DEMONTAREA MANIPULĂRII – Surse oficiale: adevărul despre „mulțimea de bani” atrasă de Zetea în Maramureș și de Cherecheș în Baia Mare

0
2112
Cătălin Cherecheș și Gabriel Zetea
Cătălin Cherecheș și Gabriel Zetea

EXCLUSIV. Într-o comparație ușor forțată, dar utilă pentru o mai bună înțelegere și de nespecialiști, veniturile unei entități publice (consiliu județean sau primărie, în cazul de față) sunt similarul cifrei de afaceri a unei firme. Adică toți banii de care a dispus respectiva entitate administrativă într-un an, în cazul de față 2018.

 

În contextul în care se tot recită public că președintele administrației județului Maramureș, pesedistul Gabriel Valer Zetea, este atât de iubit, protejat și îndestulat financiar de Întâiul Vistiernic al pușculiței naționale – pesedistul Liviu Dragnea (foto mic dreapta, alături de Cătălin Cherecheș), acum aflat după gratii pentru ispășirea unei condamnări pentru fapte de corupție – și că este foarte performant rezolvând atât de mulți bani pentru administrațiile și proiectele din județ, 2mnews vă dezvăluie care este, de fapt, adevărul.

 

Informațiile, cifrele și procentele din prezenta scriere provin exclusiv din documente oficiale ale instituției statului abilitate în acest sens, respectiv Direcția pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale, serviciu din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

 

Județul Maramureș

 

În 2018, cele 76 de UAT-uri (municipii, orașe, comune) + Consiliul Județean (CJ) Maramureș au avut venituri care au totalizat 1,185 de miliarde de lei, ceea ce situează instituția administrației județene condusă de pesedistul Zetea abia pe locul 19 într-un clasament național (care cuprinde cele 41 de județe și municipiul București).

 

Adică suntem acolo unde ne e locul, la mijlocul clasamentului, puțin mai jos decât locul (17) ocupat de Maramureș în funcție de numărul de locuitori. Procentual, toate UAT-urile din Maramureș + CJ Maramureș a avut 2,07% din veniturile obținute la nivel național.

 

Consiliul Județean Maramureș

 

La nivel județean, CJ Maramureș a avut în 2018 venituri de 359 de milioane de lei, situându-se pe locul 17 într-un clasament național. Nicio strălucire, locul de mijlocul clasamentului, conform locului ocupat de județ în funcție de numărul de locuitori.

 

Mai mult, în clasamentul regional, CJ Maramureș se situează pe locul 5 din cele 6 județe care compun Regiunea Nord-Vest, având venituri mai mari doar decât CJ Sălaj și fiind întrecut de toate celelalte consilii județene. Procentual, CJ Maramureș a avut 2,70% din veniturile obținute de toate consiliile județene (am scos din calcul Primăria Generală a Capitalei).

 

Baia Mare

 

Să vedem cum stă situația în municipiul reședință de județ, Baia Mare, autodeclarat de primarul Cătălin Cherecheș Orașul Învingătorilor. Păi, nu prea suntem învingători nici la venituri. În 2018, Baia Mare a totalizat venituri de doar 228 de milioane de lei (doar un exemplu: Buzău, oraș mai mic decât Baia Mare, a avut venituri mai mari).

 

Într-un clasament național al veniturilor obținute anul trecut de municipiile reședință de județ, Baia Mare se situează abia pe locul 18, ca un municipiu de rangul II cum este clasificat. Procentual, Baia Mare a avut 1,17% veniturile obținute în 2018 de toate cele 41 de municipii reședință de județe + București.

 

Concluzia

 

Am făcut public aceste sume, procente și clasamente pentru a nu ne mai hrăni informațional din auto-laudele șefilor administrațiilor din Maramureș (Zetea e un campion absolut, reușind aproape imposibilul: să-l întreacă în acest sens pe Cherecheș), nu doar pentru că sunt plătite din bani publici pentru a le crea o imagine pozitivă, ci pentru că sunt manipulatorii, nespunând întreg adevărul.

 

E logic ca într-un județ, într-un municipiu, oraș, comună, să se facă investiții, se fac pretutindeni. E ilogic ca acestea să fie fals prezentate ca favoruri făcute populației, sau ca fiind meritul șefului administrativ (președinte al CJ, sau primar).

 

Doar în această țară, acești politruci cocoțați la pârghiile decizionale prezintă lucruri firești (ca asfaltarea unei străzi, sau a unui drum județean, ori curățenia, sau montarea unui acoperiș) drept mari realizări care li se datorează în exclusivitate. Nu, nu li se datorează lor. Ei sunt plătiți cu foarte mulți bani, din banii munciți de fiecare român, să lucreze pentru implemntarea acelor proiecte. E munca lor, pentru care sunt recompensați cu vârf și-ndesat.

 

foto: Mitchell  Kanashkevich

 

Cătălin VISCHI

 

 

 

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here