DECONSPIRARE – Cine este procurorul băimărean urmărit penal de magistrații Secției pentru investigarea infracţiunilor din justiţie și care sunt cauzele

0
1614

PROCUROR SUSPECT. Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) – structură operativă a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiției – a început urmărirea penală față de procurorul Varga Zoltán István (50 de ani) de la Parchetul Judecătoriei Baia Mare, într-o speță petrecută în urmă cu 4 ani, soldată cu moartea unei persoane și vătămarea corporală gravă a altor două.

 

Varga a mai fost cercetat în speța respectivă, polițiștii (de la Serviciul de Investigare a Criminalității Organizate din IPJ Maramureș) stabilind că este vinovat, iar procurorii (de la Parchetul General) că este nevinovat. Acum, magistrații SIIJ au redeschis speța, care se află în faza de urmărire penală, și i-au adus la cunoștință procurorului băimărean că are calitatea de suspect pentru săvârșirea a trei infracțiuni prevăzute în Codul penal: neglijență în serviciu, ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

 

Ce s-a întâmplat

 

Varga Zoltán István, procuror cu 15 ani vechime (a intrat în magistratură în ianuarie 2004, ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare, unde activează și acum), a fost procuror de caz în vara 2015 în speța privind producerea ilegală de alcool etilic în unitatea de producție din satul Bușag a firmei băimărene Siromex Drinks SRL (acum în insolvență), controlată de omul de afaceri Călin Mircea Petrușca (foto mic stânga, 53 de ani – la ultimele alegeri locale, în 2016, a avut o tentativă, eșuată, de a reintra pe scena politico-administrativă, ca membru ALDE).

 

În 8 iulie 2015, procurorul Varga, din postură de coordonator şi conducător al echipei (din care făceau parte polițiști și inspectori vamali), a efectuat o percheziție la fabrica lui Petrușca și a descoperit o cantitate de alcool etilic produs ilegal (firma avea autorizația revocată). După ce procurorul a dispus ca polițiștii (lucrători la Serviciul pentru Activități Speciale – SAS) să extragă dintr-un rezervor de 28.000 de litri cantitatea de alcool etilic descoperită, pentru confiscare, din cauza soluției tehnice alese rezervorul a explodat, accidentul ducând la moartea polițistului Cristian Florin Mihalca (28 de ani) și la rănirea altor două persoane.

 

Procurorii criminaliști de la Parchetul General care au anchetat speța au conchis că vinovat pentru producerea accidentului mortal este doar administratorul Petrușca (trimis în judecată în mai 2018) și au clasat cauza față de procurorul Varga pe considerent că decizia procurorului de a scoate alcoolul din rezervor este legală, iar răspunderea sa este doar cu privire la respectarea codului de procedură penală cu ocazia percheziției.

 

Acum, însă, magistrații SIIJ spun că procurorul Varga nu ar fi respectat dispoziţiile legale prevăzute de Codul de procedură penală, Codul fiscal, Legea privind securitatea şi sănătatea în muncă, Legea privind organizarea judiciară.

 

Cătălin VISCHI

 

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here