DEPISTAREA TUBERCULOZEI – În 12 comune maramureșene, testarea gratuită a sănătății plămânilor

0
912

SCREENING TUBERCULOZĂ. În 5 iulie 2021, maramureșenii din 12 comune (Câmpulung la Tisa, Bocicoiu Mare, Ruscova, Poienile de sub Munte, Moisei, Săcel, Bogdan Vodă, Călinești, Desești, Copalnic-Mănăștur, Coroieni, Mireșu Mare) sunt așteptați la caravana de depistare activă a tuberculozei – Screening TB, pusă la dispoziție prin cel mai amplu proiect de acest fel derulat cu foduri europene de Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.

 

Comunele au fost alese din comunitățile rurale din județul Maramureș unde în ultimii ani au fost înregistrate cele mai multe cazuri de tuberculoză și de unde accesul la serviciile medicale urbane este dificil. În anul 2019, în județul Maramureș s-a înregistrat o incidență de 54 de cazuri noi de tuberculoză /1.000 de locuitori.

 

Caravana Screening TB asigură accesul facil, aproape de casă, la consultațiile medicale puse la dispoziție de cabinetul mobil dotat cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid (cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei) și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

 

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani. “Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare, astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet”, a declarat medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.

 

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză vor beneficia de serviciile de consiliere și sprijin. Astfel, persoanele care vor primi bilet de trimitere către medicul specialist din partea echipei de la caravană vor fi ajutate în vederea finalizării procesului de diagnosticare și pentru asigurarea serviciilor medicale în privința tratamentului tuberculozei.

 

În paralel, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru pacienții diagnosticați cu tuberculoză ce au situații sociale dificile, astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la vindecare.

 

Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” București este cea mai prestigioasă instituție medicală din România, cu tradiție în depistarea și tratarea bolilor pulmonare și în implementarea strategiei naționale de supraveghere și control al tuberculozei.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here