DESPRE CASTANE 2022 – Costel Pîrvănoiu: O sărbătoare a orașului ar trebui să fie în avantajul cetățenilor

2
7261
Costel Pîrvănoiu

VIZIUNE. O sărbătoare a orașului simplă, axată pe elemente locale, precedată de o amplă acțiune de plantare este peisajul în care ar încadra Costel Pîrvănoiu, secretar executiv interimar al PSD Baia Mare, Sărbătoarea Castanelor, a cărei a XXVIII-a ediție începe astăzi, 23 septembrie, după 2 ani de pauză (unul în care organizarea a fost stopată de pandemie, iar un altul în care consilierii locali au votat împotrivă).

 

Reporter: Sărbătoarea Castanelor revine, după 2 ani în care nu a fost organizată. Trei zile în care se va cheltui suma de 2,4 milioane de lei. Cum ar trebui să arate sărbătoarea în actualul context economic, social, sanitar?

 

Costel Pîrvănoiu: O sărbătoare a unui oraș ar trebui să arate așa cum își permite autoritatea locală. Este o tradiție a municipiului, un eveniment de suflet al băimărenilor, dar poate că, în actualul context, economic mai ales, ar trebui diminuate puțin cheltuielile, iar sărbătoarea să se fi organizat ceva mai simplu. Nu am date oficiale, decât cele din ședințele Consiliului Local, dar o astfel de sărbătoare ar trebui să aducă și profit. Nu știu ce încasări sunt în urma unui astfel de eveniment, dar ar trebui să fie în avantajul băimărenilor, în beneficiul lor.

 

Eu, spre exemplu, aș începe Sărbătoarea Castanelor cu o amplă acțiune de plantare de castani. Cunoaștem problema acestori arbori, boala cu care se confruntă castanii din zona noastră. Ar trebui plantați cât mai mulți castani astfel încât, la sărbătoare, în viitor, să ne bucurăm de aceste fructe din producția locală, nu din import, așa cum se practică. Am văzut faptul că administrația locală a fost gând la gând cu mine și a avut o asemenea acțiune de împădurire cu castani, cu ceva vreme în urmă. Mi-a plăcut ideea; este, practic, o dorință de-a mea.

 

În concluzie, eu văd Sărbătoarea Castanelor organizată într-o manieră mai simplă, mai locală. Nu aș renunța la tradiție, dar poate că aș găsi soluții mai simple. Repet, în actualul context economic, social, printre atâtea previziuni sumbre care se anunță.

 

Rep.: Vorbind de previziuni sumbre, elevii Colegiului Național ”Gheorghe Șincai” Baia Mare au protestat două zile la rând față de condițiile în care învață, după cei 10 ani în care un proiect de reabilitare nu este încă gata. Vine sezonul de iarnă și, pe bună dreptate, elevii nu doresc să învețe în alte clădiri decât cele ale colegiului ori în săli neîncălzite…

 

C.P.: Este trist faptul că elevii, copiii noștri, ai țării, nu reprezintă o prioritate. Faptul că educația, per asamblu, nu este prima pe listă atunci când vine vorba de finanțări, de investiții. Țările occidentale și-au dat rapid seama că doar investind în educație poți investi în viitor și de aici pornește decalajul între noi și ei. Într-un astfel de liceu, și nu numai, atunci când vorbim despre orice școală, binele și bunăstarea elevilor ar trebui să aibă întâietate.

 

Atunci când oferi condiții dai, de fapt, încredere și siguranță. Iar feedbackul copiilor, al elevilor, al oamenilor de mâine va fi pe măsură. Cunosc detalii despre acest proiect doar dintr-o investigație de presă, iar despre protest am aflat tot din presă, dar mă bucur că tinerii luptă pentru ei, dând astfel de lecții democratice adulților.



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. De acord cu plantarea puieților de castan dar înainte trebuie înlăturați cei bolnavi ca altfel se ajunge tot in aceeași situație ( boala Castanului se transmite de la un copac la altul cu ajutorul vântului)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here