DERBY CU SCOR CATEGORIC – Minaur Baia Mare, surclasată la București de campioana Dinamo, echipă neînvinsă în actuala ediție a Ligii I

0
302

LIGA I – HANDBAL MASCULIN. Joi, 16 martie 2023, în Sala Polivalentă din București, în meci contând pentru etapa a 21-a a Ligii I la handbal masculin, Dinamo București a câștigat, cu 38-22 (17-9), partida cu Minaur Baia Mare. Meciul, arbitrat de cuplul Bogdan Nicolae Stark din București şi Romeo Mihai Ştefan din Ploiești, a opus echipele clasate înaintea etapei pe locurile 1 (Dinamo) și 3 (Minaur), fiind practic o confruntare între campioana și vicecampioana en titre.

 

În tur, 20 octombrie 2022 (etapa a 8-a), la Baia Mare, bucureștenii s-au impus cu 32-31 (14-14) în cel mai echilibrat meci pe care l-au avut în această ediție de campionat – în plus, dinamoviștii au câștigat 4 din ultimele 5 întâlniri directe, singura victorie a băimărenilor fiind în 11 decembrie 2021 (sezonul 2021-2022, când au ieșit vicecampioni), la Baia Mare, cu 29-27.

 

Cu toate acestea, gazdele au pornit din postură de favorită (aveau 20 de victorii din 20 de meciuri – defilează în campionatul autohton, câștigând ultimele 6 ediții și adunând 18 titluri de campioană în istorie), iar Minaur a fost lipsită de centri Vujic și Căbuț (ultimul golgheter și căpitan al echipei, care oricum din sezonul viitor e transferat la Constanța). Însă dacă există vreo echipă din Liga I care să poată înfrânge această multinațională aceea este doar Minaur. Dar nu în acest sezon, diferența dintre cele două echipe fiind semnificativă.

 

Practic, Dinamo, calificată în optimile Champions League, unde Xavier Pascual a rulat tot lotul, a defilat în prima repriză, exersând scheme de joc (repetiție înainte de meciul cu Kiel) și marcând din toate pozițiile de pe 6 metri, apărarea Minaurului anulând aproape orice posibilitate de intervenție a lui Terekhov. În replică, Minaur a reușit greu și foarte rar să infiltreze în joc pivotul și extremele, fiind nevoită de apărarea centrală avansată a gazdelor să tragă de la linia de 9 metri și să se bazeze în special pe forța șuturilor lui Da Silva Molino și Vujovic.

 

Minaur a început să joace din minutul 4, de la 4-0 pentru Dinamo, echipă cu o defensivă agresivă și masivă, care a ajuns repede (în min. 16) la un avantaj de 6 goluri (10-4), iar în min. 27 marcase dublul golurilor adversarei: 16-8. Repriza s-a încheiat cu 17-9 și cu… 10 parade salvatoare a egipteanului Heidarirad Saeid (Dinamo) – 52,63% (!) din șuturile pe poartă ale băimărenilor au fost apărate de portar.

 

Oaspeții încep repriza secundă la fel de rău, cu o eliminare temporară în primele secunde (Da Silva Mollino), apoi alta (Kotrc) și scorul ajunge după primele 5 minute la 20-11. Buzogany, introdus în repriza a doua în locul lui Terekhov, se dovedește mai inspirat decât ucraineanul, având 3 intervenții salvatoare în primele 6 minute. După primele 10 minute, Dinamo a ajuns la o diferență de 10 goluri (min. 40, 23-13).

 

Minaur se îndreaptă spre cea mai severă înfrângere din campionat din ultimii ani. Joacă și foarte slab, tocmai cu cea mai bună echipă (de la Dinamo au marcat toți cei 14 jucători introduși pe teren, în afara extremei dreapta Popa – 20 de ani – și de portari). La jumătatea reprizei era 26-15 – șapte jucători ai lui Dinamo aveau procentaj de 100% (ce au tras a fost gol) -, iar în ultimele 10 minute s-a intrat de la scorul 28-18. Gazdele nu mai forțează, Xavier Pascual l-a scos pe Saeid, dar nici rezerva Bucătaru nu e mai rău. Dacă eram la box, antrenorul Sabou arunca prosopul. S-a terminat masacrul: 38-22 (17-9).

 

De la Minaur au înscris: Vujovic și Mănescu (câte 4 goluri), Kozakevych și Da Silva Mollino (câte 3 goluri), Teca, Ardelean și Dobra (câte 2 goluri), Nagy și Ratkovic (câte 1 gol). De la Dinamo, cele mai multe goluri: Pascual Garcia și Negru (câte 8 goluri), Martinez (4 goluri). Portarul Heidarirad Saeid (cât a jucat): 16 parade salvatoare.

 

În urma înfrângerii, băimărenii rămân pe locul 3 în Liga I. Minaur va juca în etapa următoare, a 22-a, în 25 martie, la Baia Mare cu Politehnica Timișoara (echipă clasată înaintea acestei etape pe locul 12, ante-penultimul).

 

* Foto: @Dinamo București

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here