DECONSPIRARE – Consiliul Județean Maramureș face platforma de depozitare temporară a deșeurilor în Coroieni, expropriind un teren în baza stării de alertă

0
2343

CRIZA DEȘEURILOR – MARAMUREȘ. Beneficiind de declararea stării de alertă în Maramureș (începând din 20 august 2021, pe durata a 30 de zile), autoritățile județene vor realiza platforma temporară de depozitare a deșeurilor din Maramureș în comuna Coroieni, prin exproprierea unui teren pentru amenajarea acesteia, cu argumentul utilității publice a investiției. În acest sens, au fost deja întocmite, în regim de urgență, documentația cadastrală necesară exproprierii și raportul de evaluare a imobilelor supuse exproprierii.

 

Oficial, această platformă este una în care deșeurile se vor depozita la Coroieni pentru compostare, în vederea reducerii necesarului de depozitare, însă planul inițial a fost completat și cu “depozitarea deșeurilor biodegradabile care nu pot fi supuse procesului de compostare”, acolo urmând să se depună, practice, toate deșeurile (mai puțin cele din construcții și cele reciclabile).

 

În acest moment, cei trei operatori de salubritate din Maramureș care au contracte cu localitățile din județ nu au nicio variantă de depozitare a deșeurilor colectate pe raza județului, transportându-le la depozite autorizate din județele limitrofe, costurile de depozitare crescând semnificativ.

 

Din septembrie și până în decembrie 2021, deșeurile din Maramureș vor fi transportate la circa 250 de kilometric distanță, la depozitul conform de la Sânpaul (jud. Mureș) – o decizie în acest sens fiind deja luată de forul deliberativ al județului Mureș -, cu un cost suplimentar de aproximativ 1,7 milioane de lei/lună (aveți detalii într-o investigație 2mnews, publicată AICI).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here