DEFICIT – Ce produce și în ce cuantum sunt pierderile Conversmin și Remin Baia Mare, companii din portofoliul Ministerului Economiei

0
439

PROBLEMATICĂ. Ministrul Economiei, Gheorghe Șimon s-a întâlnit cu conducerile Conversmin și Remin Baia Mare, filiala EcoNord, pentru prezentarea și evaluarea situației actuale a acestora, discutând despre finanțarea activităților de închidere si ecologizare a minelor.

 

Conducerea companiei a explicat pierderile curente ale companiei, de peste 1,5 mil. lei (la 30 septembrie 2017) în contextul reducerii de trei ori a sumelor alocate de la bugetul de stat, în ultimii cinci ani. Conversmin a realizat lucrări și servicii în valoare de 33,5 mil. lei în primele trei trimestre ale anului curent. Compania mai are de decontat 3,3 mil. lei pentru perioada de referință și are nevoie de încă 16 mil. lei pentru finalizarea programelor sale, în ultimul trimestru din 2017.

 

Ministrul Șimon a atenționat conducerea Conversmin asupra modului în care gestionează riscul de accidente ecologice la iazurile de decantare monitorizate de companie, în special în zonele frontaliere.

 

Întâlnirea cu reprezentanții Remin Baia Mare s-a axat pe aprobarea planului de reorganizare și ieșirea din procedura de insolvență a companiei. Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), din coordonarea Ministerului Economiei, deține peste trei sferturi din creanțele Remin. Compania a avut o pierdere de 1,4 mil. lei în 2017, din cauza creșterii impozitelor și taxelor locale cu 34%, față de 2016. Veniturile Remin se bazează pe sumele rămase din vânzarea stocurilor de pirită auriferă și sumele primite de la Conversmin pentru lucrările de conservare-închidere.

 

Ministrul Simon le-a cerut reprezentanților companiei să utilizeze mai lucrativ sumele încasate din vânzarea activelor companiei. “Doresc un plan de reorganizare și un plan de afaceri pentru societate, care să ducă la reluarea activității de minerit, pe scheletul Remin, chiar dacă nu la 100% din capacitatea anterioară. Vorbim aici despre o companie care are un potențial apreciabil de zăcăminte de metale prețioase și neferoase”, a spus ministrul Gheorghe Simon.

 

Un studiu de prefezabilitate efectuat de Remin arată că reluarea activității este rentabilă în perimetrele miniere Șuior, Baia Sprie și Cavnic. Compania a avut discuții, pentru colaborare, asociere și investiții cu două firme canadiene și cu un fond elvețian de investiții, care va trimite pe teren o echipă, în Baia Mare, până la sfârșitul acestui an.

 

Până la apariția noii legi a minelor, aflată acum în dezbatere publică, Remin este în situația paradoxală de a pierde licențele de exploatare, în cazul aprobării planului de reorganizare – conform legii, autoritatea competentă suspendă licența/permisul când constată că titularul este supus procedurii reorganizării judiciare și/sau a falimentului.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here