DEMONSTRAȚIA INDUBITABILĂ – Cum îi minte public primarul Cătălin Cherecheș pe consilierii locali pentru a-i convinge să-i voteze proiectele

1
2795

FACILITATE APĂ-CANAL. 10 iulie 2020. Consiliul Local Baia Mare, întrunit în ședință de îndată (nu era nimic urgent, dar asta nu constituie o piedică pentru primarul Cătălin Cherecheș care-i convoacă pe aleșii locali de fiecare dată când consideră el, nu când prevede legislația).

 

„Oraşul tre’ să şi-o ia! Le dau apă gratis!”

 

Printre proiectele supuse votului (pentru de deveni hotărâri, implicit pentru a fi aplicate – deși, nici în Baia Mare nu sunt puse în aplicare de către primar toate hotărârile Consiliului Local, însă infracțiunea asta a devenit de mult normalitate la care organul plătit din banii publici închide ochii), un proiect social-electoral, benefic pentru persoanele cu venituri scăzute: reducerea tarifului la apă-canal (prin acordarea unei bonificații diferențiate în funcție de venit).

 

Acest proiect îmi amintește de replica primarului Cătălin Cherecheș într-unul dintre dialogurile cu Cristian Șpan, dialog înregistrat, interceptat și inclus de DNA în rechizitoriu (îl redau pentru aducere aminte):

 

Cătălin Cherecheş: Nu mă interesează, mă. Du-te-n p… (înjură).

Cristian Şpan: Cum, mă, nu te interesează?, că eşti primarul oraşului.

Cătălin Cherecheş: Nu mă interesează. Îi vorba de oraş. Oraşul tre’ să şi-o ia, să şi-o ia acuma. Trebuie să şi-o ia, asta vreau eu! Oraşul. P… mea (înjură) oraşul pentru trei fraieri. Ce crezi, că oraşul rezonează la handbal sau la fotbal sau la nu ştiu ce? Oraşul vrea altceva, mă. Oraşul vrea apă gratis, vrea drumuri.

Cristian Şpan: OK.

 

Cătălin Cherecheş: Le dau săptămâna viitoare apă gratis în Baia Mare. Singurul oraş din România cu apă gratis, ai înţeles? Să vedem ce vor: echipă de fotbal sau apă gratis?”.

 

Deci, fantasma cu apa gratis este verbalizată de ceva vreme de Întâiul Edil Cherecheș. În fine, acum n-a fost vorba (și nici nu o să fie NICIODATĂ) despre apă gratis, ci despre subvenționarea plății acesteia din bugetul orașului, ajutorul financiar fiind oferit electoral familiilor care câștigă mai puțin de 2.200 de lei brut/lună/membru de familie.

 

Ce zice hotărârea

 

Din cei 23 de consilieri locali băimăreni sunt prezenți 17, iar după votarea primului proiect (în care i s-a decernat titlul de cetățean de Onoare profesorului universitar Eugen Pay) mai pleacă doi. Deci rămân doar 15 (din care 10 de la Coaliția pentru Baia Mare, struțo-cămilă electorală creată de edilul Cherecheș înaintea campaniei locale din 2016), dar ședința e statutară, deci poate continua nestingherită.

 

Pe lângă ordinea de zi comunicată consilierilor, ca de obicei, mai sunt introduse pe ultima sută de metri câteva (nedezbătute de aleșii locali), pe lista suplimentară. Printre acestea, un proiect modificat și răsmodificat, după cum recunoaște primarul Cherecheș, ultima dată chiar în ziua ședinței. Faptul că aleșii locali au luat abia atunci act de forma finală a proiectului nu i-a împiedicat să-l voteze, proletar, în unanimitate. Așadar, devinde hotărâre și va fi pus în practică.

 

În esență, proiectul este bun, chiar dacă este electoral (altfel era votat până acum, în toți acești 4 ani de mandat al lui Cherecheș), și spune că familiile (sau persoanele singure) care au pe membru de familie un venit de până la 2.200 de lei brut (adică câștigă pe membru de familie sub media salariului minproiect subim brut, care acum este de 2.230 de lei) primesc un ajutor lunar din pușculița orașului pentru plata serviciului de apă-canal (serviciu de tip monopol efectuat de firma Vital, la care orașul este acționar majoritar și decisiv).

 

Explicații bazate pe o aritmetică deficitară

 

Primarul Cherecheș, om priceput la cifre, ca orice doctor în economie, a oferit și explicații consilierilor locali (care, de regulă, se uită la el ca prostul la oglindirea diformă a apei).

 

“Este un proiect pe care noi l-am modificat astăzi. (…) Am modificat și am stabilit următorul lucru și, conform prevederilor legale, dacă o familie are un venit mediu lunar (n.red., pe membru) de 2.200 de lei, conform legii, că aceasta e limita maximă, vom acorda o compensare de 17,55 lei/persoană/lună la factura de apă-canalizare. Asta înseamnă că o familie de 4 persoane (2 părinți care au împreună salariul de până la 8.000 de lei brut și 2 copii) are o reducere de 80 de lei la factură/lună. Dintr-o factură de 150 de lei, 80 de lei se va compensa. Deci, pentru cei cu venit pe membru de familie până la 2.200 de lei pe lună, se înjumătățește factura la apă-canal”.

 

Înainte de demonstrația indubitabilă a minciunii primarului Cherecheș, să facem rectificările de rigoare: 1) pentru o factură de 150 lei/lună o familie trebuie să consume, la tarifele Vital, aproape 20 metri cubi, adică 20.000 de litri, adică cu 25% mai mult decât media europeană; 2) conform aritmeticii noastre, 17,55 lei x 4 nu înseamnă 80 de lei pe lună (ci cu 12% mai puțin, respective 70,2 lei); 3) conform aritmeticii noastre 80 de lei nu înseamnă jumătate (50%) din 150 de lei – sigur, în privința aritmeticii s-ar putea să ne înșelăm, sau s-ar putea, pur și simplu, ca doctorii în economie să fi învățat o aritmetică aparte decât noi, muritorii de rând.

 

Minciuna lui Cherecheș

 

Și acum minciuna… Ca argument suplimentar în fața consilierilor locali, edilul Cherecheș a mai explicat: “Și vreau să vă mai menționez un lucru, vizavi de tot felul de legend, ca să nu le spun intoxicări și minciuni: conform statisticii de azi, societatea Vital, dintr-un număr de 26 de companii, este a 3-a companie din țară cu cele mai mici prețuri. A treia! Deci lucrurile, pentru că am blocat de câțiva ani majorarea tarifelor și pentru că ceilalți au continuat acest ritm al majorării tarifelor, a ajuns societatea Vital să se încadreze în acest top 3 cu cele mai ieftine tarife la apă și canalizare.”

 

Sigur, izbiți în moalele capului de disciplină, ascultare desăvârșită a tătukului și neștiință, niciunul din cei 15 consilieri locali băimăreni n-au infirmat spusele edilului și au votat proletar “Pentru”. Iuhuhuuuu!

 

O minciună cât… 16 județe

 

Bine, să vedem care este adevărul. Declarația asta caracteristică unui mitoman (adică, total gratuită, din care nu a câștigat nimic în plus, pentru că servilii săi consilieri locali oricum ar fi votat orice le cerea primarul, mulți dintre ei ajungând în forul deliberativ al municipiului exclusiv din dorința acestuia și pe priza la electorat a lui Cherecheș, atunci aflat în pușcărie, la Gherla, închis pentru fapte de corupție) a fost făcută publică în 10 iulie 2020, într-o ședință oficială, ca argument la votul unei hotărâri care va fi pusă în practică și care implică bugetul întregului municipiu.

 

În fapt, în România nu există 26 de companii de apă-canal, cum spunea Cherecheș, ci 45. Să zicem că a greșit numărul. Însă, conform tarifelor aprobate de ANRSC și funcționale în acest moment la cele 45 de firme din România care prestează servicii de apă-canal de tip monopol, Vital SA Baia Mare nu este pe locul 3, așa cum a mințit primarul Cherecheș, ci este mai jos cu 16 locuri, adică pe locul… 19.

 

Tarife mai mici decât Baia Mare (și localitățile din Maramureș deservite de Vital) la apă-canal au în acest moment următoarele 18 județe: Prahova, București, Gorj, Bihor, Sibiu 1, Ilfov, Harghita, Sibiu 2 (județul este   deservit de două companii, a doua activând în zona Mediaș), Covasna, Brașov, Mehedinți, Mureș, Timiș, Bacău, Brăila, Olt, Satu Mare și Caraș-Severin.

 

Pentru cei care au nevoie de un argument suplimentar la această demonstrație, imaginea actuală a tarifelor la apă-canal oficiale, de la ANRSC, pe operatori (click pe imagine pentru mărire), cu sublinierea că în statistică operatorii sunt ordonați de la cel mai mare la cel mai mic tarif și tarifelor din statistică nu le-a fost aplicat TVA. Vital este pe locul 27 din 45 în funcție de cel mai mare tarif la apă-canal, sau, așa cum am precizat, pe locul 19 în funcție de cel mai mic tarif.

 

Deci, s-o lăsăm mai moale cu locul 3, suntem, de fapt, real, pe 19, adică pe la jumătatea clasamentului național. S-o lăsăm, zic, și cu minciunile, ajung cele din timpul mandatelor dintre care acum subliniez doar 3: cel mai mare, modern și spectaculos aqua park din Transilvania (în realitate este singurul municipiu din țară care nu are nici măcar un bazin public); reabilitarea Pieței Revoluției (centrul nou al orașului, cu inserții de aur, argint și cupru) – în realitate, nu s-a făcut nimic și totul arată deplorabil, fiind o rușine pentru oraș;  cel mai mare parc industrial din Europa de Est (în realitate Baia Mare este singurul municipiu reședință de județ din România care nu are nici măcar un parc industrial, mic, amărât, cum o fi). QED.

 

P.S.: Dacă mai era nevoie de o completare a CV-ului: Cătălin Cherecheș, un pesedist în cuget și simțiri, va candida la alegerile locale pe sigla unei asocieri politice numite Coaliția pentru Maramureș, care este de fapt o formă mascată de a candida a PSD-ului. Niște pesediști vopsiți, cărora le este rușine să candideze cu sigla propriului partid, atât de toxic pentru țară…

 

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here