DEȘEURI – Cu SMID rămas nefuncțional și în 2019, CJ Maramureș plătește 215.000 de lei pentru un nou Plan Judeţean de Gestionare a Deşeurilor

0
673
Gabriel Zetea (Foto: Ciprian Dragoș)

PLANIFICARE PE HÂRTIE. Deși nici în 2019 nu a reușit să pună în funcționare Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), administrația maramureșeană, controlată de pesedistul Gabriel Valer Zetea, și-a anunțat disponibilitatea de a plăti 215.000 de lei pentru elaborarea Planului Judeţean de Gestionare a Deşeurilor (PJGD) valabil până în anul 2025. Achiziția se serviciului se va face prin procedură simplificată (adică fără licitație).

 

Conform normelor, începând din anul 2000, PJGD – planificarea strategică a gestiunii deșeurilor – trebuie elaborat/revizuit din 5 în 5 ani. Acest instrument de planificare conține, în principal, diagnoza actualului sistem de gestiune a deșeurilor și prognoza evoluției sistemului în intervalul de 5 ani.

 

În prezent, sistemul de management al deșeurilor în județul Maramureș se realizează prin colectare și depozitare tradițională care nu corespund legislației românești în domeniu și nici normelor europene. Reciclarea și tratarea deșeurilor se fac la scară restrânsă – în nici unul din cazuri nu se respectă normele Uniunii Europene.

 

Modul de prestare a serviciilor de salubrizare este diferențiat de la o localitate la alta, toate fiind organizate la nivel de consiliu local, în lipsa dării în folosință de Consiliul Județean a SMID Maramureș, proiect aflat din martie 2018 la același stadiu de realizare, de 80%, finanțat cu 64 de milioane de euro (din care 85% din fonduri europene) și superfinanțat din cauza erorilor administrației județene până la peste 70 de milioane de euro.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here