DEMERS – Deputatul USR PLUS de Maramureș, Brian Cristian, susține transparentizarea activității din Primăria Baia Mare

0
428
Brian Cristian

TRANSPARENTIZARE DECIZIONALĂ. Revenim cu o veste bună pentru băimăreni! Municipiul Baia Mare face un pas în față în ceea ce privește transparența și modernizarea aparatului administrativ, conform angajamentelor USR PLUS și a programului de guvernare locală.

 

Chiar dacă la nivel național nu există încă un cadru care să oblige Unitățile Administrației Publice Locale să transmită live ședințele de Consiliu Local și Comisiile de specialitate, susțin toate demersurile care dau putere cetățenilor să exercite un control asupra reprezentanților lor, a precizat deputatul USR PLUS Brian Cristian.

În prezent există în Parlament o propunere legislativă susținută de 94 de parlamentari printre care și deputatul Brian Cristian, care are ca obiectiv transparentizarea decizională la nivelul administrației publice. Proiectul de lege ar urma să modifice legea nr.52/2003 prin stipularea modului în care cetățenii pot avea mai ușor acces la informațiile de interes public, care includ printre altele: ședințe ale consiliului local, proiecte de acte normative și creearea unei platforme naționale de transparență decizională. Acum proiectul se află în parcursul legislativ la comisiile permanente ale Camerei Depuțatilor.

 

În ședința de Consiliu Local din 27 ianuarie 2022 a fost aprobată modificarea Art. 9 din HCL37/2021 cu privire la transparența decizională la nivelul Municipiului Baia Mare.

 

Conform Articolului 4 al acestei hotărâri, este introdusă înregistrarea și difuzarea audio-video a ședințelor de comisii de specialitate pe pagina de Facebook a Municipiului Baia Mare, pe pagina de Facebook a Consiliului Local și pe site-ul Municipiului Baia Mare.

 

Plusul de transparență pe care îl aduce modificarea Articolului 9 constă în faptul că difuzarea și înregistrarea audio-video a ședințelor le este permisă în comisiile de specialitate din Consiliul Local Baia Mare, acolo unde cetățenii nu aveau acces până în prezent și nu puteau vedea dezbaterile, argumentele și votul pentru avizele necesare proiectelor de hotărâre ce urmau a fi puse pe ordinea de zi a ședințelor de Consiliu Local.

 

Înainte să ajungă pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local, orice proiect de hotărâre trece prin comisii. Până în prezent, activitatea acestor comisii nu putea fi transmisă live. Datorită proiectului susținut de USR PLUS Baia Mare, cetățenii vor putea urmări discuțiile și motivațiile din:

 

  • Comisia de Dezvoltare Urbană
  • Comisia Tehnico-Economică
  • Comisia Locală de Ordine Publică
  • Comisia de evaluare pentru închirierea și vânzarea prin licitație publică a terenurilor și contractelor
  • Comisia de evaluare și selecționare a proiectelor cu finanțare nerambursabilă de la bugetul local, în baza Legii nr. 34/1998 și a Legii nr. 350/2005
  • Comisia de evaluare a programelor, proiectelor și acțiunilor sportive și de tineret cu finanțare nerambursabilă de la bugetul local
  • Comisia de evaluare a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale cu finanțare nerambursabilă de la bugetul local
  • Comisia socială de analiză a solicitărilor de locuințe pentru tineri construite din fondurile ANL
  • Comisia Municipală de Sistematizare a Circulației
  • Comisia de repartizare a locuințelor din fondul locativ de stat, a locuințelor de serviciu, locuințelor sociale și a spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință aflate în administrarea Consiliului Local
  • Comisia pentru închirieri și achiziții de imobile în favoarea Municipiului Baia Mare
  • Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism
  • Comisia de prognoză, programe de dezvoltare economică, buget, finanțe, administrarea domeniului public și privat al municipiului Baia Mare și turism
  • Comisia pentru amenajarea teritoriului, urbanism și protecția mediului
  • Comisia juridică, integrare europeană, cultură, învățământ, tineret, sport și protecție socială.

 

Ne bucură atingerea obiectivului de a facilita transparentizarea activității administrative și felicităm efortul depus de consilierii locali menționați. În continuare, mizăm pe transparență în luarea deciziilor și ne dorim să creăm o punte de legătură solidă între cetățeni și aparatul administrativ. Mai mult decât atât, avem speranța că transmiterea live și a ședințelor din comisii va limita actul de corupție și va ridica nivelul dezbaterilor susținute de consilierii locali.

 

Biroul parlamentar al deputatului Brian Cristian



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here