparații, întreținere și gestiune străzi în municipiul Baia Mare.

 

Cum e să deszăpezești și să asfaltezi în același timp

 

Adică, ăștia nu pridideau să deszăpezească în cadrul unui contract de 3,4 milioane de euro (în 84 de zile) și au pus-o de un nou contract de 1,5 milioane de lei. Prin care trebuie să asfalteze. Iarna? Nu, serios acum: iarna? Sigur, puteți să credeți că acest contract a fost semnat așa, preventiv, pentru când se topește zăpada și apar gropile-n carosabilul pus la saramură irtesponsabil pe timpul zăpezilor, să nu se strice. Puteți, dar sunteți naivi dacă credeți asta.

 

În fapt, contractul semnat în 9 ianuarie 2019 (repetăm și pentru cei din ultima banca: IANUARIE) se referă la perioada 9 ianuarie 2019 – 9 februarie 2019. Adică-n Baia Mare e zăpadă, niște băieți deștepți încasează pentru deszăpezire 3,4 milioane de euro și, în același timp, mai încasează 1,5 milioane de lei pentru a asfalta în timp ce deszăpezesc. Mi se pare normal. Suntem eficienți.

 

Care-i scorul” până acum

 

În 6 martie 2018, a fost semnat un contract-cadru până în martie 2020 pentru întreținerea străzilor din Baia Mare (cu, v-am spus, asocierea ARL Cluj & Zoicaș & Baltă).

 

Ioan Baltă

În primele nouă luni de contract de asfaltare, plombări, întreținere a străzilor cu municipalitatea Baia Mare, asocierea de firme a cuantificat încasări de 17 milioane de lei (echivalentul a 3,7 milioane de euro), cu o medie de aproape 1,9 milioane de lei pe lună. Să mai adăugăm la acestea și cea de-a șasea factură și să adunăm: 18,5 milioane de lei. Și să continuăm să monitorizăm, pentru că până în 20-20 (vorba premierului) mai este suficient de asflatat, de plombat, dar mai ales de cheltuit din pușculița orașului. Un Oraș al Învingătorilor care n-au câștigat nimic. Doar au pierdut. Bani, de exemplu. Mulți bani…

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here